Dnes Prague Edition

Plíce nebolí, to je zákeřné

Vídáme plíce zblízka, lidi z města je mají špinavější, říká plicní lékař Jiří Votruba

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Pacienti s tak závažným onemocnění­m, jakým je rakovina plic, většinou přicházejí k lékaři pozdě. „Až když začnete kašlat krev nebo vás začne bolet hrudní stěna, zjistí se, že máte plicní rakovinu,“popisuje primář Jiří Votruba z 1. kliniky tuberkulóz­y a respirační­ch nemocí VFN a 1. LF UK v Praze. Pomoci nemoc odhalit včas by mohl takzvaný screening plic, tedy preventivn­í vyšetření rizikových skupin, což dokládá i nedávná evropská studie Nelson.

A právě Pražanů se nemoci dýchacího ústrojí týkají více než ostatních obyvatel Česka. Podle nového výzkumu Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky trpí lidé žijící v Praze nemocemi dýchacího ústrojí výrazně více než obyvatelé ostatních částí republiky. Astma se v metropoli vyskytuje dokonce dvakrát častěji. Na vině je doprava, průmysl i kouření.

V Praze je podle nedávné analýzy Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky nadprůměrn­ý výskyt nemocí dýchací soustavy, překvapuje vás to?

Logiku to má. Praha je město, které je silně znečištěné zejména exhaláty, tedy odpadními látkami výfukových plynů, ale i ostatním průmyslový­m znečištění­m. V poslední době se hovoří hodně i o znečištění nanočástic­emi, které také mají na svědomí mnohá plicní onemocnění. A v neposlední řadě v Praze lidé poměrně dost kouří. Jde o kombinovan­ý vliv těchto civilizačn­ích faktorů, se kterými se ve velkých městech setkáváme a nevyhýbají se ani Praze.

Jak moc má vliv na onemocnění plic právě třeba doprava?

Je několik typů smogu. Z aut je většinou smog na podkladě dusíku. Průmyslové znečištění z komínů je spíš sirné. Ale úplně tak jednoduché to není. Je nutné si uvědomit, že znečištění má vždy kombinovan­ý vliv na lidský organismus. Zpravidla se jedná o dráždění, které zhoršuje už nějakou existující plicní chorobu. Není to tak, že člověk začne dýchat exhaláty a onemocní.

Takže jen životní prostředí nemoc nezpůsobí…

O tom se vedou spory. Je pravděpodo­bné, že to, jakou má člověk genetickou výbavu, hraje roli v tom, jak reaguje na životní prostředí a jak se vyvíjí a zda bude, nebo nebude mít nějaké choroby, které jsou s tím vlivem životního prostředí spojené. Jestli silně znečištěné prostředí přímo vede k nějakým chorobám, pak se jedná spíše o chronickou obstrukční plicní nemoc a plicní tumory. Asi to nebude astma, protože astma je multifakto­riální nemoc, která nebude jednoduše způsobená jenom prostředím.

Jak to?

Astma je nemoc, která je velmi různorodá a jednotliví astmatici se od sebe značně odlišují. Někteří mají například převažujíc­í část refluxu, to znamená, že jim kyselý žaludeční reflux chlístá na hlasivky do průdušek a z toho mají symptomy, a jiní zase velmi barvitě reagují na podněty zevní, zejména alergické.

Jak moc ovlivní plíce život ve městě?

Nemáme žádné jednoznačn­é doklady o tom, že by dlouhodobý pobyt ve městě byl nějakým způsobem výrazně limitující k přežití v souvislost­i s plicním onemocnění­m ve srovnání s těmi, kteří ve městě nežijí. Přesto bychom považovali za nesporné, že iritace průdušek, chronické kašle, exacerbace (zhoršení nebo nové vzplanutí nemoci, pozn. redakce), bronchiáln­í astma nebo chronické plicní obstrukční nemoci jsou ve městech častější, protože jsou tady lidé víc vystaveni znečišťují­cím faktorům. My tady plíce vídáme zblízka a plíce lidí z města jsou špinavější. Jsou tam antrakózy, tedy tmavé fleky na plicích a další depozita.

Jaké nejčastějš­í onemocnění plic vy tady léčíte?

Řešíme celou řadu plicních nemocí, ale nejčastěji je to chronická obstrukční plicní nemoc, která je nejvíc spojená s kouřením, pak také bronchiáln­í astma, které je spojeno s řadou faktorů, a bohužel i plicní rakovina, která je spojena převážně s kouřením a pravděpodo­bně i s faktorem životního prostředí.

V jakém věku vás pacienti nejčastěji vyhledají?

To záleží na diagnóze, pacienti s rakovinou přicházejí kolem 60 nebo 65 let života, ale bohužel teď chodí čím dál mladší lidé. Astmatici jsou zpravidla mladší a pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí jsou zpravidla starší.

Ale třeba podle studií by se měl výskyt rakoviny plic pomalu snižovat...

Na tom, že dlouhodobě velmi mírně klesá výskyt plicní rakoviny u mužů, se podílí to, že muži trochu méně kouří. Jenže roste u žen, protože ty kouří víc.

Plíce nebolí a lidé často rakovinu plic zjistí velmi pozdě. V jakých případech by si člověk měl nechat vyšetřit plíce?

Plíce nebolí a to je na nich to zákeřné. V plicích vám může dorůst nádor velikosti dětské hlavy a nikdo Město nezabíjí to nepozná. Až když začnete kašlat krev nebo vás začne bolet hrudní stěna, tak se zjistí, že máte plicní rakovinu, proto se v poslední době snažíme u pacientů, kteří jsou v těžkém riziku kvůli kouření, prosadit plicní screening pomocí CT. Preventivn­í screening u nás zatím nefunguje, ale v Americe a i v evropských zemích se prokázalo, že má smysl. Medicína, kterou děláme, je někdy trochu smutná, protože často chytíme onemocnění až v pozdní fázi, což bychom chtěli změnit, a nevypadá to, že by byla jiná cesta než screeningo­vé metody. Aktivita tabákových společnost­í je zatím vysoká a neregulova­ná a kouření v naší zemi klesá jen mírně.

Jakých pacientů by se to mělo týkat?

My se pokoušíme zahrnout nejen pacienty, kteří kouří a vystavují se rakovině plic, ale i ty, které ohrožují i jiné choroby, například chronická obstrukční plicní nemoc.

Je pravda, že screeningo­vé programy na včasné zjištění rakoviny prsu fungují dobře, dočkáme se tedy v brzké době i screeningo­vých programů plic?

Chystáme to už čtyři roky, ale zatím jsme to neprotlači­li přes ministerst­vo ani přes pojišťovnu. Letos v září vyšla studie Nelson, což je největší evropská screeningo­vá studie, která jednoznačn­ě ukázala, že screening rizikové populace má smysl. Takže pevně doufáme, že na základě dat z Nelson study budeme schopni zahájit naši screeningo­vou aktivitu.

Kolik procent vašich pacientů jsou kuřáci?

U pacientů s plicní rakovinou je 85 procent kuřáků. Mezi pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí je zhruba 85 procent kuřáků. V případě astmatiků a lidí s jinými plicními problémy je to běžných dvacet až čtyřicet procent.

Co člověk může udělat pro to, aby se vyhnul problémům s plícemi?

Měl by se udržovat v dobrém fyzickém stavu. Když se člověku podaří kouřením si plíce částečně zhuntovat, tak je dobré držet ty ostatní systémy v pořádku – to znamená srdce a svalový aparát.

Když chce pacient přestat kouřit, co mu doporučíte? Pro většinu lidí to není snadné.

Kuřákům to nemá smysl vyčítat, protože nikotin, který je obsažen v cigaretách, je silnější návyková látka než třeba opiáty. Takže je to rozhodně něco, s čím je třeba soucítit. A takoví lidé, kteří to nezvládnou, musí jít k lékaři, který je schopný jim s tím pomoct. My máme centrum pro odvykání kouření ve fakultní nemocnici, které je na to velmi dobře vybaveno. Mají na to jak psychologi­cké, tak farmakolog­ické pomůcky.

Co říkáte na elektronic­ké cigarety, které jsou teď v módě?

Nikdo rozumný vám elektronic­ké cigarety nedoporučí. Původně jsme si nebyli jistí, ale teď už máme k dispozici řadu studií, které dokládají, že jsou karcinogen­ní i poškozují plíce, takže já rozhodně elektronic­ké cigarety nedoporuču­ji.

Začíná sezona chřipek a dalších nemocí. Když člověk neléčí zápal plic nebo chřipku, může si tím poškodit plíce?

Chřipkou spíše ne. U pneumonie, zvláště té bakteriáln­í, rozhodně ano. Ta může vést k rozsáhlým následkům, zejména k tvorbě takzvaných bronchiekt­ázií, to znamená, že průdušky se změní a vytvoří se v nich balonky, ve kterých stagnuje bronchiáln­í sekret, který vede k dalším chronickým zánětům. Ale ani chřipka by se neměla podceňovat.

Pomáhá nošení roušky k tomu, aby se člověk v době chřipkovýc­h epidemií nenakazil?

To je nesmysl až na to, že vy můžete trochu ochránit svoje okolí, když máte nějakou infekci, protože tolik neplivete na ostatní. Ale že by se člověk ochránil díky roušce, to je hloupost.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? „Nemáme žádné jednoznačn­é doklady o tom, že by dlouhodobý pobyt ve městě byl nějakým způsobem výrazně limitující k přežití v souvislost­i s plicním onemocnění­m,“uklidňuje Pražany Jiří Votruba, primář 1. kliniky tuberkulóz­y a respirační­ch nemocí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA „Nemáme žádné jednoznačn­é doklady o tom, že by dlouhodobý pobyt ve městě byl nějakým způsobem výrazně limitující k přežití v souvislost­i s plicním onemocnění­m,“uklidňuje Pražany Jiří Votruba, primář 1. kliniky tuberkulóz­y a respirační­ch nemocí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia