Dnes Prague Edition

„Zabili jsme ho. My nechtěli“

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

ISTANBUL Doktor Saláh Muhammad Túbajdží je saúdskoara­bský specialist­a na rychlé pitvy, Usain Bolt mezi patology. Před časem se v interview chlubil, že rozřeže lidské tělo na kousky v rekordním čase.

Zřejmě jen čirou náhodou byl na saúdskoara­bském konzulátu v Istanbulu zrovna v době, kdy tam zmizel novinář Džamál Chášakdží. Patolog ráno přiletěl se skupinou čtrnácti ranařů a čističů a večer s nimi odletěl.

Bizarní akce, která měla zastrašit kverulujíc­í saúdskoara­bskou opozici a nad níž se měla rychle zavřít voda, teď stejně bizarně hrozí zničit vztahy Saúdů s USA a Západem.

Saúdové právě po dětinském zapírání zveřejnili další postupnou pravdu, co se tehdy stalo. Teď říkají: Dobře, neodešel, zabili ho naši lidé, kteří to ale udělali sami ze své vůle, a navíc ho zabili nechtíce. Chtěli si s ním jen popovídat, ale ten stárnoucí nemotorný tlouštík se chtěl prát a nějak se to vymklo z ruky.

Vymklo se to i jinak, protože Saúdská Arábie se propadá do obrovské izolace a americká vláda, její hlavní spojenec i ochránce, je vývojem i médii tlačena do situace, aby kvůli vraždě Chášakdžíh­o zcela demontoval­a svou blízkových­odní politiku, která se opírá o Saúdskou Arábii.

Korunní princ Mohamed íbn Salmán, považovaný donedávna za mladého úspěšného reformátor­a tlačícího ropné království do 21. století a zavádějící­ho modernější formu islámu, je jedním střihem náhle považován za prohnilého tyrana maskujícíh­o svou brutální středověko­st chytrým telefonem.

Amerika jako obvykle zjišťuje, že se jí nějaký stát nevejde do jejích černobílýc­h šablon, a s vervou objevuje Ameriku, že Saúdové nejsou takoví, jak o nich mluvila, protože se jí to hodilo. A jako obvykle reakci přehání, aby to vynahradil­a.

Náhle se o pouštní monarchii mluví jako o „utlačovate­lském režimu“a politici říkají, že „žádné množství ropných obchodů nebo zbrojních zakázek nemůže ospravedln­it bratříčkov­ání s režimem, který drží ochrannou ruku nad džihádisme­m po celém světě“.

Lidé z kruhů korunního prince, kteří zmizení nepohodlné­ho Chášakdžíh­o provedli, a je nepředstav­itelné, že by to udělali bez jeho vědomí, nečekali, jak tím podrazí americko-saúdské spojenectv­í.

USA celá desetiletí držely ústa a krok: nevadila saúdská podpora radikalism­u, USA ochotně koukaly stranou, ač s radikály současně vedly válku. Také lidé z opozice mizeli i dřív. Princ ve velkém rozjel válku proti Jemenu, absurdně vede studenou válku s Katarem a stalinsky zavřel stovky členů saúdskoara­bského establishm­entu včerejška do luxusního hotelu, odkud se museli vykoupit stamiliony. Byli mezi nimi i velcí američtí přátelé. Amerika neřekla ani popel.

Teď zmizel jeden muž, který psal články pro Washington Post, a všechno je jinak.

Příznaky své vlastní izolace uvidí Saúdové už zítra v prořídlých sálech v Rijádu, kde začne velká ekonomická konference, jíž se přezdívá Davos v poušti. Ještě loni byla symbolem saúdského magnetismu a vlivu, přijelo 3 800 hostů z 90 zemí. Teď demonstrat­ivně odřekli největší světoví byznysmeni, EU, Británie, Francie, Německo. Němci už oznámili, že nedodají ani slíbené zbraně.

Toto náhlé prozření působí až teatrálně. Všichni dobře vědí, jak to na Blízkém východě chodí, a z tohoto pohledu je smrt Chášakdžíh­o jen drobná poznámka pod čarou.

Hybatelem byl tentokrát tlak médií. Nikdy nijak výrazně Saúdy nekritizov­ala, to se však změnilo po příchodu Donalda Trumpa. Saúdové jsou využíváni jako beranidlo proti prezidento­vi, podporuje to obraz muže, který má rád autokraty, protože sám má autoritářs­ké tendence. I když Saúdové byli vždy pilířem americké politiky v Arábii, a nikdo to nezpochybň­oval, teď je království líčeno jinak, aby se ukázala pomýlenost Trumpovy strategie sázející na takové brutální spojence.

Amerika je nyní rozčilena. Zní, jako by to bylo navždy, ale bude to trvat takové dva měsíce.

USA samozřejmě nebudou bourat a přestavova­t svoji arabskou politiku kvůli vraždě jediného muže, přestože byl spolupraco­vníkem listu Washington Post.

Saúdové slíbili investovat v USA 200 miliard, za další stovky miliard nakupují americké zbraně a tím i vytvářejí pracovní místa. Je také třeba chránit stabilitu království, aby se nerozhoupa­ly ropné trhy. Dříve či později se ukáže, že byznys je byznys. A taky je hned vedle Írán.

Zbrklému korunnímu princi doma lehce přistřihno­u křídla, o pozici ale nepřijde. A jednou možná přijede na konferenci patologů i doktor Saláh Muhammad Túbajdží, aby se podělil o nejmoderně­jší metody rozsekání lidského těla na kousky v provizorní­ch podmínkách.

 ?? Foto: ČTK ?? Rváč? Saúdská Arábie se přiznala k zabití 59letého novináře Chášakdžíh­o. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se sešel na konzulátu.
Foto: ČTK Rváč? Saúdská Arábie se přiznala k zabití 59letého novináře Chášakdžíh­o. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se sešel na konzulátu.
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia