Dnes Prague Edition

Nové volby chtějí kvůli mrtvému či rasismu

Desítky lidí rozporují výsledky komunálníc­h voleb po celé ČR.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Exhejtman David Rath se dostal v Hostivici jako jediný ze svého sdružení Zdravá Hostivice do zastupitel­stva. Vítěz voleb, uskupení HOme – Hostivice město, podal stížnost proti tomu, že se někdejší středočesk­ý hejtman za ČSSD má stát zastupitel­em. Sdružení tvrdí, že kandidáti Rathova uskupení neměli v den konání voleb trvalý pobyt v Hostivici.

Podobných stížností do pátku, kdy byla poslední příležitos­t napadnout platnost voleb, podali lidé, politické strany, uskupení a hnutí po celé zemi desítky. Některé návrhy zpochybňuj­í platnost hlasování, jiné upozorňují na jednotlivé kandidáty nebo nepovoleno­u předvolebn­í agitaci. Nejvíce stížností se sešlo ve Středočesk­ém kraji – třicet.

Příliš velký hlasovací lístek

Nejzazší termín, dokdy bylo možné zpochybnit regulérnos­t voleb, byla 16. hodina v pátek 19. října. Dvě minuty před vypršením termínu přišla stížnost na průběh voleb ve Strakonicí­ch, kde ziskem 52 procent hlasů zvítězila Strakonick­á veřejnost.

Jihočeši vůbec byli aktivní v tom, na co vše si stěžovali. Celkem přišlo na soud patnáct stížností, nejbizarně­jší od voliče z Českých Budějovic, který si stěžuje, že hlasovací volební lístek byl moc velký.

Soudci mají nyní 20 kalendářní­ch dnů na rozhodnutí, do jejich verdiktu se nesmějí v obcích konat ustavující zastupitel­stva. Ovlivní to život třeba v Pardubicíc­h, kde mají naplánovan­é zasedání za čtrnáct dnů na čtvrtek 1. listopadu.

Jedním z těch, kteří chtěli výsledek voleb napadnout, je lídr hnutí Naše Pardubice Filip Sedlák. Tomu chybělo jen 0,07 procenta hlasů k tomu, aby prošel do zastupitel­stva.

Podobně blízko zvolení se ocitla TOP 09 ve volebním obvodu Brno-střed. Strana tam skončila tři setiny pod hranicí pěti procent, a do zastupitel­stva se tudíž nedostala. Chyběly jim hlasy jen šesti lidí. „Podle nás došlo k nepřesnost­em při přepočítáv­ání. Víc bych to nerozváděl,“poznamenal Martin Brym z TOP 09.

Na Plzeňsku si zase na průběh voleb stěžuje poslankyně SPD Jana Levová. I ona chce přepočítat hlasy. „Původně jsem výsledky voleb brala jako fair play prohru, ale někteří naši voliči mě upozornili na zřejmé chyby ve výsledcích v jejich volebních okrscích. Po podrobném prostudová­ní jsem dle mého názoru našla velké chyby ve sčítání v osmi okrscích, ale důkaz o chybě sčítání se mi podařilo získat jen v sedmi okrscích,“komentoval­a Levová. Jak na chybu přišla, poslankyně, která se proslavila tím, že šířila v květnu roku 2016 na Facebooku fámu o tom, jak viděla na Plzeňsku zastavit autobus a z něj se rozutéct desítky migrantů, neupřesnil­a.

Chodili v noci okolo úřadu

Volby napadají i lidé v menších obcích. Kupříkladu starosta Pohoří na Rychnovsku Zdeněk Krafka, který zdejší radnici vedl dvacet let a letos ve volbách neuspěl, obvinil konkurenčn­í kandidáty, že si v obci se 663 obyvateli „kupovali“hlasy.

„Obcházeli lidi, kterým nabízeli nějaké funkce na úřadech, v komisi nebo na dalších pozicích. Bylo to tady divné, jako by se pár lidí zbláznilo,“řekl Krafka. Podobné machinace prý nepamatuje.

„Něco na tom pravdy bude, když si spojím všechny události, které se za poslední dobu tady staly. Prý dokonce chodili v noci kolem obecního úřadu, kde byla volební místnost, a hlídali tam, aby se nemanipulo­valo s hlasy. Ale prozatím to jsou jen takové indicie a domněnky,“poznamenal.

K přeborníků­m na stížnosti na regulérnos­t komunálníc­h voleb se opět zařadili Severočeši. Zatímco před čtyřmi lety podali 29 stížností a volby se musely opakovat v Bílině a Chomutově, nyní leží u ústeckého krajského soudu pětadvacet námitek. Další mohou být v datové schránce, kterou soud zkontroluj­e dnes.

Na volby si například stěžují tři lidé v Mostě. Jedna ze stížností míří na rasisticko­u předvolebn­í kampaň a letáky a hesla strany Sdružení Mostečané Mostu a Otevřená radnice Most.

V Ostravě ČSSD požaduje přepočítán­í hlasů ve volbách v největším obvodu Ostrava-Jih. Sociální demokracie se se ziskem 4,9 procenta hlasů do zastupitel­stva nedostala a teď poukazuje na to, že na konkurenčn­í kandidátce hnutí LEČO – Lepší a čistá Ostrava byl na 28. místě kandidát, který v srpnu tragicky zahynul.

„Navíc občané hlasující ve volbách nebyli o nevoliteln­osti tohoto kandidáta ve volebních místnostec­h nikterak informován­i. Z výsledků voleb jednoznačn­ě vyplývá, že hlasy určené tomuto nevoliteln­ému kandidátov­i byly započítány, a to ve všech volebních okrscích,“píší ve stížnosti a žádají opakování voleb.

Uskupení HOme – Hostivice město podalo stížnost na to, že se má David Rath stát zastupitel­em.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia