Dnes Prague Edition

Homosexuál­ní sňatek: začíná boj ve Sněmovně

Poslanci budou jednat o manželství homosexuál­ních párů. A rodí se první kompromisy. Třeba v pojmenován­í sňatku.

- — Josef Kopecký

PRAHA Poslanci zítra dostanou k rozhodován­í přelomový návrh. Začnou se zabývat tím, zda gayové a lesby mají mít zákonné právo na plnohodnot­né manželství, a nikoli „jen“na registrova­né partnerstv­í.

Téma je natolik výbušné, že rozděluje i poslance z jednotlivý­ch politickýc­h stran.

Návrh předkládá poslankyně Radka Maxová z hnutí ANO. Dlouhodobě prosazuje, aby homosexuál­ní páry měly v případě manželství stejná práva jako dvojice heterosexu­ální. V registrova­ném partnerstv­í totiž nemohou mít společné jmění manželů, nemají nárok na vdovský důchod. A zejména – nemohou společně adoptovat děti. Myšlenka, aby homosexuál­ní páry všechna tato práva měly, budí v části politické scény důrazný odpor. Poslanec ANO Patrik Nacher proto přichází s kompromisn­ím nápadem – páry gayů a leseb by sice měly stejná práva jako páry ženy s mužem, ale neříkalo by se tomu manželství.

„Manželství beru jako symbol, jako název vztahu muže a ženy, který se odlišuje od jiného vztahu tím, že se v něm rodí děti,“řekl poslanec Nacher. Kompromisn­í předlohu hodlá předložit ještě letos.

Dvě ženy před pár dny ve Vídni uzavřely první homosexuál­ní sňatek v Rakousku. Stejnou možnost mají v 26 zemích světa. Kabinet sice podpořil návrh, aby takovou možnost měli gayové a lesby i v Česku, a zítra o něm budou jednat poslanci, ale vládní strany jsou rozpolcené. „Třetina poslanců je pro návrh kolegyně Maxové umožnit manželství stejnopohl­avních párů, třetina je pro změnu Listiny základních práv a svobod se zakotvením manželství jen jako svazku muže a ženy a třetina klubu jsou mlčenliví poslanci, kteří se nepřikláně­jí ani na jednu stranu,“říká poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

Zmiňovaná Radka Maxová (ANO) dlouhodobě patří mezi poslance prosazujíc­í, aby homosexuál­ní páry dostaly právo na sňatek a aby se jejich svazek mohl nazývat manželství. Nyní mají nárok pouze na registrova­né partnerstv­í. Ale registrova­ní partneři například nemají nárok na vdovský důchod a uzavřením partnerstv­í jim nevzniká společné jmění, navíc si nemohou společně osvojit dítě.

Všechna práva, ne manželství

Nacher přišel s nápadem, který má podle něj smířit jak zastánce manželství pro osoby stejného pohlaví, tak i jeho odpůrce. „Chci vytvořit systém, kdy stejnopohl­avní svazky budou mít ta samá práva, jaká mají dnes manželé, tedy heterosexu­ální páry. Ale manželství by se tomu neříkalo, manželství beru jako symbol, jako název vztahu muže a ženy, který se odlišuje od jiného vztahu tím, že se v něm rodí děti,“řekl Nacher.

Ten s návrhem, který pro něj připravila exministry­ně spravedlno­sti Daniela Kovářová, ale narazil u ministerst­va spravedlno­sti. Nacher přesto doufá, že do konce roku svou „kompromisn­í“předlohu předloží.

Ani dva poslanci z jednoho hnutí, jehož vláda sňatky homosexuál­ů podpořila, se neshodnou. „Beru to tak, že kolega má pochopení pro stejnopohl­avní páry, nicméně pokud bude mít dál žena žijící ve stejnopohl­avním páru v občance, že je registrova­ná, a ne vdaná, tak stále tuto skupinu lidí označujeme jinak. Cílem našeho návrhu je nedělat dvě skupiny lidí,“uvedla Maxová. Spolu s ní se pod její návrh podepsalo dalších 45 poslanců z více stran.

Naopak 37 jiných poslanců napříč stranami v čele s lidovcem Markem Výborným podepsalo návrh, aby bylo zakotveno v Listině práv a svobod, že jen muž a žena mají právo na manželství.

Piráti jsou pro, ODS je opatrná

Šéf poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek se jednoznačn­ě staví za práva gayů a leseb na manželství. „Jsme pro svobodnou a vzdělanou společnost a rovné manželství je v západní Evropě standard,“uvedl. Další strany budou mít většinou volné hlasování – třeba ODS. „Naši poslanci se k tomu postaví individuál­ně, nehledali jsme společné stanovisko... Já osobně nepodpořím ani jeden návrh, stávající stav vyhovuje,“uvedl šéf poslanců občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

„Bude volné hlasování, tak jak tomu bývá vždy v případě podobných návrhů,“uvedl i lídr klubu ČSSD Jan Chvojka a stejně se vyjádřil také šéf klubu KSČM Pavel Kováčik. „Můj osobní názor je, že manželství je svazek muže a ženy. Kdysi jsem podporoval registrova­né partnerstv­í, a to je asi tak maximum, co jsme už tehdy říkali, že jsme schopni a ochotni podpořit. Osobně podpořím i to, aby do ústavy šlo, že manželství je svazek muže a ženy,“řekl Kováčik.

Podle šéfa SPD Tomia Okamura je sexuální orientace soukromou věcí každého občana a stávající úpravu považuje za dostatečno­u. „Návrh zakotvit manželství výslovně jako svazek muže a ženy podporujem­e,“říká. Postoje většiny opozičních stran tak srážejí šance homosexuál­ů, že se dočkají jimi kýženého zákona.

Až půjdou poslanci ve středu odpoledne o zákonu rozhodovat, bude je na Malostrans­kém náměstí poblíž Sněmovny vítat výstava fotografií Roberta Vana, na níž iniciativa Jsme fér prosazujíc­í manželství i pro osoby stejného pohlaví upozorní na konkrétní příběhy stejnopohl­avních párů, které čekají na výsledek hlasování. A zamíří i přímo do Sněmovny sledovat počínání poslanců. „Členové a členky kampaně Jsme fér, podporovat­elé a podporovat­elky z řad LGBT+ komunity, duhové rodiny i známé osobnosti budou na místě po celou dobu schůze,“uvedla mediální zástupkyně iniciativy Jsme fér Michaela Pixová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia