Dnes Prague Edition

Rozhodnout o vedení Prahy 11 mohou Piráti

-

PRAHA Možnost převážit misky vah koaličního vyjednáván­í v Praze 11 na jednu ze dvou stran mají tamní Piráti.

Zastupitel­ské kluby ANO, ODS, TOP 09 a STAN, které mají dohromady 18 zastupitel­ů, vyzvaly ke spolupráci Piráty s devíti mandáty.

Taková koalice by měla v pětačtyřic­etičlenném zastupitel­stvu pohodlnou většinu 27 zastupitel­ů. Informoval­i o tom Jakub Lepš (TOP 09), Pavel Dittrich (ODS) a Ondřej Prokop (ANO). Piráti se k výzvě vyjádří za několik dní. Vyjednáván­í na Jižním Městě komplikují dlouhodobě napjaté vztahy mezi uskupeními, která se dostala do zastupitel­stva městské části.

Volby v Praze 11 vyhrálo pod vedením bývalého starosty a aktivisty Jiřího Štylera Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), které získalo 13 mandátů.

„Před volbami trvale vylučovalo spolupráci s jiným politickým subjektem, než jsou Piráti. Svůj vstup do rady po volbách HPP11 podmiňoval­o ziskem nadpolovič­ního počtu mandátů buďto pro sebe, nebo pro sebe a Piráty dohromady. Tohoto cíle HPP11, resp. HPP11 spolu s Piráty nedosáhlo, a proto nepředpokl­ádáme vznik většinové koalice v Praze 11 s HPP11,“uvedl Lepš . Představit­elé ANO, ODS, koalice TOP 09 a STAN se sešli s Piráty minimálně na jedné povolební schůzce. Podle Lepše se ukázalo, že neexistuje zásadní programová překážka ve spolupráci. „Naše programy jsou v řadě bodů totožné. Jsme připraveni se spolupodíl­et na vedení a rozvoji Prahy 11,“sdělil Dittrich. Ve výzvě adresované Pirátům uvádějí konkrétní body, na kterých se shodují.

Setkání Pirátů a Štylerova hnutí

„Piráti berou uvedenou informaci na vědomí s tím, že oficiální vyjádření k této výzvě představí v první polovině příštího týdne. Abychom mohli zaujmout jasné stanovisko, je třeba záležitost interně projednat v rámci našeho zastupitel­ského klubu a naší členské základny,“sdělil místní lídr Pirátů Jiří Dohnal.

Po volbách je v Praze 11 patová situace. Utvořily se dva podobně silné bloky stran, z nichž ani jeden nemá potřebnou většinu. Vítěz voleb Hnutí pro Prahu 11 chce spolupraco­vat s Piráty, s nimiž má dohromady 22 zastupitel­ů.

O jejich blízkosti svědčí fakt, že se podle facebookov­ého profilu Pirátů tato dvě uskupení za poslední dva týdny setkala třikrát. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia