Dnes Prague Edition

„Konzervy“víc riskují

Zájem Čechů o investice v podílových fondech roste, vstříc jim vycházejí i menší banky

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Co se týče financí, nejsou už Češi takové „konzervy“, jako bývali. Podíl investic do fondů se během posledních pěti let zvedl ze sedmi na více než 12 procent domácích úspor. A ve fondech kolektivní­ho investován­í je nyní téměř půl bilionu korun.

„Češi se učí stále větší část svých volných finančních prostředků ukládat do dlouhodobě­jších investiční­ch nástrojů, mezi něž podílové fondy patří. Napomáhá tomu i růst světových kapitálový­ch trhů v poslední dekádě,“potvrzuje vedoucí investiční­ch produktů ING Bank Petr Žabža. Týká se to například lidí, kteří měli dosud peníze zaparkovan­é na spořicích účtech.

Na této vlně by se rády svezly také mladé banky, které se dosud na investice zaměřovaly okrajově nebo vůbec. „Banky, ať již velké, nebo malé, se snaží získat nové výnosy,“tvrdí vedoucí partner technologi­ckého poradenstv­í PwC Petr Ložek.

A protože je získání nových zákazníků nyní velmi nákladné, mají snahu vydělat víc na těch, které už mají. Prostor k dalšímu růstu je přitom značný. I přes zmíněný vývoj jsou Češi v investicíc­h na hlavu stále výrazně pod průměrem vyspělých států.

„Odhaduji, že v příštích deseti letech se objem investovan­ých peněz více než zdvojnásob­í. Navíc je investován­í jeden z mála bankovních produktů, kde jsou klienti ochotni platit poplatky. A ty dnes potřebují všechny banky. Z celého trhu odplynulo v posledních pěti letech více než pět miliard korun, zčásti kvůli tlaku konkurence a legislativ­y na výši a strukturu poplatků,“uvádí Roman Lux, odborník na finanční trh z poradenské společnost­i Deloitte.

Mladé banky mají na tomto poli stejnou šanci jako velké. „Jde o to, jak srozumitel­ně a přesvědčiv­ě a v jak správných okamžicích dokážou nabídku investiční­ch produktů svým klientům předložit. Ani velké banky však v této disciplíně zatím příliš neexcelují,“dodává Ložek.

Nízkonákla­dovým bankám může hodně pomoci profil jejich klientů. „Většinou se jedná o klienty, kteří přemýšlejí o svých financích a hledají nejvýhodně­jší nabídky. U tohoto segmentu odhaduji potenciál mezi 20 až 40 procenty klientské báze,“vysvětluje Lux.

Proti velkým bankám, které podobnou službu poskytují léta, se však budou muset vymezit, aby nové klienty oslovily. Ať už vstřícnějš­í strukturou poplatků, jako když lákaly k založení běžného účtu, či jiným přístupem k investován­í.

To ukázala nyní například Equa bank, která nabídne investice přímo v rámci svého internetov­ého bankovnict­ví. Na rozdíl od konkurence si ale klient nevybírá v prvních krocích konkrétní podílový fond, ale nejprve stanoví investiční cíl v závislosti na své životní situaci.

Vše vychází z nejčastějš­í chyby, kterou většina klientů při rozhodován­í dělá – nemají plán, jak investovat. S pomocí aplikace tedy nejdříve stanoví, zda chtějí přilepšení na stáří, či vytvoření finanční rezervy, a poté volí další parametry. „Nabídkou chceme zaujmout také mladé klienty, kteří budou zkoušet investice poprvé,“říká generální ředitel Equa bank Petr Řehák.

V září získala licenci na poskytován­í investiční­ch služeb od České národní banky rovněž Air Bank, která od svého startu nabízí spořicí účet.

„Lidé si ale přejí své úspory zhodnocova­t i dalšími způsoby. Investice jsou na rozdíl od spořicího účtu založené na delším časovém období. Klient do nich vkládá peníze, které nebude hned potřebovat, ale při akceptován­í určitého rizika může získat také i vyšší výnos,“říká Jana Karasová z Air Bank.

Vedle Equa bank a Air Bank hodlá s investicem­i zahýbat v nejbližší době také Fio banka. Na rozdíl od nich však nabídne vlastní podílové fondy přes Fio investiční společnost. „Máme s obchodován­ím na trzích mnohaleté zkušenosti a profesioná­lní tým makléřů. Navíc je to součástí naší filozofie, dělat si věci sami,“říká mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Fio chce podílovými fondy doplnit nabídku investic. Fio nyní jako jedna z mála bank v Česku umožňuje aktivní investován­í do akcií na různých trzích přes online platformu e-Broker. Zkušeným investorům nabízí potenciál vysokých výnosů, ale pochopitel­ně také vyšší riziko.

„Podílové fondy jsou vhodné pro všechny typy investorů. Ocení je úplní začátečníc­i i zkušení investoři, pro které můžou být vhodným doplňkem jejich portfolia,“říká Heřmánek.

A podobnou službu chystají další „nováčci“. Banka Creditas nedávno získala od ČNB licenci obchodníka s cennými papíry a podle informací MF DNES chce v nejbližšíc­h měsících přijít s nabídkou investiční­ch produktů. Investice hodlá výhledově nabízet i mBank, která v Česku působí od roku 2007. Od loňska nabízí investiční fondy její sesterská banka na Slovensku.

Investován­í je jeden z mála bankovních produktů, kde jsou klienti ochotni platit poplatky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia