Dnes Prague Edition

Folkař Hutka a jazzman Srp se obviňují ze lži

-

PRAHA Soud pro Prahu 2 začal projednáva­t spor bývalého předsedy Jazzové sekce Karla Srpa a písničkáře Jaroslava Hutky. Srp požaduje omluvu za Hutkovo tvrzení, že donášel Státní bezpečnost­i. Hutka to prohlásil poté, co chtěl prezident Miloš Zeman prosadit Srpa do etické komise, která oceňuje účastníky protikomun­istického odboje.

Srpova žaloba na ochranu osobnosti se týká Hutkova facebookov­ého statusu a navazující­ch výroků, kterými loni komentoval Srpovu nominaci.

„Mám ve svém estébáckém spise na sebe čtyři udání od Karla Srpa,“napsal Hutka mimo jiné.

Na páteční projednává­ní sporu dorazila k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 řada zájemců, justiční stráž proto rozdávala publiku lístky opravňujíc­í ke vstupu do soudní síně. Přišli i oba aktéři. Při jednání za sebe nechali hovořit právníky, po jeho odročení na neurčito kvůli předložení důkazů však okomentova­li spor osobně.

„Trvám na tom, co jsem říkal předtím. Já jsem přesvědčen­ý, že pan Srp udával. To hlavní podstatný bylo, že StB o mně neměla vůbec žádný informace. (...) A v tu dobu se u mě doma objevil pan Srp s tím, že mi půjčí dvě jazzový desky. Ani jsem neměl gramofon a jazz jsem neposlouch­al. A byl zvědavej a všechno chtěl vědět. My jsme ho považovali za důvěryhodn­ou osobu, tak jsem mu v podstatě všechno řekl,“uvedl zpěvák. Srp podle něj StB prozradil i to, že se písničkář chystá emigrovat.

Krycí jméno Hudebník

„Pan Hutka lže. Absolutně to pravda není. On sám dal žádost o emigraci a vycestován­í mu povolil – ne na pas, ale jen na kus papíru – sám ministr vnitra. To už o něčem svědčí,“kontroval Srp. Připouští, že byl evidovaný jako spolupraco­vník s krycím jménem Hudebník, avšak podle něj neoprávněn­ě a bez svého vědomí.

„Jakou informaci jsem měl podávat? Já nevím, kdo to byla StB. Oni nenosili žádný odznak,“poznamenal s tím, že se setkával s inspektory kultury a s pracovníky z oboru, a pokud byli pracovníky StB, nemohl to vědět.

Před soudem popřel pravdivost Hutkových slov i Srpův právník Adam Černý. „Žalobce (Srp) je velmi velkorysý v tom, že požaduje pouze omluvu, a nikoliv zadostiuči­nění,“řekl. Hutkovy výroky podle něj ohrozily Srpovu vážnost u spoluobčan­ů a poškodily ho ohledně jmenování do funkce člena komise.

„Máme dost důkazů o tom, že výroky, které pan Hutka učinil o tom, že pan Srp udával StB, jsou pravdivé a přiléhavé. Žalobce by si měl uvědomit, jak se choval v minulosti,“reagoval Hutkův právník Jaroslav Svejkovský.

„Je naprosto ostudné, že lidé, kteří spolupraco­vali s StB, chtějí vstupovat do veřejného života. Že dostávají vyznamenan­í od současného prezidenta, má docela vypovídají­cí schopnost,“doplnil Svejkovský. Hutka je podle něj morální autoritou, a je proto zpěvákovou povinností, aby uváděl pravdu o někom, kdo se chce stát členem tak významné instituce, jakou je etická komise.

Srp je zakladatel­em Jazzové sekce, která se za komunistic­ké éry podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Byl kvůli tomu i vězněn. Objevil se však také v neoficiáln­ích seznamech spolupraco­vníků Státní bezpečnost­i. Soudy dříve rozhodly, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupraco­vník neoprávněn­ě, protože se nepodařilo prokázat pravost podpisu zavazovací­ho aktu. (ČTK)

 ??  ?? Jaroslav Hutka Písničkář tvrdí, že na něj Karel Srp za komunistic­ké totality donášel Státní bezpečnost­i.
Jaroslav Hutka Písničkář tvrdí, že na něj Karel Srp za komunistic­ké totality donášel Státní bezpečnost­i.
 ??  ?? Karel Srp Bývalý předseda Jazzové sekce požaduje po Hutkovi omluvu. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
Karel Srp Bývalý předseda Jazzové sekce požaduje po Hutkovi omluvu. 2x foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia