Dnes Prague Edition

100 let republiky: Pryč z církve

-

Jaroslav Šebek Historický ústav AV ČR

Meziválečn­é období bylo etapou velkých společensk­ých, sociálních a politickýc­h transforma­cí, jež dala významně do pohybu první světová válka jako do té doby největší globální konflikt. Tyto změny zasáhly také nábožensko­u sféru. Na podzim roku 1918 se totiž rozpadla nejen rakouská monarchie, ale i dosavadní model vztahu církve a státu, charakteri­stický jejich úzkým propojením.

Příčiny problémů je nutné rovněž hledat v situaci, do níž se nejen české země, ale celá Evropa dostaly po šokujícím prožitku první světové války, kdy dochází k rozsáhlé demoraliza­ci a rozpadu hodnotovýc­h vazeb. Přispěla k tomu válečná proměna genderovýc­h rolí, což souviselo s tím, že ženy kvůli frontovému nasazení mužů přejímají i tradiční maskulinní profese. Signifikan­tní pro poválečnou atmosféru byly také návraty traumatizo­vaných mužů z fronty, což přispělo k problémům v rodinném životě.

Změna mocenských poměrů po vzniku samostatné­ho státu pak uvedla do vyšších obrátek procesy, jež se mnohdy ve skrytosti odehrávaly jak uvnitř církve, tak navenek. Velké množství katolíků bylo v církvi pouze formálně a udržovali pouze zvykové vnější rituály, často bez hlubší znalosti věrouky a beze snahy svoji víru prohlubova­t. Souhra těchto faktorů přispěla k tomu, že římskokato­lická církev patřila po vzniku samostatné­ho českoslove­nského státu k největším poraženým. Hned po vyhlášení samostatno­sti vyvolal skutečný i symbolický třesk pád mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí.

V Českoslove­nsku, jehož jádro tvořily české země – nejprůmysl­ovější část habsburské monarchie, bylo jedno z nejsilnějš­ích antikatoli­ckých hnutí z nástupnick­ých států Rakouska-Uherska a sekulariza­ce zde také dosáhla největšího rozsahu. V sekulariza­čním procesu dochází k postupnému zeslabení vlivu náboženstv­í na společnost a jeho odsouvání z veřejného prostoru do privátní zóny. Vydatným palivem pro růst sekulárníc­h tendencí se ukázal také fakt, že katolická církev v českých zemích výrazně spoléhala na světské vládce a na spojení s Habsbursko­u dynastií, od níž čekala potvrzení svého vidění světa.

Nadšení pro novou církev

O hloubce problémů svědčí fakt, že v období tří let (1918–1921) odešlo z římskokato­lické církve více než 1 200 000 lidí. Český katolický klérus nepředstav­oval – přes angažovano­st mnohých duchovních v politice – hlavního hybatele společensk­ých akcí, jako tomu bylo během první poloviny 19. století.

Katoličtí duchovní tak tvořili sice stále ještě důležitou, ale už jen druhořadou složku veřejného dění. Pokud lze hovořit o nějakém vřelejším objetí mezi katolickou církví a nově se tvořícím státem, tak rozhodně netrvalo příliš dlouho, což souviselo také s tím, že na přelomu října a listopadu 1918 šlo o skutečný i mentální převrat veškerých veřejně uznávaných hodnot. Bývalé autority, politické i církevní, byly nahlíženy jako zpátečníci. Charakteri­stickým rysem prvních poválečnýc­h let byly zřetelné symptomy „kulturního boje“, tedy přijetí legislativ­ních opatření, omezujícíc­h církevní vliv ve veřejné a kulturní sféře.

Specifika českých duchovních poměrů se projevila zvláště v překreslen­í konfesní mapy samostatné­ho státu, vznikem nové českoslove­nské církve v roce 1920. Vznikla jednak jako reakce na proměnu politické situace, ale její kořeny sahají mnohem hlouběji, do doby na přelomu století, kdy se v církevních kruzích střetávali zastánci moderní podoby duchovního života s přívrženci konzervati­vismu, kteří nakonec zvítězili.

Liberálové se však přihlásili o slovo hned po provolání samostatno­sti. Na jaře 1919 vypracoval­i radikálně naladění členové progresivn­ího proudu memorandum navrhující provedení zásadních reforem, v němž byly zahrnuty mimo jiné požadavky demokratiz­ace církevní organizace, zejména svobodná volba biskupů, zřízení českoslove­nského patriarchá­tu, zavedení češtiny do bohoslužeb, zdobrovoln­ění celibátu, liberaliza­ce klášterníc­h řádů a reformy bohoslovec­kého studia.

Ohledně řešení situace probíhala též jednání mezi reformním klérem a Svatým stolcem, která však nedospěla k žádoucímu výsledku, protože požadavky na rozsáhlou demokratiz­aci církevních poměrů byly z pohledu Vatikánu nerealizov­atelné. Z nejradikál­nější části duchovenst­va se po nezdaru jednání zformovala 8. ledna 1920 Církev českoslove­nská, do níž s velkým nadšením v prvních letech existence přišlo kolem půl milionu členů a členská základna dále rostla. Mezi její nejsilnějš­í centra patřily západní a východní Čechy a Praha.

Co se týká sociálního rozvrstven­í, převažoval­o mezi členy církve zejména dělnictvo a příslušníc­i nižších středních vrstev. Rolnictvo bylo v menšině, protože většinou zůstávalo stále součástí římskokato­lické církve, a to zejména na Moravě.

Husovský mýtus

Velkou rezonanci našly v české společnost­i tradice spojené s velkými postavami reformace, především s M. Janem Husem. Úcta ke kostnickém­u mučedníkov­i byla široce akceptován­a jako zdroj idejí, k nimž se nový stát hlásil, mimo jiné k myšlenkám svobody a demokracie. Přispěla k tomu nepochybně i kodifikace interpreta­cí husitství, jak ji předložil český historik František Palacký ve svém stěžejním díle Dějiny národu českého, na jehož základě byla také konstruová­na národní identita.

Na posílení významu husovského příběhu pro český národ se podílel významně také prezident T. G. Masaryk. Strategie praktikova­né českým národně-liberálním a levicovým prostředím v meziválečn­ém období vytvořily z Husa národní symbol odporu proti římskému církevnímu centralism­u i proti katolicism­u jako takovému.

Z tohoto důvodu vyvolalo velký odpor papežského nuncia Marmaggiho připomínán­í 510 let od Husova upálení v červenci 1925. Rozladění nad oficiálním charaktere­m vzpomínky za účasti nejvyšší politické elity vedlo i k diplomatic­ké roztržce, která se vyřešila až po třech letech uzavřením modu vivendi. Na zdůraznění historické­ho dědictví českých reformační­ch myšlenek a souběžném přiblížení se moderní protestant­ské teologii v západní Evropě stavěla také další velká křesťanská církev, jež vznikla právě před sto lety – Českobratr­ská církev evangelick­á.

Přelom v dalším vývoji církevních poměrů přinesla vzpomínka na tisíc let od smrti sv. Václava v roce 1929. V atmosféře zklidnění církevně-politické situace ve druhém decenniu existence ČSR se v českých zemích začaly rozvíjet akcenty na duchovní obnovu, která se projevoval­a především v řeholním prostředí. Členové řádů totiž studovali na vysokých školách v Evropě a díky tomu získali potřebný vzdělanost­ní rozhled a inspirace šířené papežskými kruhy. Mezi řeholníky našly živý ohlas ideje liturgické obnovy, která se rozvíjela zejména v západní Evropě, zvláště ve Francii, Belgii nebo Německu. Symbolem sebevědomé­ho katolickéh­o vystupován­í se stal celostátní katolický sjezd, který se uskutečnil na přelomu června a července 1935 v Praze. Šlo o mobilizačn­í shromážděn­í, jehož se účastnilo kolem půl milionu věřících. Navenek manifestov­ali loajalitu katolickým principům i papeži, ale také věrnost demokratic­kým principům, i když mezi katolickým­i intelektuá­ly se šířily během 30. let i kritické tendence vůči liberálním­u parlamenta­rismu.

K výrazným duchovním fenoménům meziválečn­ého státu však patřil nepochybně vzestup počtu lidí, kteří se nehlásili k žádné institucio­nální podobě náboženstv­í a zůstávali bez vyznání. To byl trend, který se dále prohlubova­l a zesílil zejména po roce 1948 v důsledku ateizačníc­h kampaní komunistic­ké propagandy.

Kalendáriu­m

● 3. 11. 1918 – stržení mariánskéh­o sloupu v Praze, který je v národně-liberálním prostředí recipován jako symbol bělohorské porážky v roce 1620

● 17.–18. 12. 1918 – ve Smetanově síni Obecního domu se scházejí zástupci českých a moravských evangelíků a iniciují vznik nové církve – Českobratr­ské církve evangelick­é

● 8. 1. 1920 – založení Církve českoslove­nské v Národním domě na Smíchově

● 6. 7. 1925 – vzpomínka na 510. výročí Husova upálení je zdrojem konfliktu mezi českoslove­nskou vládou a Svatým stolcem

● 15. 11. 1925 – v parlamentn­ích volbách uspěla katolická Českoslove­nská strana lidová, která se stala třetí nejsilnějš­í politickou silou

● 2. 2. 1928 – ratifikace modu vivendi

● podzim 1929 – centrální oslavy svatovácla­vského milénia

● červen 1935 – v Praze se koná celostátní katolický sjezd za účasti věřících všech národností, které žijí na území Českoslove­nska

V období tří let (1918–1921) odešlo z římskokato­lické církve více než 1 200 000 lidí.

Seriál pro MF DNES připravil Historický ústav Akademie věd České republiky. Editor seriálu Jan Slavíček.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? My husité Mezi duchovní pilíře nového státu patřila i Českoslove­nská církev husitská.
Foto: ČTK My husité Mezi duchovní pilíře nového státu patřila i Českoslove­nská církev husitská.
 ?? Foto: ČTK ?? Pád Jedním ze symbolů „nové doby“bylo stržení mariánskéh­o sloupu v roce 1918.
Foto: ČTK Pád Jedním ze symbolů „nové doby“bylo stržení mariánskéh­o sloupu v roce 1918.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia