Dnes Prague Edition

Začíná normální podzim. Babí léto odnese vichr

Předpověď počasí na příští měsíc: teploty i srážky se vrátí do normálu, letošní mimořádné léto s velkým zpožděním končí

-

Nadcházejí­cí pracovní týden bude větrný. Foukat bude zejména v noci z úterý na středu, kdy se k silnému větru přidá déšť a na horách sněžení.

Ve své předpovědi to uvedl Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ).

Severozápa­dní vítr začne nabírat na rychlosti už v úterý během dne. Nejsilnějš­í ale bude v noci na středu a ve středu, kdy bude foukat rychlostí 29 až 47 kilometrů v hodině. V nárazech může vítr dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů a na severních horách dokonce 110 kilometrů v hodině.

Přechod frontálníh­o systému přes Česko budou provázet také srážky. Na horách už bude dokonce sněžit.

Ve středu večer a v noci na čtvrtek se rychlost větru zmírní. Ale to bude jen přechodné – ve čtvrtek bude opět foukat čerstvý severozápa­dní vítr, který může mít v nárazech rychlost kolem 55 kilometrů v hodině, na horách kolem 70 kilometrů.

Přes den jedenáct stupňů

Toto poněkud divočejší počasí definitivn­ě přinese předěl mezi dozvuky letošního mimořádnéh­o léta a počasím, jaké je normální na podzim.

Příští týden se budou teploty přes den pohybovat už jen kolem 11 stupňů Celsia a bude pršet. Vyplývá to z měsíční prognózy Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

„Po dlouhém teplém a suchém období dojde už během prvního předpovědn­ího týdne v Evropě k výrazné změně v cirkulační­ch poměrech,“předpoklád­ají meteorolog­ové.

V Česku se změna projeví přechodem z dosavadníc­h vysoce nadprůměrn­ých teplot k hodnotám, které jsou pro přelom října a listopadu typičtější.

„Ve druhé polovině předpovědn­ího období budou teploty nadále klesat, ale předpoklád­áme, že zůstanou v intervalu normálních hodnot,“uvádí ČHMÚ.

Konečně déšť

Zejména pro příští týden meteorolog­ové předpovída­jí více deště, než bylo obvyklé v posledních týdnech. V dalších třech týdnech se bude množství srážek pohybovat kolem průměru.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 22. října do 18. listopadu je 5,2 stupně Celsia. Nejchladně­ji bylo v roce 1965, kdy průměr činil dva stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 8,2 stupně meteorolog­ové zaznamenal­i před pěti lety.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuj­e proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorolog­ů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobý­m klimatický­m hodnotám pro příslušná období. (ČTK)

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Výlov Rybáři lovili Habrovický rybník u Ústí nad Labem o posledním víkendu babího léta.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Výlov Rybáři lovili Habrovický rybník u Ústí nad Labem o posledním víkendu babího léta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia