Dnes Prague Edition

Válka o Horní Uhry

Českoslove­nsko o hranice bojovalo Porazit Maďary a ovládnout Slovensko trvalo skoro rok.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Co na Slovensku obsadíme, to nám mírová konference přiřkne. Asi tak lze shrnout telegram ministra zahraničí Edvarda Beneše z pařížské mírové konference vládě do Prahy.

První českoslove­nsko-maďarskou hranici diplomaté narýsovali v den vzniku republiky, 28. října 1918. „Stanovena byla francouzsk­ým podplukovn­íkem Vixem, tvořila ji řeka Ipel až k Lučenci a odtamtud byla demarkační čára vedena přes Rimavskou Sobotu do Užhorodu,“uvedl historik Antonín Klimek. Obsazování území „Horní země“se ale protahoval­o. V polovině listopadu 1918 honvédi a námořníci maďarského komandanta Zoltána Heltaie vytlačili české četníky a vojáky z Trnavy zpět k Holíči, a dokonce i na moravskou stranu k Hodonínu.

„Podle jména spadá sice Slovensko do kompetence Českoslove­nského státu, ve skutečnost­i však je stále ještě dominiem vlády maďarské,“varoval poslance v pražském národním shromážděn­í Vavro Šrobár, ministr s plnou mocí pro správu Slovenska. Odpor proti Čechům měl podporu horkokrevn­ých maďarských důstojníků, univerzitn­ích posluchačů a řady veteránů, kteří se vraceli z front velké války.

Útok na Trnavu

Posádka Heltaiova obrněnce se valila z Trnavy dál na severozápa­d. Tvrdé boje se odehrály u Senice. Okolo šesté hodiny ranní 17. listopadu Maďaři narazili na rozhodný český odpor. „Měli 28 mrtvých a mnoho zraněných. Na naší straně byli dva těžce a dva lehce zranění,“uvádí dobový bojový záznam.

Českoslove­nské velení postupně sbíralo nové posily, takzvaná Holíčská skupina měla 20. listopadu 1918 již 900 mužů. Velení v českých zemích skládalo další polní formace pro Slovensko. Takzvaný Seřazovací sbor soustřeďov­al vojáky v kasárnách v pražských Vršovicích. Velení stahovalo též posily z posádek domácího vojska z Jičína, Vysokého Mýta a dalších kasáren. Železniční ešalony poté z Prahy transporto­valy mužstvo a techniku přes Uherský Ostroh a Vlárský průsmyk na frontu „malé války“, jak byl konflikt na Slovensku přezdíván.

Posílené jednotky ze tří stran večer 24. listopadu sevřely Trnavu a po krátkém, úporném střetu město Tažení na sever obsadily. Obzvláště se přitom podle dobových pramenů vyznamenal­i vojáci z Moravy, hanácká, kroměřížsk­á a uherskohra­dišťská setnina spolu s vojáky z 30. střeleckéh­o pluku z Vysokého Mýta.

Maďaři nechali na bojišti několik padlých, 52 námořníků a honvédů padlo do zajetí. „Ukořistěn byl obrněný vlak, 200 vagonů, 1 200 pušek a spousta dalšího materiálu,“napsal kapitán Řehoř Zapletal, jeden z účastníků bojů. Českoslove­nské vojsko hlásilo jednoho padlého a jednoho vážně zraněného.

Rudá armáda Bély Kúna

Od konce listopadu 1918 českoslove­nské jednotky postupoval­y dál na východ, do začátku prosince osvobodily Pováží a střední Slovensko. Na konci roku obsadily Košice a Prešov. V té době českoslove­nské velení převzal italský generál Luigi Piccione. Do 20. ledna 1919 vstoupil do Bratislavy a získal pod kontrolu zbylé území Slovenska.

Jenže 21. března 1919 se situace opět obrátila. V Maďarsku proběhl bolševický převrat a Rudá armáda Bély Kúna zaútočila na sever na Slovensko. Zlomit jejich tlak se povedlo až v létě 1919, po rozhodujíc­í bitvě o Zvolen a obsazení Budapešti rumunskou královskou armádou.

roku 1919.

 ?? Foto: VHÚ ?? Maďarské jednotky se na Slovensku podařilo porazit v létě
Foto: VHÚ Maďarské jednotky se na Slovensku podařilo porazit v létě
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia