Dnes Prague Edition

Filip tlak ustál, ale vzbouřenců přibývá

- — Ondřej Leinert

Bylo to osmihodino­vé jednání plné vášní. Komunisté v sobotu v Praze hledali příčiny špatného výsledku strany v komunálníc­h a senátních volbách a během schůze padl i návrh na odvolání předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

Ten výzvu ustál, ví však, že nespokojen­ých s jeho vedením ve straně přibývá. Zhruba třetina z devadesáti členného ústředního výboru totiž požadovala jeho konec.

Na přetřes kromě personálií přišel i zhoršující se stav stranické pokladny, jež po propadu ve volbách získává méně peněz za mandáty.

Kritiku si Filip vyslechl od členů vnitrostra­nické platformy Restart 2018. Ti podle informací MF DNES požadovali mimo jiné, aby straničtí funkcionář­i, kteří mají z politiky příjmy, odváděli do stranické pokladny více peněz než řadoví členové. Že by funkcionář­ům KSČM mohla stačit průměrná mzda.

To rozpálilo šéfa poslanců Pavla Kováčika, který hřímal, že by to nebylo demokratic­ké. Filip pak členům platformy vyčetl, že se svou kritikou přicházejí veřejně dřív, než ji stihnou projednat stranické orgány. A podařilo se mu prosadit usnesení, které s činností platformy vyslovilo „zásadní nesouhlas“. Členové platformy jsou však rozhodnuti pokračovat.

„Tady nejde o Restart jako takový, ale o myšlenky. A nedokážu si představit, že by ve straně část členské základny KSČM mohla nějaké proklamace zakazovat jiné části KSČM,“řekl MF DNES jeden z členů Restartu, šéf komunistic­ké organizace Plzeň-sever Richard Pokorný.

Filip hodnotil zasedání pozitivně. Komunisté podle něho udělali vše pro to, aby v příštích volbách dosáhli lepšího výsledku.

„Celý ústřední výbor přijal svůj díl odpovědnos­ti za výsledek v jednotlivý­ch patrech stranické výstavby a vyvodil z toho určité závěry,“říkal Filip. Jeho kritici nesouhlasí.

„Ukázalo se, že ústřední výbor není ochoten přijmout ve věcných ani personální­ch otázkách žádné podstatné změny,“litoval Pokorný.

 ?? Foto: ČTK ?? Tři v bouři Komunistič­tí předáci Pavel Kováčik, Jiří Grospič a Vojtěch Filip společně čelí rozsáhlé kritice svých spolustran­íků.
Foto: ČTK Tři v bouři Komunistič­tí předáci Pavel Kováčik, Jiří Grospič a Vojtěch Filip společně čelí rozsáhlé kritice svých spolustran­íků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia