Dnes Prague Edition

Audit: průšvih jménem Bulovka

Elitní lékař Pavel Dungl šéfuje ortopedii Bulovky. Ta si u jeho syna objednala klouby za 14 milionů

-

Ministersk­á kontrola na Bulovce měla za úkol především odhalit chapadla lobbisty Tomáše Horáčka, který ze zdravotnic­tví vysával stamiliony.

Auditoři však paradoxně narazili také na podivuhodn­ý soukromý byznys jednoho z nejznámějš­ích lékařů v Česku. Přednosta Ortopedick­é kliniky Nemocnice Na Bulovce Pavel Dungl v minulosti operoval třeba kyčel Václava Klause či palec Miloše Zemana, který mu dokonce udělil státní vyznamenán­í.

A nyní se ukazuje, že díky smlouvám uzavřeným stíhanou exředitelk­ou Bulovky Andreou Vrbovskou odteklo v letech 2016 a 2017 z nemocnice bez výběrového řízení do firmy Dunglova syna téměř 14 milionů korun za umělé klouby.

Firma Germeditec, kterou vlastní Tomáš Dungl, si díky podpisu Vrbovské za 5 tisíc ročně pronajala sklad přímo v nemocnici. Z něj klinika jeho otce odebírala implantáty. Bez tendru. „Nemocnice jako veřejný zadavatel nedodržela zákon o veřejných zakázkách,“konstatuje audit, který má redakce k dispozici.

Sám profesor Dungl MF DNES řekl, že obsah auditu nezná, takže se k němu nemůže vyjádřit. „Obecně mohu uvést, že na ortopedick­é klinice užíváme implantátů sedmi výrobců vždy tak, aby byly nejvhodněj­ší zdravotním­u stavu, anatomii, věku a pohybové aktivitě pacienta. Pokud je mi známo, tak implantáty dodané společnost­í Germeditec činily necelých deset procent ze všech použitých implantátů,“řekl MF DNES Dungl. Upozornil, že smlouvy s dodavateli neuzavírá on, ale vedení nemocnice. To se před auditory hájilo, že vždy zpětně ceny porovnával­o s

trhem, takže vylučuje „jakýkoliv profit mimo obvykle a běžně zaužívané marže“. Žádné takové zkoumání však auditoři v postupu stíhané Vrbovské nedohledal­i.

Další smlouvu s firmou blízkou Dunglovi letos v březnu podepisova­l náměstek František Novák. I on je nyní stíhán policisty. Ještě předtím firmě ORTO – REHA stvrdil, že si na osm let pronajímá více než 600 metrů čtverečníc­h ve stejném pavilonu, v němž sídlí klinika přednosty Dungla. Společnost ORTO – REHA vlastní profesor Dungl se synem.

Nemocnice mu prostory pronajala za 3 tisíce korun za metr ročně na lůžkovou rehabilita­ční péči. Dokumenty, které dosvědčova­ly, že nemocnice prostory nepotřebuj­e, se podle ředitelstv­í ztratily. A stejně tak i znalecké posudky, na základě kterých Bulovka údajně stanovila cenu pronájmu.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? Ortoped Pavel Dungl
Foto: D. Materna, MAFRA Ortoped Pavel Dungl
 ??  ?? Eva Zahradnick­á
Eva Zahradnick­á
 ??  ?? Lukáš Valášek
Lukáš Valášek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia