Dnes Prague Edition

České klání na Turnaji mistryň

Krajanky Kvitová a Plíšková budou soupeřit v základní skupině

- David Mrzena sportovní reportér MF DNES Červená skupina Angelique Kerberová Naomi Ósakaová Sloane Stephensov­á Kiki Bertensová

Postupně do luxusního hotelu Marina Bay kráčely po fialovém koberci. Ve večerních róbách pózovaly fotografům, po rozlosován­í prohodily i pár slov s reportéry. Osmičce vyvolených tenistek patří honosné kulisy Singapuru.

Mezi elitu letošní sezony se opět po třech letech protlačily i dvě české zástupkyně ve dvouhře. Na závěrečném setkání tenisových šlechtičen se představí Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

Bílá skupina Petra Kvitová

K rovníku přilétla v dobrém rozpoložen­í. Po hektickém letním období si řádně odpočinula. Za hlavu světová sedmička hodila i zpackané představen­í v Asii, kde na dvou podnicích ovládla pouze jeden zápas. Na Turnaj mistryň se vrací po třech letech, má titul z roku 2011, naposledy došla do finále. Před třemi lety ve skupině přehrála krajanku Lucii Šafářovou. S Karolínu Plíškovou ve třech vzájemných zápasech ještě neprohrála.

Na Masters se kvalifikov­ala potřetí v řadě. O letenku do Singapuru ale bojovala do poslední chvíle. Její jméno se mezi jistými postupujíc­ími objevilo až během středy, tedy čtyři dny před úvodním duelem. Loni vypadla v semifinále.

Karolína Plíšková

Při absenci světové jedničky Simony Halepové, kterou zastavila bolavá záda, jedna z největších favoritek. Letos blonďatá Dánka ovládla Australian Open, ke grandslamo­vé trofeji přidala ještě dvě turnajová vítězství. Naposledy před dvěma týdny opanovala prestižní China Open v Pekingu.

Caroline Wozniacká

Od osmifinálo­vého vyřazení na US Open vyhrála pouze dvě utkání. Herní krizi nechtěla prohlubova­t na turnaji v Moskvě a raději zůstala v Asii, kde se chystala na vrchol roku. Loni nepostoupi­la

Elina Svitolinov­á

ze skupiny. Nepovzbudí ji bídná bilance proti Kvitové: z osmi duelů ovládla pouze jeden.

Po Kvitové a Wozniacké, které na Turnaj mistryň míří pošesté, další zkušená harcovnice. V Singapuru na nejpomalej­ším tvrdém povrchu na okruhu nastoupí počtvrté. Vítězka letošního Wimbledonu patří k favoritkám na postup. Týden před startem turnaje se překvapivě rozešla s uznávaným koučem Wimem Fissettem.

Japonská kometa sezony. Pro svou zemi na US Open získala historický grandslamo­vý triumf. Na vítězné vlně pokračoval­a dál, když se probojoval­a na domácím turnaji v Tokiu do finále (prohrála s Karolínou Plíškovou), v Pekingu hrála semifinále. Při premiéře na Turnaji mistryň patří mezi žhavé kandidátky na celkové vítězství.

Objev loňské sezony se pod umělým osvětlením v Singapuru představí poprvé v kariéře. Letos ovládla prestižní podnik v Miami. Stala se stálou členkou elitní desítky žebříčku. Po turnaji s největší pravděpodo­bností zamíří na fedcupové finále do Prahy.

V žebříčku sezony se umístila na devátém místě. Do Singapuru se kvalifikov­ala až poté, co Halepová oznámila konec sezony. I ona prožije debut. Branky a nahrávky: 5. Řezníček (Ondráček, Fořt), 18. Šlahař (Honejsek, Herman), 41. Řezníček (Gazda, Ondráček), 49. Freibergs (Poletín, Šlahař), 60. Ondráček - 17. Kotvan (T. Knotek), 57. Klepiš (Voráček, Látal), 58. Skalický (Kotvan). Rozhodčí: Kika, Hradil - Lhotský, Špringl. Vyloučení: 3:7. Využití: 3:1. Diváků: 3 859. Třetiny: 2:1, 0:0, 3:2. Branky a nahrávky: 8. Burian (Staněk), 35. Ondrušek (Laš, Irgl), 52. Škůrek (J. Knotek, Laš), 59. Irgl (technický gól) - 3. Perret (Čáslava, Poulíček), 17. Perret (Miromanov). Rozhodčí: Lacina, Šír - Bryška, Komárek. Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváků: 4 261. Třetiny: 1:2, 1:0, 2:0.

Další program, dohrávka 11. kola, sobota: 15.00 Litvínov - Sparta. 12. kolo, neděle: 15.00 Sparta - Brno, 15.30 Chomutov - Třinec, Zlín Olomouc, 16.00 Mladá Boleslav - Hradec Králové, 16.30 Plzeň - Litvínov, 17.00 Vítkovice - Liberec, Pardubice - Karlovy Vary.

 ?? Foto: Getty Images ?? Nejlepší tenistky roku 2018 Zleva na fotce Kiki Bertensová, Elina Svitolinov­á, Petra Kvitová, Caroline Wozniacká, Angelique Kerberová, Naomi Ósakaová, Sloane Stephensov­á a Karolína Plíšková. Světová jednička Simona Halepová chybí kvůli zdravotním problémům.
Foto: Getty Images Nejlepší tenistky roku 2018 Zleva na fotce Kiki Bertensová, Elina Svitolinov­á, Petra Kvitová, Caroline Wozniacká, Angelique Kerberová, Naomi Ósakaová, Sloane Stephensov­á a Karolína Plíšková. Světová jednička Simona Halepová chybí kvůli zdravotním problémům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia