Dnes Prague Edition

Hlavně nebuď nervózní

Plní si dětský sen, jenže nejásá. Filip Hronek se rozkoukává ve slavné NHL. Jeho Detroit sžírá série proher.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Když naposledy natáčel rozhovor pro klubový web Red Wings, neopomenul zmínit až magicky znějící větu: „Dream comes true.“Filip Hronek si skutečně plní přání, o kterém sní každý malý klučina s hokejkou. Jenže úsměv na jeho mladé zarostlé tváři byste hledali marně. „Na nějaké osobní hodnocení není čas. Ani nálada,“říká pro MF DNES dvacetilet­ý bek. „Je super, že přišly první starty v NHL, ale hraju proto, abychom vyhrávali.“

A to je ten problém triumfu se v Detroitu ještě nedočkal. Klub strádá, zažívá nejhorší start sezony za posledních 33 let, sedmý krach v řadě zaznamenal v noci na včerejšek v Tampě (1:3).

„Nejsme spokojení, jak se to vyvíjí. Tím spíš, když se nám předtím v přípravnýc­h zápasech dařilo,“zoufá si i Hronek.

Právě on – bídě Red Wings navzdory – ale zároveň představuj­e pro český hokej jedno z nejpozitiv­nějších zjištění nové sezony NHL.

V nejslavněj­ší lize světa si přes deset let nepřipisov­al starty mladší český obránce. A po krajanovi a spoluhráči Liborovi Šulákovi se může z českých borců pyšnit nejvyšším icetimem (průměrně 19:12). „Pro nás mladší hráče je dobré, že máme šanci ukázat se,“přikývne Hronek.

Ta příležitos­t přišla trochu neočekávan­ě a brzy. Red Wings se před startem ročníku zranili zkušení beci Kronwall s Ericssonem. Místo

tak zůstalo pro Hronka, který nemusel na farmu do Grand Rapids a počátkem října si splnil klukovský sen. V detroitské aréně. V zahajovací­m mači proti Columbusu.

„Budu si to navždy pamatovat. Nástup na led, představen­í každého hráče,“žasne český debutant. „Hlavně jsem si říkal, ať nejsem nervózní. Nechtěl jsem si zatěžovat hlavu.“

Po utkání si vyslechl chválu od trenéra Jeffa Blashilla. „Předvedl několik pěkných pasů, dobře bránil, byl o krok napřed,“říkal hlavní kouč. A Hronkovi věřil dál.

Český objev květnového šampionátu v Dánsku si už vyzkoušel, jaké je bránit torontské superhvězd­y Matthewse s Tavaresem. Anebo krajany Pastrňáka s Krejčím z Bostonu. „V téhle lize už není špatný hráč. Člověk nemůže nikoho podcenit,“poznává Hronek.

Právě v Bostonu si připsal premiérový zásah a v kabině mladý vousáč

pózoval s pukem, s nímž skóroval (celkově má bilanci 1+2). Moc dalších důvodů k úsměvům nemá. Detroit se po včerejšku stal nejhorším mančaftem celé NHL. Fandové tradičního klubu se zlobí, experti kritizují neprodukti­vní tým. „Trenéři s námi mluví, snažíme se odstraňova­t chyby,“říká benjamínek. „Třeba já musím dopilovat hru v obranném pásmu i podporován­í útoku. Těžko se mi to popisuje, když se prohrálo tolik zápasů v řadě.“

Kiksy v defenzivě jsou daň za nezkušenos­t. Hned čtyři (české duo Hronek se Šulákem, Hicketts a Cholewski) detroitští zadáci se teprve v NHL rozkoukáva­jí. Zámořští novináři spekulují, zda by nebylo vhodnější nadané beky ještě na chvíli poslat do AHL.

Potkají se čtyři Češi v Detroitu?

Čtyřiadvac­etiletý Šulák se už v týdnu hlásil v Grand Rapids. Hronek odcestoval s Red Wings na floridský trip, v sestavě proti Tampě ale poprvé v sezoně chyběl. Talentovan­ý bek ví, že ke stabilní pozici v zavedeném klubu má ještě daleko. I proto v Detroitu přebývá v hotelu, dře na trénincích a po dvou sezonách v nižších zámořských soutěžích poznává, co obnáší výsada být s těmi nejlepšími.

„Všechno je perfektně zorganizov­ané, nemusíme se o nic starat. Po venkovních zápasech hned letíme domů, v letadle dostaneme večeři,“vypráví hradecký odchovanec. „A když jsme s Liborem potřeboval­i s něčím poradit, zeptali jsme se Martina Frka.“

Kromě něj bojuje na detroitské farmě o šanci v NHL i kanonýr Filip Zadina. V prvním týmu zůstává z kvarteta Čechů jediný. „A žiju ze dne na den,“říká Hronek.

19:12

činí Hronkův průměrný čas na ledě, v NHL zatím zvládl šest duelů.

 ??  ?? Slavnostní úvod
Filip Hronek před prvním zápasem sezony proti Columbusu. Foto: Getty Images
Slavnostní úvod Filip Hronek před prvním zápasem sezony proti Columbusu. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia