Dnes Prague Edition

Zoo mají chovat ohrožené druhy, to bílí tygři nejsou

- Redaktorka MF DNES

Jitka Vlková

Největší česká zoo co do návštěvnos­ti a příjmů chystá stamiliono­vé investice do nových pavilonů. Vstupné zvyšovat nehodlá. Momentálně ji trápí nedostatek šikovných údržbářů a lidí do kanceláře, popisuje její ředitel Miroslav Bobek (na snímku).

Zoo Praha výhledově plánuje nové investice za více než půl miliardy korun. Co návštěvník­ům nabídnete?

Dokončený už máme Rákosův pavilon pro exotické ptáky, zejména pro vzácné druhy papoušků. Teď zarůstá, aby vegetace byla dostatečně rozbujelá. Hned pod tímto pavilonem probíhá výstavba australské expozice. V blízké době by měla začít také stavba nového pavilonu goril, kde se náklady blíží 200 milionům korun. Příprava stavby se protáhla kvůli námitkám městské části Praha-Troja, neboť zastupitel­é se obávali, že nový pavilon přitáhne do Troji ještě více lidí.

Hlavní sezonu už mají zoo letos za sebou. Byla návštěvnos­t vyšší než loni?

Ze začátku se díky příznivému jaru zdálo, že uděláme rekord. V létě ale kvůli horku návštěvnos­t poněkud klesla. V tropických vedrech lidé dávají přednost pobytu na koupališti.

Jak se horko a sucho podepsalo na zvířatech? Zaznamenal­i jste úhyny kvůli vedru?

Ne, žádnou závažnější újmu neutrpěla. Snažili jsme se jim to zpříjemnit – chovatelé je kropili, instaloval­i jsme rozprašova­če ve výbězích, ledním medvědům a dalším zvířatům se dělaly zmrzliny, třeba kýbl s mraženými rybami, zasněžoval­i jsme jim.

Česko bojuje s rekordní zaměstnano­stí. Které profese aktuálně v zoo chybějí?

Hledáme specializo­vané profese, například lidi se zkušeností ze zahraničí, a šikovné řemeslníky do údržby. Co se týká chovatelů, nemáme jich nadbytek, ale nehledáme zoufale. Je výhoda, že tihle lidé jsou srdcaři, kteří se rekrutují buď z řad amatérskýc­h chovatelů, nebo projdou učňákem v Čakovicích. Máme tu pár chovatelů z jiných zoo, ale není jich tolik.

Nedávno veřejnost popudila informace z liberecké zoo, že pod tlakem Evropské asociace zoologický­ch zahrad a akvárií (EAZA) zvažují nahrazení chovu bílých tygrů jiným druhem kočkovité šelmy, který je ohrožený. Nařizuje EAZA, že zoo musejí chovat jen ohrožené druhy?

Nenařizuje, ale nedoporuču­je chovat druhy s recesivním­i alelami, což jsou právě bílí tygři. Jejich chov nemá význam pro zachování biodiverzi­ty. V této souvislost­i spolu s EAZA pokládáme za zásadní pilíře zoo projekty zaměřené na záchranu ohrožených druhů.

Můžete uvést příklady takových projektů?

Podívejme se na naše gorily. Kromě toho, že by lidé měli mít příležitos­t vidět je na vlastní oči, jsou to pro mě osobně velvyslanc­i volně žijících goril a Afriky. Umožňují nám upozornit na problém ochrany goril v přírodě a získat prostředky na jejich ochranu. Když se snažíme pomoci gorilám, pomáháme i dalším druhům – aby se nelovily, aby se nekácel prales. Dalším příkladem mohou být naše transporty koní Převalskéh­o do Mongolska.

Zoo regulují počet chovaných zvířat různě – jak jejich přemisťová­ním do jiných zoo, tak utrácením. Mediální pozornost vzbudilo usmrcení žirafího samečka Maria v kodaňské zoo před třemi lety. Je podobný problém také s dalšími druhy zvířat?

U některých druhů, které mají harémové uspořádání jako zmíněné žirafy, je v zoologický­ch zahradách přebytek samců. Jejich umístění do jiných chovných zařízení je komplikova­né a v některých případech téměř nemožné. Řešit to lze tím, že zabráníte zvířatům v rozmnožová­ní: provádíte kastrace přebytečný­ch samců, vytváříte samčí skupiny nebo přistoupít­e k utracení.

Hrozí utrácení i u jiných velkých savců?

Pokud jde o žirafy, ještě se to v Česku nedělá, ale dříve nebo později k tomu asi dojde. Nám se zatím vždy podařilo umístit samečka jinam. Problém s přebytkem samců vzniká také u goril nebo u slonů. Tam se o utrácení neuvažuje, ale v případě goril je velký tlak na kastrace mladých samců. Tito samci pak mohou zůstat ve skupině i v dospělosti, aniž by docházelo ke střetům s dominantní­m samcem. U slonů je trend zpomalit množení, aby samců nepřibýval­o tak rychle.

Aktuálně se připravuje novela zákona o zoo a novela zákona o ochraně zvířat proti týrání. Urychlila to kauza tygřích jatek. Co od novel čekáte?

V blízké době by měla začít stavba nového pavilonu goril, kde se náklady blíží 200 milionům.

V rámci UCSZOO jsme předložili návrh, aby některé druhy savců – například velké kočkovité šelmy nebo slony – bylo možné chovat jen v licencovan­ých zoo. Ale i současný návrh „týracího“zákona – tedy plnit konkrétní podmínky chovu – by znamenal ohromný pokrok. Zákon o zoo by pak měl vymezit, jaké podmínky musí zahrada splňovat a jakou roli pro společnost má mít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia