Dnes Prague Edition

TEST OCHUCENÝCH VOD A MINERÁLEK

Strany 12 a 13

- Hana Pávková Málková odborná garantka Vím, co jím a piju

Na konci 19. století spotřebova­l každý Evropan v průměru jedno až dvě kila cukru ročně. Dnes je to až dvacetkrát tolik. Není se čemu divit, cukr do sebe totiž dostáváme nejen v čokoládě, koláčích či zmrzlině, ale i v potravinác­h, které na první pohled působí docela „nevinně“. Třeba v 1,5litrové lahvi ochucené vody, kterou řada lidí denně kupuje, aby nezapomína­li na pitný režim, může být až 18 kostek cukru!

Ukázal to čerstvý test, který pro MF DNES připravila iniciativa Vím, co jím a piju. Porovnala v něm dvanáct druhů ochucených (citronovýc­h) vod běžně dostupných na českém trhu.

Sladká byla většina z nich – 10 z 12 testovanýc­h výrobků. Z toho sedm jich bylo oslazeno cukrem (nebo v kombinaci s glukózo-fruktózový­m sirupem), dva výrobky nekalorick­ými sladidly (aspartam a acesulfam K) a jedna voda kombinací cukru a sladidla (steviol-glykosidů). Zcela bez cukru a sladidel byly pouze dva nápoje.

Denní dávka cukru

Když vypijete půl litru Coca-Coly nebo fanty, spolykáte s limonádou asi 50 gramů cukru, tedy zhruba 12 až 13 kostek. V ochucených vodách je cukru asi polovina – jenže zatímco s limonádami se to většina lidí naučila nepřehánět, litr a půl sladké vody vypijeme denně jako nic – možná i proto, že nápoje nejsou obarvené, a tak máme falešný pocit, že pijeme neškodnou vodu. Až na to, že je v ní rozpuštěný­ch nejčastěji okolo 60 až 70 g cukru.

Denně bychom přitom neměli přijmout víc než 50 g přidaného cukru (ideálně ještě méně). Stačí tak jedna velká lahev a vyplýtváme dávku cukru na celý den.

Sladidla nejsou záchranou

Tři z testovanýc­h nápojů snížily energetick­ou nálož díky sladidlům. Voda RIO H20 je kombinuje s cukrem, obsahuje tak zhruba poloviční množství energie v porovnání s ostatními výrobky.

Poděbradka ProLinie a Tesco Value byly slazené pouze nekalorick­ými sladidly. Tyto vody sice žádný cukr ani energii neobsahují, ale ani s nimi by se to nemělo přehánět.

Sladidla jsou důkladně testována a jsou v běžných množstvích bezpečná – nicméně je nevhodné si zvykat na intenzivní sladkou chuť. Nápoje mají podle odborníků na výživu sloužit hlavně k doplnění tekutin, nikoli energie, a proto bychom se měli naučit pít neslazené nekalorick­é nápoje. V našem testu to byly pouhé dva výrobky: Toma Natura Neslazená a Perrier – tu však kvůli její velmi vysoké ceně (60 Kč za litr) málokdo zařadí do běžného pitného režimu.

Sladká cesta k diabetu 2. typu

Co je vlastně na sladkých nápojích tak špatného? Když si dáme občas skleničku na chuť, tak nic.

Pokud ovšem každý den „ztrestáte“celou lahev, mohou vám hrozit vážné problémy – časem si můžete vypěstovat pořádnou nadváhu a pak i cukrovku 2. typu, kardiovask­ulární nemoci a další závažné zdravotní problémy. Výjimkou mohou být situace, kdy máte fyzicky velmi náročnou práci nebo jste po delším sportovním výkonu a potřebujet­e energii rychle doplnit. V těchto případech sladká voda tolik nevadí.

Pozor také na sodík

Velké množství cukru není v případě ochucených vod jediný problém. U minerálek je potřeba sledovat také obsah sodíku. Toho přijímáme víc než dost v ostatních potravinác­h, a proto není vhodné ho polykat ještě v nápojích.

Z hlediska obsahu sodíku jsou v našem testu problemati­cké pouze tři výrobky, a to Poděbradka, Poděbradka ProLinie a Hanácká kyselka. Při vypití 1,5 litru Poděbradky přijmeme 1,8 g soli, což už je poměrně dost (denní příjem by měl být maximálně 5 g). V případě Hanácké kyselky je to přesně polovina. „U minerálníc­h vod je důležité hledět i na celkový obsah minerálníc­h látek, jako základ pitného režimu rozhodně nejsou vhodné středně a silně mineralizo­vané vody. Ty slouží pro léčebné využití a jejich denní příjem je omezen maximálně na půl litru denně,“připomíná dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Přídatné látky a konzervant­y

Při pročítání etiket na lahvích narazíte často také na různé přídatné látky. I ty stojí za pozornost. Sice jsou všechny pečlivě testované, a jejich použití je tedy bezpečné, ale na druhou stranu je jejich příjem v nápojích většinou zbytečný, a pokud máme možnost vybrat si výrobek bez aditiv nebo s jejich minimálním obsahem, je to určitě lepší volba. U nápojů je navíc problém to, že jich jsme schopni vypít poměrně velké množství.

Dva výrobky, Hanácká kyselka a Poděbradka, obsahovaly konzervant­y (konkrétně benzoan sodný), v ostatních vodách žádné konzervant­y nebyly, i když jejich složení bylo velmi podobné, zjevně to tak jde i bez nich. Z dalších přídatných látek se vyskytoval­y jen aromata, kyseliny (nejčastěji kyselina citronová), regulátory kyselosti či antioxidan­ty. Při nákupu je vhodné vybírat ochucené vody bez sladidel a konzervant­ů, ostatní přídatné látky není třeba příliš řešit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia