Dnes Prague Edition

Zákulisí Štěpánkova sbohem

Cavendish neodchází. Bude v týmu s Kreuzigere­m

- Sportovní reportér MF DNES Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

David Mrzena

Vpátek v pět hodin ráno zase stál na letišti. Děkoval a loučil se s tenisovými kamarády. Samozřejmě, že mohl po čtvrteční velkolepé rozlučce bujaře slavit a následný den dlouho vyspávat. Nic podobného ale Radek Štěpánek nechtěl dopustit.

O každého hosta své akce Český lev se loučí se staral individuál­ně. Nepodcenil ani detaily.

Ve středu večer na letišti ve staré Ruzyni osobně vítal výpravu Novaka Djokoviče i s manželkou Jelenou.

Stejný den neustále komunikova­l s Leanderem Paesem, který tehdy ještě zápolil na turnaji v Antverpách. Štěpánek řešil letenky, hledal případné varianty, kdyby se plán A zhroutil.

Nezhroutil. Vše klaplo.

Nejradši by vzal tlustou černou fixu a celou sezonu 2018 s ní rázně přeškrtl, načež by ji vygumoval i ze své hlavy.

Ale to by bylo příliš jednoduché. „Letos jsem si připadal, jako bych závodil v cizím těle. Cítil jsem, že je cosi špatně,“říká Mark Cavendish. Mistr světa z roku 2011. Pan Sprinter. Cyklista, jenž vyhrál na Tour v kariéře 30 etap. Pouze Eddy Merckx má ještě o čtyři více.

Jenže takřka vše, na co Cavendish letos sáhl, se pokazilo. Nemoc, zranění, nemoc, ztráta sebevědomí, pocity beznaděje. Tak probíhala jeho sezona. V únoru vyhrál etapu

Po jeho více než tříhodinov­é derniéře se začala snášet zejména vlídná slova. „Radek ukázal, že je velký člověk s obrovským srdcem,“prohlásil Djokovič, jedna z největších hvězd večera.

Více než čtrnáct a půl tisíce lidí v O2 areně několikrát vestoje burácelo a vzdávalo hold dvojnásobn­ému vítězi Davis Cupu a olympijské­mu medailisto­vi. Nechyběli rodiče, přátelé, bývalí trenéři i světové hvězdy z jiných sportů Jaromír Jágr, Petr Čech a Pavel Nedvěd. Ti všichni Štěpánka během jeho 21 let dlouhé profesioná­lní kariéry inspiroval­i.

„Takhle povedenou akci s tolika světovými sportovci by žádná agentura nedokázala uspořádat,“tvrdí Karel Tejkal, mluvčí společnost­i Česká sportovní, jež akci propagoval­a. Hvězdné obsazení zařizoval především Štěpánek...

Nalákat bývalou světovou jedničku Andreho Agassiho do Prahy? Za normálních okolností by to byl téměř nesplnitel­ný úkol. Jeho požadavky a případná smlouva by dost na Dubai Tour a od té doby nic. Na jaře se zranil na třech závodech po sobě. Při Tour se ocitl mimo hru o etapová prvenství a v 11. etapě také mimo časový limit. Balil kufry.

Následně lékaři v jeho těle objevili virus Epstein-Barrové, který může způsobit infekční mononukleó­zu. U Cavendishe jej poprvé diagnostik­ovali už předloni. Tehdy se až nečekaně rychle vrátil do závodů. Tentokrát mu lékaři ukázali zachmuřené obličeje a doporučili delší pauzu od kola.

„Aspoň jsem konečně věděl, co ovlivnilo mé předchozí výkony.“

Po desetitýde­nní léčbě se chtěl na konci října rozloučit se sezonou účastí na Londýnské šestidenní, ale v tomto týdnu ji odvolal: „Nejsem v potřebné fyzické kondici.“

Potřebuje restart. Dlouho se zdálo, možná zaplnily stránky kratšího románu.

V tomhle případě se ale nic takového řešit nemuselo. Osminásobn­ý grandslamo­vý šampion se se Štěpánkem spřátelil během letošního angažmá v Djokovičov­ě trenérském týmu.

Ještě jako hráč Agassi na sklonku kariéry dvakrát Štěpánka porazil bez ztráty setu. I to českého tenistu motivovalo, aby si přečetl Agassiho knihu Otevřená zpověď. „Hlavně v emotivních pasážích jsem se našel,“přiznal už dříve Štěpánek.

Asi nikdo teď nečekal, že se Američan objeví v Praze. Na jeden fiftýn dokonce i s raketou v ruce.

„Jeho účast je pro mě obrovská pocta,“pravil Štěpánek. že se o něj v sezoně 2019 pokusí v jiném týmu. Z jihoafrick­ého Dimension Data ho do stáje Bahrain Merida vábily peníze arabských šejků i usilovná snaha firmy McLaren, nového sponzora týmu. Dohoda byla na dosah, zvlášť když se po odstoupení z Tour zhoršily Cavendisho­vy vztahy s Dougem Ryderem, šéfem Dimension Data.

Přesto tým nemění. Sice to ještě nebylo oficiálně oznámeno, ale podle informací italské Gazzetty dello Sport i dalších zdrojů, došlo k „last minute“prodloužen­í kontraktu Cavendishe s Dimension Data o další rok. Stane se týmovým kolegou Romana Kreuzigera.

Zjevně si však Brit z ostrova Man, jehož plat kdysi činil dva miliony eur ročně, bude muset zvyknout na skromnější podmínky. Aby byl celý

Agassiho plány na 18. října byly původně odlišné. Jeho šestnáctil­etý syn Jaden figuroval v nominaci na důležitý baseballov­ý turnaj. Nakonec ale z jeho účasti sešlo. A tak táta Agassi neváhal a našel v telefonním seznamu jméno Radka Štěpánka.

„Přijedu na tvou rozlučku. Vím, že je vyprodáno. Klidně na tebe počkám na hotelu, jen abych tě mohl obejmout,“řekl Štěpánkovi. Žádné tým na Tour k jeho rukám? Zapomeň, Marku. Pro své spurty má dostat k dispozici pouze dva pomocníky. I proto, že stáj se chce s Meintjesem a Kreuzigere­m více zaměřit na celkovou klasifikac­i.

V minulosti oblékali stejný dres jako Cavendish v týmech HTC a Quick-Step i další dva Češi, František Raboň a Zdeněk Štybar.

„Mark býval hrozně emotivní, ve dvaadvacet­i házel za cílem helmou a na hotelu proteinový­mi šejkry,“vzpomíná na něj Raboň. „Možná navenek působil až nafoukaně, ale uvnitř týmu byl super parťákem a nedal na své pomocníky dopustit. Moc dobře si uvědomoval, že bez týmu by nejspíš neměl ani polovinu svých vítězství.“

Jak stárnul a stával se otcem dětí, Cavendish se zklidňoval a měnil i speciální požadavky na hotel nebo prosba o soukromého řidiče. „Vše bylo na dobré slovo,“prozradil Tejkal o zákulisí. „Ve čtvrtek si spolu dali oběd.“

Hodně se angažoval čtrnáctiná­sobný grandslamo­vý šampion Novak Djokovič. Světová dvojka o Štěpánkově rozlučce dávala neustále vědět na sociálních sítích, kde ho sledují miliony fanoušků. Srb po středečním večerním příletu do Prahy ochotně mluvil s novináři a přichystal milé překvapení, když posbíral videovzkaz­y od současných i bývalých hvězd tenisu.

„Dokonce volal Tomáši Berdychovi a prosil ho o číslo na Ivana Lendla, aby zařídil vzkaz i od něj,“popsal Tejkal.

Mrzet tak Štěpánka může pouze absence někdejšího kouče Petra Kordy a Josého Mourinha, fotbalovéh­o trenéra Manchester­u United.

„Byl pozvaný, ale nakonec mu to nevyšlo časově,“řekl Štěpánek.

I přesto se jeho den D stal nezapomenu­telným.

Agassiho účast na rozlučce je pro mě obrovská pocta.

Radek Štěpánek

svůj postoj k závodům. Názorně to předvedl v průběhu 11. etapy letošní Tour, během níž odmítl v Alpách slézt z kola, přestože už bylo jednoznačn­é, že limit nemůže splnit.

„Nikdy nevzdávám, pokud mohu dojet,“řekl tehdy na trati.

Ředitel závodu Prudhomme proto nechal prodloužit uzavírku trati, jen aby Cavendish mohl šlapat až do cíle etapy. Tam dorazil půl hodiny za limitem se ztrátou 1:05 hodiny na vítěze dne Thomase.

Ve 33 letech nyní vyhlíží k posledním dvěma letům kariéry. Její zářivá tečka se má odehrát nikoliv na silnici, nýbrž na olympijské dráze. V Tokiu 2020 se chce pokusit o medaili z madisonu.

Do té doby míní zase vítězit ve spurtech. Pokud možno v těle, které mu už nebude připadat cizí.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Vzácní hosté
Novak Djokovič a Andre Agassi. Foto: Michal Šula, MAFRA
Foto: Michal Růžička, MAFRA Vzácní hosté Novak Djokovič a Andre Agassi. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Na umpiru V O2 areně nechyběl ani Tomáš Berdych, Štěpánkův parťák ze slavných daviscupov­ých klání.
Foto: Michal Šula, MAFRA Na umpiru V O2 areně nechyběl ani Tomáš Berdych, Štěpánkův parťák ze slavných daviscupov­ých klání.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Co s kariérou? Cavendish zůstává v Dimension Data.
Foto: Profimedia.cz Co s kariérou? Cavendish zůstává v Dimension Data.
 ??  ?? Slavná česká lavička Zleva fotbalový brankář Petr Čech, bývalý kapitán reprezenta­ce a nyní funkcionář Pavel Nedvěd a hokejista Jaromír Jágr.
Slavná česká lavička Zleva fotbalový brankář Petr Čech, bývalý kapitán reprezenta­ce a nyní funkcionář Pavel Nedvěd a hokejista Jaromír Jágr.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia