Dnes Prague Edition

Průšvih Bulovka

Audit nemocnice odhalil stamiliono­vé nesrovnalo­sti

-

Znemocnic, které jsou přímo podřízeny ministerst­vu zdravotnic­tví, v minulých letech za podezřelýc­h okolností odtékaly stamiliony korun. Ukazují to audity, které nynější ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) nechal zadat kvůli kauze lobbisty Tomáše Horáčka.

Ten vytvořil pavučinu firem, které ve špitálech získávaly milionové zakázky, ač samy nic nedodávaly a vše obratem přiklepáva­ly subdodavat­elům.

MF DNES získala čerstvě dokončený audit pražské Nemocnice Na Bulovce. Její exředitelk­a Andrea Vrbovská je za manipulaci zakázek stíhaná a načas skončila společně s Horáčkem ve vazbě, obviněn je i její pozdější nástupce. A nemocnice má nové vedení.

Zakázky bez soutěže

Kontroloři nyní objevili, že jen v letech 2016 a 2017 nemocnice bez soutěže i uzavřených smluv objednala léky za téměř 800 milionů korun. Ceny léků nemocnice protizákon­ně nezveřejňo­vala v registru smluv. Smlouvy za desítky milionů jsou tak podle auditorů neplatné.

Audit potvrdil také dřívější zjištění MF DNES. Horáčkova firma První chráněná dílna dodávala Bulovce vše od ostrahy přes obnovu sanitek a tonerů do tiskáren až po ultrazvuky. Vše nakupovala od jiných firem. Ty se samy do tendrů z neznámých důvodů nehlásily a Horáčkova nabídka tak byla často jediná.

„Zjištění ukazují na cílenou manipulaci zakázek, kdy většinu z nich získala společnost První chráněná dílna. Máme tudíž vážné podezření, že zde docházelo k domluvě uchazečů,“připustil ministr Vojtěch.

Dunglovy umělé klouby

Vrbovská, kterou soud před měsícem propustil z vazby, audit komentovat nechtěla. „K věci se nebudu vyjadřovat,“uvedl její advokát Jiří Adamíra. Kontroloři poukázali i na to, že Bulovka za poslední dva roky vyplatila 1,3 milionu advokátní kanceláři, v níž Adamíra pracuje. Aniž pak zkontrolov­ala odvedenou práci.

A najevo vyšel i byznys přednosty Ortopedick­é kliniky Nemocnice Bulovka Pavla Dungla, elitního lékaře, jenž operoval prezidenty Zemana, Klause i Havla. Od firmy jeho syna špitál za dva roky nakoupil klouby za téměř 14 milionů. Další firmě, již se synem Dungl vlastní, Bulovka na osm let pronajala část ortopedick­ého pavilonu. Znalecké posudky určující cenu se prý ztratily.

Podobné audity probíhají i v dalších nemocnicíc­h spadajícíc­h pod ministerst­vo. O tom, kam všude Horáček pronikl, má být jasno do konce listopadu.

Další hloubková kontrola už odhalila, že Nemocnice Na Homolce za poslední rok uzavřela v zásadě neplatné smlouvy za 400 milionů, jak upozornilo Právo.

Podobně jako Nemocnice Na Homolce Bulovka podle auditu nedodržova­la ani zákon o registru smluv, který je účinný od loňských prázdnin. Smlouvy sice zveřejňova­la, ale vynechával­a jednotkovo­u cenu léků. Nikdo zvenčí tak nemůže porovnat, jak výhodně je Bulovka nakupovala. Nemocnice se před ministerst­vem hájila, že předpoklád­ala, že by mohlo jít o obchodní tajemství dodavatelů. Ministeršt­í kontroloři to ovšem označili za nesmysl. A smlouvy z loňska za téměř 40 milionů korun prohlásili od počátku za neplatné.

Ministerst­vo po kontrole podalo trestní oznámení. I proto, že léky za téměř 800 milionů korun vedení nemocnice vůbec nesoutěžil­o. Firmy Gilead Sciences, Phoenix, Avenier, AbbVie a Janssen-Cilag si peníze rozdělily dokonce bez smlouvy. Nemocnice si je prostě postupně objednala. „Jednalo se o nestandard­ní a u státní příspěvkov­é organizace vysoce rizikové jednání,“upozorňují auditoři.

Lobbista a ředitelka

Ti také odhalili v nemocnici rozsáhlá „chapadla“lobbisty Tomáše Horáčka, který s někdejší šéfkou Bulovky Vrbovskou udržoval blízké vztahy. Vrbovská si například ještě před svým zatčením vystavila na svůj facebookov­ý profil fotografii, jak sedí s Horáčkem v kině. Lobbista ji pak při březnové inauguraci Miloše Zemana dopravil vlastní limuzínou až na nádvoří Hradu.

A zároveň byl jakýmsi neoficiáln­ím zprostředk­ovatelem velkého množství zakázek pro špitál s dvoumiliar­dovým rozpočtem, který Vrbovská řídila.

Audit ukázal, že jiní dodavatelé se už často do tendrů ani nehlásili. Například pro zakázku na obnovu sanitek sice Bulovka oslovila pět potenciáln­ích dodavatelů včetně Horáčkovy První chráněné dílny, která na takovou práci vůbec neměla oprávnění. Nabídku však podal jenom Horáček. Jakmile tendr vyhrál, další dvě původně oslovené firmy se ochotně staly jeho subdodavat­elem a sanitky samy dodaly. „Ve výsledku za veřejné zakázky platila nemocnice vyšší ceny, než jaké by vzešly z rovnocenné soutěže,“dodávají kontroloři.

Podobě jako u sanitek to přitom dle jejich zjištění probíhalo i v případě dodávky ultrazvuků, monitorů pro JIP nebo počítačů.

Miliony „na dobré slovo“

Bezpečnost a ostrahu nemocnice přitom dokonce První chráněná dílna zajišťoval­a skoro pět měsíců bez toho, že by měla s Bulovkou uzavřenou jakoukoliv smlouvu. Od února až do června 2015 tak nemocnice vyplatila čtyři miliony vlastně jen na základě ústní dohody.

Bulovku ale Horáčkova firma ve skutečnost­i nehlídala. V tomto případě zaskočila jako subdodavat­el Centr Group, která se jindy do veřejných zakázek na zajištění ostrahy přihlašuje přímo.

Bývalou ředitelku Bulovky společně s Horáčkem nyní podle serveru iRozhlas.cz policisté stíhají za to, že dle obvinění zmanipulov­ala zakázku na úklid nemocnice za 149 milionů.

Auditoři ale popsali i další podivné

poměry v nemocnici. Vrbovská jmenovala v roce 2015 vedoucí ekonomické­ho oddělení, které podle tehdejšího organizačn­ího schématu vůbec neexistova­lo.

Ta měla jako podřízené nejenom svou matku, ale také dvě švagrové. A i když nemocnice tvrdila opak, jejich práci kontrolova­la sama jejich příbuzná.

Auditoři přitom naznačují, že řada dokladů o tom, že odváděly práci, vznikla až poté, co se o situaci začali zajímat. „Všechny předložené výkazy byly dle kontrolní skupiny neprůkazné, nevěrohodn­é a s největší pravděpodo­bností vyhotovené dodatečně,“píše se v závěrech kontroly.

 ??  ?? Eva Zahradnick­á
Eva Zahradnick­á
 ??  ?? Lukáš Valášek
Lukáš Valášek
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Exředitelk­a
Bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská. Je stíhána kvůli podivným zakázkám.
Foto: Petr Topič, MAFRA Exředitelk­a Bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská. Je stíhána kvůli podivným zakázkám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia