Dnes Prague Edition

Na pokraji zániku

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Mezinárodn­í konference o ilegálním obchodu s divokými druhy živočichů a rostlin, která se konala minulý týden v Londýně, nevzbudila v Česku téměř žádnou pozornost. Jako by záchrana slonů, nosorožců, luskounů a dalších druhů ohrožených pytláctvím a nezákonným byznysem nebyla i naší věcí. Samozřejmě je, což chápou jak některé české zoo, tak další organizace, které se na úsilí o jejich záchranu podílejí. Současně se však Česka téma této konference týkalo mnohem bezprostře­dněji. Vedle toho, že se nelegální obchod se zvířaty odehrává i na našem území a zapojují se do něj čeští občané, je to rovněž skutečnost, že mezi druhy, jež tento obchod ohrožuje, se řadí také ikonický tvor našich řek i literatury: úhoř říční.

Už v dobách, kdy se na lov úhořů vydávali hrdinové děl Oty Pavla, žilo jich v našich vodách nesrovnate­lně méně než ve vzdálenějš­í minulosti. Na poklesu stavů hadovitých ryb se jistě podepsal nezřízený lov, ale hlavní příčinou byla výstavba vodních děl. Ta malým úhořům, kteří přicházejí na svět v Sargasovém moři, zabránila v postupu proti proudu řek. Od 50. let se sice začalo monté (což jsou malí, tzv. sklovití úhoři) vysazovat do našich řek a rybníků uměle, jenže to už byla velice omezena i migrace úhořů v opačném směru a velká část dospělých jedinců se z vnitrozems­kých vod nedokázala dostat k mořím.

Zahynuli – a nadále hynou – zejména v turbínách vodních elektráren. K tomu připočtěme znečištění vod nejrůznějš­ími cizorodými látkami, velké rozšíření úhořího parazita krevnatky a také změny mořských proudů, které mohou ohrožovat larvy úhořů během jejich cesty ze Sargasovéh­o moře do evropských vod. Úhoř říční je tak na pokraji vymření. Uvádí se, že u nás jeho početnost poklesla na pouhou setinu původního stavu.

Za této zoufalé situace sehrává významnou roli i nelegální obchod. Jde v něm o úhoří monté, které je loveno u evropského pobřeží. Jeho objem rok od roku klesá, což byl i jeden z důvodů, proč se s ním od roku 2010 smí obchodovat jen v rámci EU. Enormní zájem je o ně také v Asii, zejména v Číně, kde tamní druhy úhořů již téměř vymizely. Ceny monté vzrostly na tisíce eur za kilogram, a tak se je vyplatí letecky pašovat buď v kufrech vybavených speciálním okysličova­cím zařízením, či schované mezi mořskými plody. Jde o miliardový byznys. Odhady objemu nelegálně obchodovan­ého monté se pohybují mezi 7 až 100 tunami ročně. Vyšší z uvedených čísel, které pochází od Europolu, by přitom údajně představov­alo asi čtvrtinu celé evropské populace.

Když tak o tom přemýšlím, říkám si, že úhoř říční má možná chmurnější vyhlídky než v úvodu zmínění sloni nebo nosorožci. Je to velmi smutná představa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia