Dnes Prague Edition

Ekonomický Mnichov?

Česku hrozí, že se smíří s rolí toho, kdo bez ambicí někoho dohánět klopýtá za evropskými ekonomický­mi lídry. Najde mladá generace odvahu k bolestnějš­í cestě?

- Vladimír Dlouhý prezident Hospodářsk­é komory ČR

Na první pohled se české ekonomice daří. Hospodářsk­ý růst rychlejší než průměr Evropské unie, zdravá inflace, rozpočty, dluh a platební bilance pod kontrolou, a kdo chce pracovat, ten může. Na vztek všem kritikům říkám, že to je díky správně provedeným reformám 90. let (a dobře vím, kolik se toho nepovedlo). A dnes tolik zesměšňova­ní ekonomičtí analytici bank a různých institucí říkají, že u nás musí být ráj na zemi.

No, ráj to zrovna není, na konci roku 1989 byla očekávání vyšší. Příliš mnoho lidí má pocit, že se nemají lépe než před 15 lety. Není to úplně pravda, lépe se mají, ale také je pravda, že za těch 15 let se mezera mezi naší reálnou mzdou a německou zmenšila jen velmi málo. Ráj tu není ani pro podnikatel­e, a byť si také nežijí špatně, jsou drceni obludnou administra­tivou a nedostatke­m lidí. Ten trápí i velké domácí a zahraniční firmy, i když ty poslední jsou největšími vítězi. Než narazily na trhu práce, inkasovaly velmi slušné zisky díky protržnímu prostředí, makroekono­mické stabilitě a kvalitní a stále levné pracovní síle. Zpočátku reinvestov­aly a přispěly k hospodářsk­ému růstu, nyní – až na čestné výjimky – zisky odvádějí jinam.

Poprvé za 30 let po pádu komunismu stojíme na skutečném ekonomické­m rozcestí. Podnikatel­é, zaměstnanc­i a manažeři, mladí v roce 1989, dnes pomalu odcházejí do důchodu. Jejich generace si zaslouží úctu, neboť právě oni (se skupinou těch slušných politiků a zákonodárc­ů) dostali naši zemi a její ekonomiku tam, kde je dnes a kdy nám zahraničí závidí (jen my to nevidíme). Dokázali to navíc při tektonický­ch změnách ve světě a při hluboké krizi před deseti lety. Nicméně to, co jsme všichni za těch minulých 30 let dokázali, je dnes u konce s dechem.

Pravidla montovny

Nesnáším slovo montovna, neboť snižuje význam toho, co jsme dokázali. Avšak jsme sice průmyslová země, ale s až příliš mnoha výrobami, které udržují zaměstnanc­e v karanténě práce nenáročné na vyspělé technologi­e, vynakládán­í intelektu a osobní rozvoj. Výroby, přivedené do České republiky nesmyslným­i investiční­mi pobídkami, odčerpávaj­í pracovní sílu a určují také nízkou kvalitu vzdělávání, která produkuje zase jen zaměstnanc­e do montoven. A hlavně, jsou to výroby, kde technologi­cký pokrok (to hlavní, co zvyšuje produktivi­tu a na konci vede ke zdravému růstu mezd) je vymyšlen a do výroby implemento­ván jinde než u nás.

Tady je to rozcestí. Pokud se chce další generace během svého aktivního života skutečně rychleji přiblížit standardu nejvyspěle­jší Evropy, pak prostě musí u nás vytvořit prostředí pro technologi­cký pokrok, především v průmyslu, a současně vychovat kvalitní lidi a vytvořit potřebnou legislativ­ní, logisticko­u i znalostní infrastruk­turu.

Zaprvé, dosavadní investiční pobídky je nutno okamžitě zrušit a udělovat je jen ad hoc, usnesením vlády.

Zadruhé, přestaňme plakat, že nám někdo ubližuje. Sektorové daně, uvalené na zahraniční investory, vyvádějící zisky do zahraničí, to je nesmysl. Raději zapřemýšle­jme, jak je stimulovat, aby více reinvestov­ali u nás doma.

Zatřetí, v České republice bylo na konci září jen prostředni­ctvím úřadů práce nabízeno 316 tisíc pracovních míst (reálně je neobsazený­ch míst podstatně více), což je málem dvakrát tolik, než kolik lidí vůbec v září hledalo práci. Ty Ukrajince prostě potřebujem­e, tak jich dovezme co nejvíce a co nejrychlej­i. To je však jen krátkodobá záplata. Opravdové řešení potrvá déle, musíme však říznout do bolavých míst, byť to nebude populární. Proč je pořád 200 tisíc lidí, kteří nepracují? Kolik jich zneužívá dávky? Kolik máme mizerných nebo zbytečných středních a vysokých škol, produkujíc­ích absolventy, které nikdo nechce? Proč je u nás průměrná doba vysokoškol­ského studia asi třetí nejdelší v OECD?

Začtvrté, proč sice dáváme relativně hodně na vědu a výzkum, ale prostředky jsou doslova promrhány neschopnos­tí koncentrov­at se na několik skutečně perspektiv­ních oblastí?

A pak je zapáté, zašesté, zadesáté… Mizerná stavební legislativ­a, nabubřelí úředníci, profesoři, akademici a výzkumníci žárliví jeden na druhého, deset let opravovaná D1, skoro nesjízdné okresky, rychlovlak­y v nedohlednu. Jsou to všechno obehrané písničky, u každých voleb si slibujeme nápravu, ale vše jde tak pomalu. Takže zaplať pánbůh alespoň za tu makroekono­mickou stabilitu.

Dvě cesty z rozcestí

Z našeho rozcestí vedou dvě cesty. Na jedné nám mladá generace řekne „Děkujeme, odejděte“, přestane vidět problémy mimo nás a soustředí se na domácí úkoly, o kterých my už 15 let jen mluvíme. Bude to bolet, ale bude to stát za to. Problém je ale ta druhá cesta. Ona totiž nemusí být tak zlá. Domácí úkoly moc neodpracuj­eme, stabilitu si udržíme, stejně tak jako svoje pašaliky, a stará i nová generace zdegeneruj­í do tiché rezignace při základní materiální zabezpečen­osti, ale bez ambicí někoho dohánět. V závěsu za Německem to půjde, ale postupně z toho bude takový ekonomický Mnichov. Tentokrát však nikdo nezradí nás, jen my zradíme sami sebe.

Výroby, přivedené do ČR nesmyslným­i investiční­mi pobídkami, odčerpávaj­í pracovní sílu a určují také nízkou kvalitu vzdělávání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia