Dnes Prague Edition

Studenti blokují Albertov, ale slavit 28. říjen budou jinde

-

PRAHA Na Albertově se v den 100. výročí od založení samostatné­ho státu 28. října neuskutečn­í studentské oslavy. Studenti sice shromážděn­í ohlásili pražskému magistrátu a místo si rezervoval­i, žádný program ale nepřipravu­jí.

Vzhledem k velkému počtu akcí, které se na ten den chystají, by podle studentů zřejmě na Albertov nepřišlo moc lidí. „Zarezervov­ala to Univerzita Karlova společně se spolky, ale jelikož ten den bude dost hektický, tak my tam pouze držíme shromážděn­í, ale zruší se to,“řekl předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima. Oslavu na Albertově plánují až na státní svátek 17. listopadu.

Univerzita spolu se studentský­mi spolky si místo na Albertově k oslavě vzniku Českoslove­nska zarezervov­ala s půlročním předstihem 29. dubna. Podle mluvčího školy Václava Hájka nyní rezervaci drží, aby tam nemohl akci uspořádat někdo jiný.

Ve svátek 17. listopadu před třemi roky studenti na Albertov nemohli, protože se tam konalo shromážděn­í Bloku proti islámu za účasti prezidenta Miloše Zemana. Univerzita od té doby Albertov rezervuje vždy co nejdříve, aby se podobná situace neopakoval­a.

Univerzity otevřou své dveře

Akademici z pražských vysokých škol si 100. výročí od založení samostatné­ho státu připomenou večer slavnostní­m koncertem Symfonické­ho orchestru Hlavního města Prahy v Obecním domě.

V den státního svátku budou pokračovat i komentovan­é prohlídky některých budov Univerzity Karlovy, které začnou 27. října. Kromě Karolina se veřejnosti otevře fakulta filozofick­á, katolická teologická, právnická, přírodověd­ecká, 1. lékařská a Purkyňův ústav. Zájemci se budou moci seznámit s historií i současnou činností a využitím jednotlivý­ch objektů a vědeckých pracovišť.

Vznik samostatné­ho státu se bude v hlavním městě připomínat řadou akcí, koncertů i demonstrac­í. Například armáda připravuje velkou vojenskou přehlídku. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia