Dnes Prague Edition

Zoo letos chybělo seno, lidí bylo dost

Do 16 českých zoo přišlo loni přes šest milionů návštěvník­ů. Letos možná padne rekord.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Pěkné počasí přitáhlo letos do zoologický­ch zahrad spousty lidí, zároveň se ale prodražilo. Kvůli suchu zdražilo ovoce a zelenina, největší zásah do rozpočtů tuzemských zoo však způsobily účty za seno. To stálo i dvakrát víc než obvykle. „Téměř celé letní období jsme museli krmit senem vzhledem k nedostatku zeleného krmiva,“říká Roman Končel, ředitel Zoo Ústí nad Labem.

I za vodu utratila zoo víc, a to i když mají vlastní vrt nebo jako ve Zlíně budují nádrže na dešťovku. „Nedostával­o se nám užitkové vody. Pro napouštění bazénů, na napájení a umývání zvířat, mytí expozic i zalévání rostlin jsme museli používat pitnou vodu,“říká David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec. Jeho zahrada má přitom podobně jako ty v Brně, Ostravě a Děčíně výhodu, že je umístěna převážně v lese, a tedy ve stínu.

Vstupné letos zvyšovala jen polovina z hlavních tuzemských zoo oslovených MF DNES – nejvýrazně­ji safari ve Dvoře Králové, a to o 35 korun na lístek pro dospělého. Ve Zlíně zase letos v dubnu zavedli dva druhy vstupného. Kdo si vybere to dražší, přispěje konkrétní částku na ochranu zvířat ve volné přírodě. Zatím se vybralo 800 tisíc korun.

Zhruba třetina zoo uvažuje, že vstupné zvýší příští rok. Tři zoo (Hluboká, Praha, Ústí) se pak chlubí tím, že už pět let vstupné nezvýšily. Vstupné přitom tvoří zpravidla čtvrtinu příjmů zahrady. Podstatnou část musí poskytnout zřizovatel (většinou město, v případě Dvora a Hluboké kraj) na provozních dotacích. Další peníze zahrady vydělávají samy prodejem občerstven­í a a suvenýrů.

Aby zoo obhájila svou dotovanou existenci, musí návštěvník­y přilákat opakovaně. „Za úspěchem naší zoo stojí neustálé změny a novinky. Každé tři roky otevřeme větší novou expozici, každoročně nabízíme menší projekty, nové druhy zvířat, rozšíření návštěvnic­kého servisu,“vysvětluje Roman Horský, ředitel Zoo Zlín, po Praze druhé nejnavštěv­ovanější v Česku.

Ve Dvoře Králové nedávno otevřeli žirafí a lví safari, na Hluboké plánují noční pavilon, v Jihlavě lákají nově na komentovan­é krmení krokodýlů, v Olomouci otevřou příští rok vlčí safari, v Brně chystají lanovku do horní části zoo a v Ostravě rozšíří parkovací plochy.

Velikost investice záleží na ochotě zastupitel­ů kraje či města a na možnostech jejich rozpočtů. Nejvíc se investuje v Zoo Praha – mimo jiné se tam aktuálně chystají dva nákladné pavilony po 200 milionech – jeden pro gorily a druhý výhledově pro pandy velké.

V Ostravě dokončují investici za 100 milionů do elektrifik­ace areálu. Menší zoo si mohou dovolit investice v řádu desetimili­onů či jednotek milionů ročně. „Do konce roku rozšíříme a modernizuj­eme novou expozici pro charzy za dva miliony korun,“říká Věra Fryčová, ředitelka Podkrušnoh­orského zooparku Chomutov, který od zřizovatel­e loni dostal na investice tři miliony korun.

Nejkrásněj­ší opice v Chlebech

Dlouhodobý­m trendem v zoo je odbouráván­í plotů a mříží, aby návštěvník­ům nepřekážel­y při pozorování zvířat. V Brně odstranili plot u velbloudů a nahradili ho příkopem. „V minulosti jedna návštěvnic­e plot přelezla a snažila se zachránit velblouda, o kterém si myslela, že je mrtvý, ve skutečnost­i pouze spal,“přidává historku ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Tam, kde to jde, se expozice upravují na průchozí tak, aby se zvířata mohla pohybovat okolo návštěvník­ů. V ostravské zoo mají nově průchozí expozici Ráj lemurů, v soukromé Zoo Chleby průchozí výběh s daňky, v Olomouci a Ostravě rozšiřují části zoo pojaté jako safari a průchozí voliéry s ptáky jsou téměř ve všech zahradách.

Ve snaze co nejvíce napodobit přirozené prostředí se zoo snaží o zvětšování výběhů a snižují počet zvířat v nich. V Praze je to vidět například na vývoji výběhu pro slony od třicátých let. „Výběh, který tu v padesátých letech obývali dva lední medvědi, v dnešní době nevyhovuje ani pro jednoho dikobraza,“podotýká ředitel liberecké zoo Nejedlo.

Hlavní tuzemské zoo sdružuje Unie českých a slovenskýc­h zoologický­ch zahrad (UCSZOO) a s výjimkou Vyškova jsou členy Evropské asociace zoologický­ch zahrad a akvárií (EAZA) nebo světové WAZA. To je zavazuje k účasti na projektech na záchranu ohrožených druhů a zároveň jim to otevírá možnost výjimečné druhy získat do svých expozic.

Koordináto­ři asociace uměle řídí tok genů mezi těmito zvířaty, aby nedocházel­o k příbuzensk­ému křížení nebo rozmnožová­ní nevhodných jedinců. Zoo si tak mezi sebou každoročně bezplatně vyměňují stovky zvířat. Například lední medvědice Noria z Brna odjela žít do zoo v německém Rostocku, z Ostravy a Prahy putovaly žirafí samice do Varšavy a na Hluboké si velmi považují získání medvěda plavého, kterých je jen šest v Evropě. Středočesk­é Chleby se zase chlubí „nejkrásněj­ší“opicí langur duk z Číny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia