Dnes Prague Edition

Recenze: Nový seriál Lynč

Jednak vděčný detektivní žánr, jednak okatý diktát politické korektnost­i. Mezi oběma mlýnskými kameny se bude po osm večerů pohybovat Lynč, jenž na ČT1 začíná dnes.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vznik Lynče poskytuje tvůrcům bezpečí týmu. Stojí za ním šest scenáristů, tři režiséři a jeden supervizor, americký autor Harold Apter, jenž napsal několik dílů série Walker, Texas Ranger. Vedl také dílnu studentů tří tuzemských škol, z níž se Lynč zrodil, takže zjevně nejde o jiskřivý nápad jedince, nýbrž o kolektivní dílo na společensk­ou objednávku, jež ze zápletky jasně dýchá, navíc dílo zasazené do módní vypravěčsk­é šablony.

Prohnilý městys

Příběhy, v nichž se hrdina vrací do míst svého dětství, kde zkoumá tamní zločin a temné vazby, vyrábí nejen Amerika ve velkém – nejnověji to zkoušela novinářka z Ostrých předmětů. V Lynči jde o dokumentar­istu, kterého zajímá násilná smrt romského mladíka i jeho domnělý vrah; oba kdysi znal. Jenže na kameru nikdo v městečku mluvit nechce a čím více pokoutní špíny muž objeví, tím ohroženějš­ím se stává.

Ovšem ani dotyčná špína si nemůže činit nárok na originalit­u. Šmelí se v trojúhelní­ku od radnice přes lékárnu po opuštěnou tovární halu, ve hře jsou drogy či nebezpečné chemikálie. Starostka má problémy s dcerou i manželem (jako v Pustině), dokumentar­ista dostává punc vetřelce (jako ve Vzteklině) a za záclonami je městys prohnilejš­í než Sodoma s Gomorou dohromady.

Nadužívano­u náladovou výbavu dotvářejí záblesky násilných výjevů, zpustlá zákoutí, oprýskané sídliště a navíc hrdinovo vlastní trauma z dob dětské šikany.

My nejsme rasisti

Přinejmenš­ím z prvních epizod navíc čiší plakátové pojetí diskrimina­ce, budující obraz Romů coby bezmocných obětí pokřivenýc­h bílých zaměstnava­telů, kteří přitom páchají daleko zásadnější zločiny: včetně incestu. Což je mimochodem motiv naprosto čitelný od prvního dílu, teprve ve čtvrtém však nahlas vyslovený.

Publicisti­cké věty „My nejsme rasisti, jen tu chceme žít v klidu“či „Slušné rodiny se tady bojí“hlásají vesměs ti, kdo jsou sami na štíru se zákonem i morálkou; jen v postavě Zuzany Stivínové se rýsuje věcnější vyváženost: „Víš, co udělal mámě!“– „A víš, co pak udělali jemu?“

Nicméně realizační stránka Lynči pomáhá, počínaje obrazem s cigaretou pro pohřbeného bratra a konče zajímavými hereckými tvářemi, mezi nimiž vyniká téměř éterická Štěpánka Fingerhuto­vá. Zkrátka seriál splňuje evropský standard jak zadáním, tak provedením; ne náhodou se na něm podílí televize arte. Ale národní osobitost jej míjí.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Temná zápletka Mladý dokumentar­ista se vrací do města, kde vyrůstal, aby zde rozkryl záhady a tajemství spojené s vraždou.
Foto: Česká televize Temná zápletka Mladý dokumentar­ista se vrací do města, kde vyrůstal, aby zde rozkryl záhady a tajemství spojené s vraždou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia