Dnes Prague Edition

USA zruší jadernou smlouvu

Rakety středního doletu jsou zpátky. Rusové protestují, ale v duchu jsou rádi. Jde o Čínu.

- — Milan Vodička

WASHINGTON Mělo to být na věčnost, ale ta trvala jen 31 let. Smlouva o likvidaci raket středního doletu, kterou v roce 1987 slavně uzavřeli Ronald Reagan s Michailem Gorbačovem, je zlikvidova­ná.

Tehdy tím měla být poslána na šrotiště dějin celá jedna třída jaderných zbraní. Už je zpátky.

Američané oznámili, že smlouvu vypovědí, protože ji Rusové porušují. Ti protestují, ale v duchu jsou rádi, protože myslí na Čínu.

Kde jsou ty doby, kdy se za studené války popsaly celé stránky o kontrole zbrojení a licitaci mezi USA a SSSR, které byly jako detektivka a učebnice podvodnick­ých triků zároveň. Dnes už zbrojní jednání nikoho nezajímají, a tak konec smlouvy o střelách středního doletu může působit jako šok, i když na smrtelné posteli ležela už pár let.

Oč jde: střely středního doletu jsou nejnebezpe­čnější jaderné zbraně. Přesto, že mají mnohem nižší ničivou sílu než ti obrovští mezikontin­entální samci, kteří mohou vymazat svými samostatně naváděnými hlavicemi několik měst naráz.

Je tady však jeden zásadní rozdíl. Mezikontin­entální střely letí dvacet minut i více, a tak když máte podezření, že na vás někdo něco odpálil, máte ještě čas věc prověřit, jestli se vám nezbláznil­y radary, takže odpálením protiúderu nezahájíte jadernou válku kvůli technické chybě. Tohle se stalo mockrát.

Jenže střely středního doletu mají dostřel jen od 500 km do 5 500 km. Letí jen tři až pět minut, takže na prověřován­í není čas. Máte pocit, že na vás něco letí? Rychle odpalte, co máte, jinak o to přijdete. Riziko vypuknutí jaderné války omylem tady bylo mnohem vyšší, takže tuto kategorii zrušili Reagan s Gorbačovem jako první.

Teď je tedy zpátky, ale tento stav trvá už dlouho.

USA tvrdí, že Rusové smlouvu porušují tím, že si opatřili střelu 9M729 Iskader. Ti dlouho říkali, že to není pravda, ale před časem šli s barvou ven. Rusové zase říkají, že smlouva je mrtvá od chvíle, kdy Amerika začala zavádět svoji protiraket­ovou obranu, protože tím zbourala dohodnutý jaderný pat. Za studené války se USA a SSSR dohodly, že zruší svoji protiraket­ovou obranu, aby nebylo třeba vymýšlet další a další střely s více hlavicemi. V podstatě tím odhodily štíty a vzájemně se vystavily protivníko­vým zbraním. Podle Rusů USA protiraket­ovou obranou štít opět zvedly.

Spor probubláva­l už několik let, ale tím, co teď vrací rakety ze záhrobí, bylo něco úplně jiného a odjinud.

Dokument má z dnešního pohledu zásadní díru. Týká se jen USA a Ruska, ostatních ne. Jenže střely středního doletu má dneska řada zemí. Problém má hlavně Rusko, protože je vlastní pár jeho sousedů. Hlavně Čína. Ta je však problém i pro Ameriku, protože se spolu srážejí v Asii a bude to ještě drsnější.

Rusové už roky u Američanů sondovali dvě možnosti: buď spolu prosaďme celosvětov­ý zákaz těchto zbraní, takže je nebude mít nikdo, nebo smlouvu modernizuj­me. Tak, že rakety nebudou smět být v Evropě, ale v Asii nějaké mít můžeme. Takhle to v roce 1987 chtěl i Gorbačov, ale Reagan to smetl ze stolu se slovy: Buď všechno, nebo nic. Teď se tedy bude začínat znovu.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Ti dva a čas Klíčová smlouva Reagana a Gorbačova končí.
Foto: ČTK Ti dva a čas Klíčová smlouva Reagana a Gorbačova končí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia