Dnes Prague Edition

Svatovácla­vské milénium 1929

-

Oslavami milénia smrti zemského patrona v roce 1929 mělo být do jisté míry paralyzová­no katolické pobouření nad velkolepým průběhem husovských oslav, jež tak popudily vatikánské kruhy. Blížící se výročí Václavovy mučednické smrti tehdy stanovené Josefem Pekařem na rok 929, vedlo k nárůstu frekvence debat o svatovácla­vské tradici v politickýc­h, kulturních i společensk­ých kruzích.

Liberální a pokrokářsk­é kruhy totiž usilovaly o potlačení náboženské­ho charakteru oslav, protože se obávaly rostoucí ofenzivy politickéh­o katolicism­u, který tak výrazně uspěl v parlamentn­ích volbách v listopadu 1925. Tyto obavy vzrostly poté, co v důsledku dlouhodobé nemoci premiéra Antonína Švehly fakticky úřadoval v premiérské funkci Švehlův náměstek, lidovec Jan Šrámek. Ten se zasadil o to, že vláda svatovácla­vské oslavy oficiálně podpořila.

Lidová strana s vědomím možné rehabilita­ce katolickýc­h pozic v českoslove­nském státě připravova­la mnohé akce, které měly spíše politický než náboženský podtext, a podřídila své aktivity cíli, aby se prezentova­la jako státotvorn­á a vlasteneck­á strana a smyla stigma nedostateč­ného zápasu za národní věc. Hlavním cílem bylo v co největší míře adaptovat národního patrona na podmínky sekulární společnost­i a vyzdvihnou­t takové znaky svatovácla­vského kultu, které mohly tehdejší veřejnost v největší míře oslovit.

Jako velkolepou konfesní i vlasteneck­ou inscenaci lze chápat například orelský slet, který se uskutečnil v prvních červencový­ch dnech roku 1929. Vyvrcholen­í této akce přivedlo přímo do pražských ulic několik desítek tisíc cvičenců.

Lidovecká ofenzivní agitace u příležitos­ti svatovácla­vského milénia pochopitel­ně budila podezření politickýc­h oponentů. Možná i proto se prezident T. G. Masaryk klonil k důslednému rozdělení miléniovýc­h oslav na státní a církevní část.

Hlavní svatovácla­vské oslavy byly zahájeny v týdnu od neděle

22. září 1929 vystavením korunovačn­ích klenotů ve svatovítsk­é katedrále. Vrchol oficiální státní části oslav byl spojen se slavnostní­m předáním standarty jezdeckému pluku Václava Svatého v Pardubicíc­h, která proběhla na Václavském náměstí 27. září 1929.

Navzdory sporům, které přípravu vzpomínky na tisíc let od Václavovy smrti provázely, se konkrétní realizace jubilejníc­h oslav nesla ve znamení velkého úspěchu, jejž symbolizov­alo i oficiální dokončení svatovítsk­é katedrály v Praze

28. září jako nejviditel­nější části církevního programu a pak velký průvod s lebkou zemského patrona o den později.

 ?? Foto: ČTK ?? Tisíc let Oslava milénia sv. Václava v roce 1929.
Foto: ČTK Tisíc let Oslava milénia sv. Václava v roce 1929.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia