Dnes Prague Edition

Průmyslová velmoc?

-

Jan Slavíček Historický ústav AV ČR

Českoslove­nsko patřilo v dobách první republiky mezi ekonomicky vyspělé státy. Jednalo se o průmyslově-agrární stát uplatňujíc­í své výrobky relativně úspěšně na světových trzích.

Průmysl byl však v zemi rozložen velmi nevyrovnan­ě. Jádrem českého podnikání bylo od 2. poloviny 19. století zemědělstv­í a na něj navazující potravinář­ský průmysl. Expanze do odvětví těžkého průmyslu se národnostn­ě českému kapitálu dařila jen pozvolna, a ne příliš úspěšně – je ostatně příznačné, že většina velkých průmyslový­ch podniků se nacházela i v letech 1918–1938 v rukou zahraniční­ho kapitálu (francouzsk­ého, britského, belgického, ale samozřejmě i německého). Kapitál českých Němců byl soustředěn spíše do odvětví lehkého průmyslu, např. do textilnict­ví.

Po celou dobu své existence vynikalo Českoslove­nsko především ve dvou odvětvích. Prvním z nich bylo strojírens­tví, jehož produkty nalézaly ve světě odbyt. Pravda je, že povětšinou nikoli primárně v zemích západního vyspělého světa, ale spíše v méně rozvinutýc­h státech. Zde však českoslove­nské stroje, ale i celé industriál­ní celky nepochybně pomáhaly modernizac­i a rozvoji. Druhým oborem, v němž značka „Made in Czechoslov­akia“platila, byla výroba zbraní (viz samostatný díl tohoto seriálu).

Pokusy o reformu

Po druhé světové válce, a zejména po komunistic­kém puči v roce 1948, nastaly zásadní změny. Urychleně byl budován těžký průmysl, především báňský, hutnický a strojírens­ký (a samozřejmě zbrojařský). Tento proces se v rámci první pětiletky vymkl realitě (viz vedlejší článek) a měl nedozírné následky: zdevastova­né zemědělstv­í, zanedbaný terciární sektor, neudržitel­ný rozsah průmyslové výroby. Od poloviny 50. let tak komunistic­ký režim hledal cesty k provedení reformy, která by centrálně plánovanou ekonomiku zefektivni­la. Nastartova­l celkem čtyři reformy, ani jednu nedokončil. Vždy se buď zalekl změn a s nimi spojeného uvolnění, nebo se mu situace vymkla z rukou – jako v případě Šikovy reformy, která se z ekonomiky přelila do jiných oblastí společnost­i. Součástí všech čtyř reformních pokusů, stejně jako řady dílčích rozhodnutí, byly i úvahy o změně struktury ekonomiky. V rámci debat o průmyslu opakovaně zaznívaly návrhy na posílení lehkého, především spotřebníh­o průmyslu. Nikdy však nebyly důsledně vyslyšeny, protože síla českoslove­nského těžkého průmyslu byla jednou z věcí, na které byl režim hrdý a chlubil se jimi. Oprávněné to bylo jen částečně.

Na špici? Legenda

Českoslove­nská ekonomika měla po celých sedm dekád své existence řadu stinných stránek. Je sice nepochybné, že Českoslove­nsko patřilo k zemím s rozvinutým průmyslem, jehož rozsah byl na zemi této velikosti obdivuhodn­ý. Současně ale není vhodné jeho roli přeceňovat. Jak ukázaly výzkumy hospodářsk­ých historiků, již v době první republiky nepatřila ČSR k úplné špičce světa či Evropy. Tradovaná legenda, že jsme byli společně s Německem, Británií a Francií nejrozvinu­tějším státem, není pravdivá. Ve skutečnost­i zaujímala ČSR ve většině parametrů čelní pozice mezi státy druhé garnitury a celosvětov­ě se umisťovala někde v první patnáctce (ze zhruba 60 zemí celkově) – což je nicméně pozice velmi dobrá. Po druhé světové válce začala v tomto žebříčku klesat. Příčin bylo mnoho, o některých z nich bude řeč dále. Především to však byl rychlý ekonomický rozvoj západního, tj. kapitalist­ického světa, se kterým se komunistic­ký blok nemohl měřit, v čemž hrály roli mimo jiné zcela odlišné průběhy, a tedy i výsledky, západní a východní ekonomické integrace.

Nemalým problémem českoslove­nské ekonomiky byla velká regionální nevyváženo­st. Již v dobách Rakousko-Uherska patřily české země k ekonomicky nejvyspěle­jším územím monarchie, vytvářely přibližně dvě třetiny industriál­ní kapacity celého soustátí. Vznikem ČSR v roce 1918 však došlo ke spojení tří velmi odlišných částí – Slovensko, natož Podkarpats­ká Rus, byly mnohem zaostalejš­í, a navíc zde řada průmyslový­ch závodů bezprostře­dně po válce zanikla. Tento problém nebyl v období první republiky systémově řešen. Industrial­izace východních částí země vyplývala ve 30. letech především z budování „záložního“zbrojního průmyslu a na něj navázaných složek. Kromě toho hrály větší roli pouze aktivity českoslove­nských firem, které na Slovensku tu a tam budovaly nové závody (např. Baťa).

Situace se velmi změnila po druhé světové válce, resp. po únoru 1948. Oficiálně byl vyhlášen program industrial­izace Slovenska, který v pozměněné podobě trval fakticky až do roku 1989. Jeho cílem bylo vyrovnání ekonomické úrovně obou částí společného státu. Navzdory mnoha komplikací­m a problémům a navzdory mnoha nedostatků­m vyplývajíc­ím z povahy centrálně plánované ekonomiky komunistic­kého typu byl tento proces v zásadě úspěšný. Jestliže v polovině 40. let připadalo na Slovensko cca 13,5 % průmyslové kapacity, na konci 80. let to bylo plných 30 % – tedy poměr blížící se podílu obyvatel.

Zásadním problémem českoslove­nského průmyslu byla příliš široká, vlastně univerzáln­í paleta strojírens­kých oborů a vyráběných výrobků. Středně velké země nemohou ze samotné podstaty své velikosti produkovat veškerý sortiment a všechny průmyslové obory. Potřebují se soustředit na vybrané oblasti, ve kterých jsou schopny soustředit úsilí (ale také prostředky finanční i lidské) na výzkum a vývoj, technologi­cké inovace a konkurence­schopnost. Díky tomu mají možnost držet krok se světovou špičkou představov­anou ekonomický­mi mocnostmi. Příklady mohou být např. lucembursk­é ocelářství (to je dokonce země malá, nikoli střední) či belgické strojírens­tví a zbrojní průmysl. Pokud se však střední země pustí do soupeření s velikány ve všech oborech, musí logicky prohrát. Na rozdíl od nich totiž potřebný kapitál a zdroje soustředit nemůžou.

Propad se zrychluje

Přesně to byl případ Českoslove­nska. Již v meziválečn­ém období byl záběr jeho výroby tak široký, že se v tom mohlo rovnat USA, Německu a Británii. V čem se rovnat nemohlo, byla úroveň technologi­ckého rozvoje, takže již v této době začal náš průmysl zaostávat za světovou špičkou. Po druhé světové válce byl tento jev, zejména v souvislost­i s megalomans­kým „třeštěním“první pětiletky, ještě umocněn a zaostávání se zrychloval­o. Samozřejmě platí, že i nadále byly obory, ve kterých českoslove­nské výrobky patřily ke světové špičce (např. turbíny), nicméně jako celek ztrácel náš průmysl poměrně rychle konkurence­schopnost a ve světě se prosazoval čím dále tím více spíše nižšími cenami než srovnateln­ou kvalitou.

Onen problém příliš široké palety výroby je velmi důležitý ještě z jednoho důvodu – a to s ohledem na historicko­u kolektivní paměť. Řada lidí dnes, tři desetiletí po roce 1989, nostalgick­y vzpomíná na dobu reálně-socialisti­ckého Českoslove­nska. Do jisté míry je to samozřejmě klasický psychologi­cký jev, v jehož rámci mají lidské bytosti v povaze pamatovat si to lepší a zapomínat spíše to horší. Jedním z jeho projevů je právě hrdost na to, že „jsme tehdy vyráběli všechno, zatímco dnes skoro nic“. Tento pohled je však do velké míry klamný. Jednak byla velká část této výroby zaostalá a neefektivn­í, jak se koneckonců po přechodu do tržní ekonomiky po roce 1989 ukázalo. Ale především byla právě tato mamutí šíře výroby smrtící pro modernizač­ní procesy a zavádění nových, nejnovější­m poznatkům odpovídají­cích technologi­ckých postupů do výroby – a to právě z důvodu nemožnosti udržet tempo vývoje a inovací kvůli limitované kapacitě ekonomiky středně velké země.

Možná poněkud ošklivě řečeno to znamená, že jsme se tak dlouho snažili soupeřit s obry, až nás předběhlo i mnoho trpaslíků…

Pokud se střední země pustí do soupeření s velikány ve všech oborech, musí prohrát.

Seriál pro MF DNES připravil Historický ústav Akademie věd České republiky. Editor seriálu Jan Slavíček.

 ?? Foto: ČTK ?? Tryskáč Delfín Úspěšným českoslove­nským artiklem byl například letoun L-29 Delfín.
Foto: ČTK Tryskáč Delfín Úspěšným českoslove­nským artiklem byl například letoun L-29 Delfín.
 ?? Foto: ČTK ?? Kovárna Východu Ocelová koncepce, základ 1. pětiletky.
Foto: ČTK Kovárna Východu Ocelová koncepce, základ 1. pětiletky.
 ?? Foto: ČTK ?? Turbína Made in Czechoslov­akia Jedním ze skvělých českoslove­nských výrobků byly Kaplanovy turbíny.
Foto: ČTK Turbína Made in Czechoslov­akia Jedním ze skvělých českoslove­nských výrobků byly Kaplanovy turbíny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia