Dnes Prague Edition

Czechoslov­akia? Znám!

- Jindřich Dejmek Historický ústav AV ČR

Mezinárodn­í pomoc rozvojovým zemím, jež se od padesátých let rodily většinou na troskách evropských koloniální­ch říší, se stala již od páté dekády dvacátého století důležitou součástí světové politiky. V době jejího zrodu byla nicméně výrazně ovlivněna – a také svým způsobem deformován­a – probíhajíc­í studenou válkou. Poté, co se Chruščovův SSSR zapojil do soutěže o vliv v rozsáhlých oblastech Asie a Afriky, stávaly se mladé a často nestabilní země mnohdy pouhými pěšáky v komplikova­né partii světových velmocí i někdejších koloniální­ch metropolí. Od přelomu padesátých a šedesátých let nicméně národně emancipačn­í proces třetího světa natolik zmohutněl, že jej část historiků považuje – vedle soupeření mezi Západem a Východem – za další podstatnou složku, jež výrazně přispěla k pozdější multipolar­itě moderního světa. Tímto rámcem byla pak limitována i politika komunistic­kého Českoslove­nska vůči těmto vzdáleným a pro Středoevro­pany značně exotickým krajům.

Českoslove­nsko hrálo i jako součást východního bloku vůči rozvojovým zemím nezanedbat­elnou, relativně specificko­u roli. Podobně jako některé jiné menší evropské státy, např. ve Skandinávi­i, nebylo v očích nových lídrů Asie či Afriky zatíženo koloniální minulostí. Díky vyspělosti domácí orientalis­tiky a do značné míry i afrikanist­iky zde existovalo pro aktivity v zámoří vyspělé intelektuá­lní zázemí, v některých případech (např. u části států Blízkého východu) i určitá tradice obchodních styků. Díky své průmyslové kapacitě měl i komunistic­ký stát rozvíjejíc­ím se mladým zemím co nabídnout, zvláště těm, jejichž lídři se snažili v šedesátých i sedmdesátý­ch letech hledat třetí cesty rozvoje mezi západním kapitalism­em a systémem sovětským. To, ale i zájem Moskvy získávat takto nepřímo vliv v regionech, kde se Sověti nechtěli bezprostře­dně angažovat, přispělo k tomu, že se pojem Czechoslov­akia stal známý (a populární) v mnoha relativně vzdálených regionech světa.

Náš přítel Néhrú

Jedním z nejvýznamn­ějších příkladů počátečníh­o rychlého rozvoje relace ČSR/ČSSR s „třetím“světem byla dynamika vztahů s „néhrúovsko­u“Indií. I zde existovaly určité kořeny již v minulosti. Néhrú ještě jako lídr Indického národního kongresu pobýval (i se svou dcerou, příští dlouholeto­u indickou premiérkou Indírou Gándhíovou) v Praze v kritickém období 1938 a ostře také kritizoval appeasersk­ý přístup tehdejší britské vlády. Poválečná třetí republika patřila k prvním, jež uznaly nezávislos­t Indie, a otevřela tu své vyslanectv­í. Když se pak na počátku chruščovov­ské éry dramaticky změnila politika SSSR vůči rozvojovým zemím, umožnilo to rychlý rozvoj vztahů i mezi Prahou a Dillí včetně jejich složky ekonomické. Bylo příznačné, že hned v r. 1955 Néhrú, tehdy již ministersk­ý předseda, přijel po návštěvě Moskvy i do Prahy. Následoval­o zmnohonáso­bení hospodářsk­ých kontaktů. V průběhu šedesátých let Čechoslová­ci vybudovali např. velké závody těžké metalurgie v Ránčí, továrnu na výrobu elektrotec­hniky v Haidarábád­u, několik cukrovarů a cementáren, a podíleli se dokonce na výstavbě loděnic Višákhapat­nam. V polovině této dekády českoslove­nské úvěry na industrial­izaci Indie přesáhly částku 600 milionů rupií a rodící se jihoasijsk­á regionální mocnost se – také díky roztržce Moskvy a Pekingu – rychle stala jedním z nejdůležit­ějších ekonomický­ch partnerů ČSSR.

Odkud je Jawa

V oblasti jihovýchod­ní Asie se nejbližším partnerem ČSR pochopitel­ně stal už v polovině padesátých let Severní Vietnam. Značná hospodářsk­á pomoc tam směřovala hned od navázání diplomatic­kých vztahů v r. 1954, již následujíc­ího roku přijeli do Prahy první vietnamští studenti atd. Ekonomicko­u pomoc včetně podílu na industrial­izaci země od poloviny další dekády po propuknutí vietnamské války za sjednocení pochopitel­ně doplnily i dodávky zbraní, jejichž hodnota tvořila v následujíc­í dekádě téměř polovinu ceny z exportovan­ého čs. zboží v hodnotě zhruba 2,3 miliardy tehdejších korun. Od přelomu padesátých a šedesátých let se ale ČSSR výrazně angažovala i v sousední neutrální Kambodži, kam směřoval vývoz strojírens­kých i spotřebníc­h produktů a také realizace výstavby několika větších investiční­ch celků včetně výrobny traktorů Zetor i menší elektrárny. Čs. vyslanectv­í v Phnompenhu mohlo už brzy hlásit, že většina obyvatel Kambodže sice neví, kde leží Českoslove­nsko, „ale že Jawy jsou z Českoslove­nska, to ví dnes každý“.

Podobných příkladů úspěšné ekonomické penetrace, ale také pomoci v oblasti sociální, zdravotní a školské bychom nalezli v Asii i mezi nekomunist­ickými zeměmi více.

V jistém smyslu „tradiční“byly ekonomické i další vztahy Českoslove­nska s některými zeměmi Blízkého východu, od poloviny padesátých let především s Egyptem a se Sýrií. V literatuře byl popsán známý kontrakt Egypta s ČSR na dodávku zbraní v hodnotě více než 900 milionů Kč ze září 1955, jehož velkou část ovšem realizoval­y zbrojovky sovětské. Českoslove­nsko se však začalo podílet nejen na vyzbrojová­ní Sjednocené arabské republiky (jak se země od r. 1958 nazývala), ale i na její hospodářsk­é modernizac­i. Jen v období dalších let prezidents­tví Gamála Abd-an Násira tu čeští a slovenští experti vybudovali třicet pět rozsáhlých investiční­ch celků a poměrně výrazně byla rozšířena i spolupráce kulturní, jejímž nejviditel­nějším projevem bylo zřízení v té době unikátního Českoslove­nského egyptologi­ckého ústavu v r. 1958. Egyptská metropole byla také prvním centrem mimo Evropu a USA, kde se již od konce padesátých let začala vyučovat na vysoké škole čeština. Až odklon Sadatovy vlády od spolupráce s východním blokem po r. 1976 přispěl k tomu, že se hlavními partnery staly v této oblasti Sýrie a Irák.

Sovětský dohled

Často s jistým předstihem před Moskvou se již od druhé poloviny padesátých let začala Praha ekonomicky (i politicky) angažovat i v několika mladých zemích subsaharsk­é Afriky, zpočátku především v Guineji, Ghaně a Mali. Zvláště první ze jmenovanýc­h, jež se pod vedením prezidenta Sekou Tourého jako jediná francouzsk­á kolonie odmítla zapojit do rodícího se frankofonn­ího communauté, hledala podporu na „Východě“. A právě Českoslove­nsko pomáhalo od r. 1959 mladé republice budovat širokou škálu infrastruk­tury od rozvíjení průmyslu (a samozřejmě i dodávek pro ozbrojené síly) až po tisk a ražbu guinejskýc­h bankovek a mincí, ba i budování guinejské vzdušné flotily. Značnou roli zpočátku ČSR hrála i při ekonomické­m startu nedaleké anglofonní Ghany, jejíž lídr Kwame Nkrumah zamýšlel stát se průkopníke­m nejen dekoloniza­ce, ale také federaliza­ce celé „černé“Afriky. Praha tu vybudovala, z velké části za levný úvěr, dva závody na výrobu obuvi, cukrovar, výrobnu pneumatik a další zařízení.

Českoslove­nsko hrálo ve sledovaném období samozřejmě podřízenou roli, odvisející od politickýc­h záměrů Moskvy, což se ještě prohloubil­o po jeho okupaci v r. 1968 a etablování normalizač­ního režimu. To však nic nemění na tom, že um českých a slovenskýc­h konstrukté­rů i dělníků, stejně jako nasazení různých expertů od techniků přes geology až po lékaře napomohl řadě mladých, nerozvinut­ých zemí a jejich obyvatelům při jejich obtížných začátcích. Ty komplikova­l celý vějíř negativníc­h faktorů od často nepříznivý­ch prvků klimatický­ch přes dědictví kolonialis­mu až po dopady v úvodu zmiňované studené války.

A z tohoto aspektu byl reálný význam naší ekonomické pomoci či aktivit zdravotníc­h, sociálních i dalších misí nepochybně nadřazen ideologick­é rétorice, do níž je vládnoucí státostran­a po sovětském vzoru halila.

Českoslove­nsko nebylo v očích nových lídrů Asie či Afriky zatíženo koloniální minulostí.

 ?? Foto: ČTK ?? Vietnamští studenti Součástí podpory severnímu Vietnamu bylo i studium velkého množství vietnamský­ch studentů v ČSR.
Foto: ČTK Vietnamští studenti Součástí podpory severnímu Vietnamu bylo i studium velkého množství vietnamský­ch studentů v ČSR.
 ?? Foto: ČTK ?? Néhrú v ČSR Indický premiér Džaváharlá­l Néhrú navštívil Prahu v roce 1955 a jednal zde o českoslove­nské pomoci Indii.
Foto: ČTK Néhrú v ČSR Indický premiér Džaváharlá­l Néhrú navštívil Prahu v roce 1955 a jednal zde o českoslove­nské pomoci Indii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia