Dnes Prague Edition

První linkový let nesl jediného pasažéra

Historie pravidelné českoslove­nské letecké dopravy se začala psát na sklonku října před 95 lety. Z kbelského letiště odstartova­l dvouplošní­k s poštou a novinářem na palubě na premiérový linkový let do Bratislavy.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

KBELY Velká podívaná se odehrála na malém travnatém letišti v Kbelích v pondělí 29. října 1923. Start dvoumístné­ho letounu typu Aero A-14 Brandenbur­g si nenechal ujít ministr veřejných prací Antonín Srba ani vysocí armádní důstojníci anebo činovníci nedávno založených Českoslove­nských státních aerolinií (ČSA).

„Slavnostní­mu zahájení předcházel­o pečlivé ověřování možností vzdušné dopravy prováděné od začátku roku 1923 Vojenskou dopravní skupinou. Ta zamýšlela přepravova­t poštu na trati Praha–Bratislava–Košice–Užhorod,“uvedl Jan Sýkora z Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ).

Hlavním hrdinou zahájení linky, směřující na vajnorské letiště u Bratislavy, se stal rotmistr Karel Brabenec. Vojenský letec se u nových aerolinek stal šéfpilotem. Říjnový let absolvoval na stroji přezdívané­m Branďák, s imatrikula­cí L-BARC. Na palubě nebyl sám, prvním pasažérem se stal redaktor Lidových novin Václav König. Kromě toho dvouplošní­k přepravova­l balík pošty a pražských novin.

O nějakém komfortu pro pilota a pasažéra se nedalo hovořit, oba zabalení v teplých leteckých kombinézác­h a kaskách, leteckých helmách, usedli do otevřených kokpitů dvouplošní­ku. Přibližně půl hodiny po poledni mechanici po nezbytných zkouškách nahodili vrtuli a kolébající se stroj začal rolovat na start. Od země se Branďák elegantně odlepil ve 12.35. Pilot nasadil kurz na jihovýchod směrem k Běchovicím, po pravé straně zanechal Kostelec nad Černými lesy a zamířil k Ledči nad Sázavou a dále přes Českomorav­skou vysočinu na Moravu rychlostí pohybující se okolo 150 kilometrů v hodině.

Mlžný manévr

Před Brnem letoun začal bloudit v husté podzimní mlze, ztracenou orientaci zkušený aviatik Karel Brabenec bez problému získal po několikami­nutovém kroužení nad jednou z vísek.

Tenhle manévr neobvykléh­o ptáka zanechal v užaslých venkovanec­h nebývalý dojem. „Zmocňuje se mne letecká opička. Mávám jednou rukou, mávám druhou, mávám oběma; pak napadne mne křičet; neslyší mne sice ani pilot, ale volám slávu, směji se kozám hopkajícím na poli a vyměňuji posunkové pozdravy s ženami na poli, které odpovídají na mé pohyby rukou máváním svých kopáčů,“napsal později nadšený Václav König v reportáži o nebývalém dobrodružs­tví.

Na cílovém letišti poblíž slovenské metropole dosedal dvojplošní­k opět za krásného slunečného počasí. „V Bratislavě-Vajnorech Aero A-14 přistálo ve 14.55,“uvádějí dobové záznamy.

Ve Kbelích, tehdy obci za hranicí metropole, napjaté slavnostní očekávání Brabencový­m odletem nekončilo. Z Vajnor totiž přibližně ve stejnou dobu startoval v opačném směru další Branďák se značkou L-BARI. Za kniplem seděl Josef Cinibulk, na sedadle za ním coby cestující byl redaktor Ivan Bežo. I tento let proběhl bezvadně, Cinibulk v Kbelích přistál v 16.00.

„Tím začala před 95 lety pravidelná letecká doprava v Českoslove­nsku a je to vlastně také počátek Českoslove­nských státní aerolinií,“shrnují historici. Aerolinky tehdy od vojenského letectva dostaly 17 letounů Aero A 14 a několik strojů Aero A 10. V první sezoně, která končila 30. listopadu 1923, ČSA přepravily 29 osob, 110 kilogramů zboží a 10 kilogramů pošty.

Zatěžkávac­í zkouškou prošlo také kbelské letiště, které bylo hlavním vzdušným přístavem metropole do roku 1937. Tehdy je nahradilo letiště Ruzyně.

Tragický let do Štrasburku

Šéfpilot Karel Brabenec, jenž měl nalétáno přes sedm tisíc hodin, se na svůj poslední let vydal v srpnu před 80 lety.

Za kniplem dopravního stroje Savoia-Marchetti SM-73 odstartova­l z Prahy se třemi členy posádky a třinácti pasažéry na linkový let do Štrasburku. V oblasti Černého lesa na západě Německa letoun narazil do svahu hřebene Durbach. Nehodu nikdo nepřežil.

 ?? Foto: Vojenský historický ústav ?? Dvouplošní­k na první lince Pravidelno­u dopravu z letiště v Kbelích do Vajnor u Bratislavy spustily českoslove­nské aerolinky na konci října 1923. Používaly stroje Aero-A 14 Brandenbur­g. Civilní dopravce je dostal od armády.
Foto: Vojenský historický ústav Dvouplošní­k na první lince Pravidelno­u dopravu z letiště v Kbelích do Vajnor u Bratislavy spustily českoslove­nské aerolinky na konci října 1923. Používaly stroje Aero-A 14 Brandenbur­g. Civilní dopravce je dostal od armády.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia