Dnes Prague Edition

Zóny proti vetřelcům s auty

V prosinci se opět rozšíří parkovací zóny. Praha 6 je chce všude. Přibudou také v Praze 5 a 8

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA V metropoli se už zase maluje modrou barvou. Parkovací zóny v Praze 5, 6 a 8, které byly zavedeny před dvěma lety, se letos v prosinci rozrostou do dalších lokalit. Může za to zoufalý nedostatek záchytných parkovišť, kvůli čemuž mimopražšt­í řidiči odkládají svá auta pouze za aktuálně platné modré zóny. Problém se tak jen přesouvá dál.

Nové čáry jsou už na mnoha místech nakresleny, zatím ale neplatí. Město ještě doplní svislé značení nebo parkovací automaty do oblastí, kde vzniknou smíšené zóny. Většina stání ale bude vyhrazena pouze rezidentům.

Nejvíce změn čeká řidiče v Praze 6. Parkovací zóny se nově rozšíří do další části Břevnova a Veleslavín­a, vilových čtvrtí Ořechovka a Hanspaulka i do okolí vojenské nemocnice ve Střešovicí­ch. Nové opatření se dotkne také desítky ulic kolem parku Ladronka na Vypichu. Tam dosud mezi rodinnými domy parkuje řada přespolníc­h při cestě za prací do hlavního města. Nedaleko se totiž nachází zastávka, odkud míří tramvaje do centra města, dojít je možné i na metro Nemocnice Motol či Petřiny.

Kromě toho v oblasti zejména v odpoledníc­h hodinách zastavují lidé, kteří míří do parku nebo do nedaleké obory Hvězda za sportem či odpočinkem. I jich se tak regulace dotkne. „Stále více nerezident­ů využívá stání u Ladronky, neboť je zkrátka v dobré dochozí vzdálenost­i k hromadné dopravě. Zóny se tam v první fázi nerozšiřov­aly, protože se atraktivit­a těchto míst na parkování nepředpokl­ádala,“vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek, proč městská část zažádala o zavedení zón i pro tuto oblast.

Jenže řidiči přijíždějí­cí do Prahy ve směru od Karlových Varů skutečně nemají kde auto nechat. V budoucnu by jim měl situaci ulehčit parkovací dům až pro 800 aut, který přímo na Vypichu poblíž tramvajové smyčky přislíbil vybudovat magistrát. Než se tak stane, rozhodla se radnice Prahy 6 na těchto pozemcích zřídit provizorní záchytné parkoviště. To už mělo dávno fungovat, ale kvůli zdlouhavým administra­tivním úkonům se tak zatím nestalo.

Začátkem prosince se rozšíří parkovací zóny také v Praze 8. Jednat se má o souvislý pás v severozápa­dní části Kobylis poblíž stejnojmen­né stanice metra, kde dosud řidiči stáli bez omezení.

Zátah na přespolní v Praze 5

A se stejným opatřením počítá i Praha 5. „Jde o dílčí rozšíření tam, kde v minulosti vznikly přelivové zóny. Jedná se o Malvazinky, Poštovku, ulice U Vojanky nebo Buďánka,“říká mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. Kromě toho se podle něj změní v části Štefánikov­y ulice čistě návštěvnic­ká stání na smíšená a město

upraví i provozní dobu zón na parkovišti u Nemocnice Na Homolce.

Už teď platí zóny placeného stání na celém území Prahy 1, Prahy 2, Prahy 3 a Prahy 7. Ke stejnému cíli směřují i další městské části, které jsou však rozlohou mnohem větší. Zejména jde o Prahu 6, jejíž zastupitel­stvo takovou koncepci schválilo letos v dubnu. Dosud se nenaplnila, neboť poslední slovo má magistrát. „K plošnému rozšíření zón nebyla doposud politická vůle ze strany vedení města,“tvrdí Šrámek.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) však dodává, že na vině mohla být i nedůsledno­st na straně radnice. „Dosavadní radní pro dopravu z hnutí ANO (Roman Mejstřík, pozn. red.) sice na plakátech její vyřešení v Praze 6 voličům přímo garantoval, ale za uplynulé čtyři roky se tak nestalo. Nový radní snad bude dopravě věnovat pozornost, jakou tato oblast zasluhuje,“říká Kolář.

A plošné zavedení zón je podle něj také jednou z priorit nového volebního období. TOP 09 to na rozdíl od ANO bude mít šanci dořešit, neboť se chystá tentokrát vytvořit koalici s ODS a STAN.

Hlavní město však vidí jiný důvod, proč nebyly alespoň prozatím nakresleny čáry po celé Praze 6. Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana musí mít každý žadatel z řad městských částí nejprve vytvořenou studii stavu parkování, která prokáže problém s nedostatke­m míst pro rezidenty. „Praha 6 má sice analýzu zpracovano­u, ukázala však, že požadavek na regulaci v celé městské části je zbytečný,“tvrdí Hofman.

Stejný záměr jako šestá městská část má také Praha 5. Regulaci parkování schválili její radní už v roce 2016, zatím je ale celá záležitost stále ve fázi přípravy. Naopak v Praze 8 o zavedení zón na celém území neuvažují.

Od letošního července platí omezení parkování také v části Prahy 4. Konkrétně jde o oblast Nuslí, Podolí nebo podél stanic metra. O možném dalším rozšiřován­í bude teprve rozhodovat nové vedení městské části.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia