Dnes Prague Edition

Gazdík bojuje proti demokracii. Senátem

- Jiří Zahrádka publicista

Česká republika potřebuje Senát, protože jak vidím teď některé nápady ve Sněmovně, různá referenda, přímé volby či změny volebních zákonů, tak skutečně Senát funguje jako pojistka.“Takové je vysvětlení předsedy STAN Petra Gazdíka, proč je nutné mít druhou komoru parlamentu. Bohužel, podobné výroky jsou u nás tak časté, že si nikdo nevšímá jejich skandálnos­ti.

Nemusíme být fanoušky referend, můžeme hájit současné volební zákony, i když generují slabé vlády, můžeme odmítat přímé volby politiků. Řekne ale někdo z politiků otevřeně, že nesouhlasí se systémem demokracie? Přitom ti, kdo rádi školí druhé o její nedotknute­lnosti, proti ní fakticky bojují.

Co je demokracie? Vláda lidu. Nelíbí se nám nápady na referenda či změny volebních zákonů? Pak se snažme vyhrát volby a prosadit své představy. Gazdík a jemu podobní však volí snazší variantu: když se zastánci změn, které se nám nelíbí, dostanou do Sněmovny, pak je zastavme Senátem. Co na tom, že Sněmovna je demokratic­ky volená první komora parlamentu? Co na tom, že demokracie je soutěž, a kdo se do parlamentu dostane, má právo prosazovat své návrhy, ať moudré, či hloupé?

Gazdík a spol. s arogancí těch „lepších lidí“přece vědí nejlépe, co je správné. Na názor občanů-voličů není třeba hledět. Je to přece jen plebs, oblbnutý Okamurou, Babišem, Putinem... My, správní demokraté a Evropané, je velkoryse tolerujeme. Ale to neznamená, že je necháme prosazovat jejich nápady, podpořené hlasy jejich voličů! Proto máme Senát.

Je tragikomic­ké, jak okázale politický establishm­ent kašle na vůli lidu. Lidé Senát nechtějí. A je to logické. Druhá komora má význam ve federacích. Tam při rovnosti zastoupení jednotlivý­ch republik vyvažuje jejich populační rozdíly. Ale Česko není federace. Horní komora je systémovým nesmyslem, vzniklým pro uklizení poslanců Federálníh­o shromážděn­í. Že Senát opravuje špatné zákony, které schválí Sněmovna? Ale kdeže, i Senát samozřejmě propouští zmetky.

Taková argumentac­e je účelová. Snaha najít smysl pro nesmyslný Senát. Špatným zákonům se stoprocent­ně nevyhneme. Je-li jich příliš, je to důvod pro změnu obsazení Sněmovny, nikoli pro vznik další komory. Kdykoli začnou politici Senát vychvalova­t jako pojistku, měli bychom zpozornět. A takové politiky z našich volebních úvah vyškrtnout. Pojistky proti demokracii jsme tu už měli, od vedoucí úlohy strany po protektorá­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia