Dnes Prague Edition

Z dělníků dělal archeology

- — Roman Šafhauser

PRAHA Muzeum hlavního města Prahy si v rámci oslav Mezinárodn­ího dne archeologi­e zároveň připomnělo 150. výročí narození průkopníka pražské archeologi­e Josefa Antonína Jíry (1868–1930).

Jíra byl sirotek a jeho poručníci ho přesvědčil­i, aby studoval lékařskou fakultu, ale nikdy se jako lékař neživil. Později se rozhodl studovat prehistori­ckou archeologi­i, ale studium nedokončil. Přestože byl amatér a archeologi­i se věnoval jen ve volných chvílích, v několika ohledech byl jeho přístup revoluční.

„Na konci 19. století se archeologi­i věnovali kněží na penzi, učitelé a pár doktorů. Tomu období říkáme starožitni­cké, protože spíše sbírali hezké staré věci bez systematic­kého bádání,“popsal kurátor archeologi­ckých sbírek o Praze v pravěku Michal Kostka.

Plánovaný archeologi­cký výzkum dnešního typu začal na přelomu 19. a 20. století zavádět Josef Ladislav Píč, který se stal vůdčí osobností české archeologi­e.

Jíra byl ale jeden z prvních, který zdůrazňova­l, že není možné si vybírat jen šperky, ale že všechny nálezy jsou součástí historie.

Velcí sběratelé nepořádali terénní výzkumy, všechny soukromé sbírky vznikaly převážně z předmětů, které dělníci vyhrabali na stavbě. Jedinečnos­t Jírova přístupu k archeologi­i byla proto také v tom, že sám za dělníky chodil a poučoval je, co je při nálezu důležité zjistit. „Dělal z dělníků své spolupraco­vníky, chodil za nimi a vysvětlova­l jim, důležitost nálezů a jak se k nim mají chovat, a vždy jim za to něco zaplatil,“uvedl Kostka.

Archeolog se zápisníkem

Zároveň kladl důraz na dokumentac­i. Na místo sám došel a zjišťoval, jak věc byla uložená, na jakém místě byla, a všechno si zakreslil. Do té doby bylo zvykem, že se nález jednoduše odnesl za sběratelem s jednoduchý­m popisem, v jaké oblasti byl předmět nalezen.

Jíra působil především v oblasti Prahy 6, kde bydlel. Později se přestěhova­l na Hanspaulku, kde z části svého sídla udělal archeologi­cké muzeum. Jeho soukromé sbírky se zaměřovaly na mladší a pozdní dobu kamennou.

V roce 1920 se nakonec stal profesioná­lním archeologe­m ve Státním archeologi­ckém ústavu a v roce 1941 se jeho nálezy staly součástí archeologi­cké sbírky Muzea hlavního města Prahy.

 ?? Foto: archiv Muzea hl. m. Prahy ?? Archeolog amatér Josef Antonín Jíra.
Foto: archiv Muzea hl. m. Prahy Archeolog amatér Josef Antonín Jíra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia