Dnes Prague Edition

O co jde v kauze Tomáše Horáčka

-

Lobbista Tomáš Horáček skončil ve vazbě koncem června. Vyšetřovat­elé z NCOZ ho obvinili z manipulací milionovýc­h zakázek ve zdravotnic­tví, podplácení či vydírání. Při masivní akci ale zasahovali i v Nemocnici Na Františku, Nemocnici Na Bulovce nebo desítkách domovů pro seniory v Praze a Středočesk­ém kraji.

Černé duše ČSSD

Někdejší náborář černých duší do ČSSD Horáček, který je mimo jiné odsouzen za pojišťovac­í podvod, je dle serveru iRozhlas.cz stíhaný za manipulaci tendru na úklid Nemocnice Na Bulovce za 149 milionů korun. V další větvi ho vyšetřovat­elé viní i z manipulace zakázky na stravování v Nemocnici Na Františku v hodnotě 33 milionů korun. V obou případech podle policistů Horáček žádal milionové úplatky. Celkem podle nejnovější­ch informací policisté stíhají 12 lidí a dvě firmy. Třeba i bývalého náměstka a pozdějšího ředitele Bulovky Františka Nováka nebo bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka. Soud do vazby kromě Horáčka poslal i exšéfku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Ta už je nyní venku. Horáček tam zůstává.

Pavučina byznysu

Analýza MF DNES rozkryla síť hned patnáctky firem blízkých Horáčkovi, které dodávaly od aut až po úklid řadě veřejných institucí. Zatímco policejní vyšetřovat­elé Horáčka poslali do vazby, jejich kolegové jezdí v autě, které Horáčkova firma policii dodala za 2,4 milionu. Firma lobbisty také za 15 milionů hlídá kanceláře antimonopo­lního úřadu. A za 150 milionů korun Horáčkova První chráněná dílna získala zakázku na dodávku uniforem pro pražský dopravní podnik.

Vyhrát a předat

Řada zakázek, které Horáček získal, přitom má shodné znaky. V mnoha případech je nedělají ty firmy, které je vyhrály, ale obratem je svěří najatým subdodavat­elům. MF DNES přitom dohledala mnohé případy, kdy díky lepší ceně původně v zakázkách zvítězily úplně jiné firmy. Ty se ale milionů následně nevysvětli­telně vzdaly ve prospěch Horáčka.

Vlivné ženy

Horáček přitom při svém podnikání šermoval nejen známostmi s šéfkou Bulovky Andreou Vrbovskou, ale i dalšími jmény potenciáln­ě vlivných žen. V jeho kanceláříc­h se na jednáních osobně objevovala také sestra středočesk­é hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Pavlína Kuncová přitom působí také jako asistentka dvou středočesk­ých poslanců za ANO. V kraji tak platí za vlivnou postavu.

A policisté nyní vyšetřují tendry, které vypisovaly právě středočesk­é domovy pro seniory a Horáček v nich za nejasných okolností bodoval. Hejtmanka Jermanová popírá, že by na ni Horáček měl například prostředni­ctvím její sestry jakýkoliv vliv.

Pro Horáčka pracovala i manželka expremiéra Petra Paroubková. Obdobně Horáček užíval i jméno exministry­ně práce Jaroslavy Němcové (ANO). (luv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia