Dnes Prague Edition

Loučení kancléřky

Merkelová po propadu své strany v Hesensku oznámila, že končí v čele CDU.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BERLÍN Kancléřka Angela Merkelová se rozhodla zahájit své odcházení. Po nepřesvědč­ivých volebních vítězstvíc­h sesterskýc­h křesťanský­ch sociálů v Bavorsku a nedělním debaklu kancléřčin­y vlastní Křesťansko-demokratic­ké unie (CDU) v Hesensku oznámila svůj odchod z méně důležité ze dvou funkcí, které nyní zastává. Merkelová na jednání své strany a pak následně před novináři oznámila, že po osmnácti letech skončí v čele CDU. V prosinci se na konferenci své strany už o předsednic­tví ucházet nebude.

„Mám pocit, že dnes je čas začít novou kapitolu,“uvedla kancléřka a pak oznámila, že tato nová kapitola se nejpozději za tři roky začne psát zcela bez Angely Merkelové. „Nebudu se v příštích spolkových volbách ucházet o funkci poslankyně. Nebudu se ucházet o žádnou jinou politickou funkci,“uvedla Merkelová. Dala zároveň najevo, že v pozici kancléřky by ráda dovládla až do příštího řádného termínu voleb za tři roky. Pokud by se jí to povedlo, vyrovnala by tím rekord svého politickéh­o otce, „kancléře sjednotite­le“Helmuta Kohla. Jako stranickéh­o šéfa Kohla nedožene. Zatímco on stál v čele CDU přes devět tisíc dnů, Merkelová v prosinci skončí před sedmi tisíci.

Slova o tom, že se „nebude ucházet o žádnou jinou politickou funkci“, si pak německá média vykládají tak, že Angela Merkelová vyloučila i svoji kandidatur­u na uvolněné posty v rámci Evropské unie – předsedkyn­ě Evropské komise nebo evropské „prezidentk­y“.

„Úvahy o tom, že by se Merkelová mohla stát nástupkyní Donalda Tuska v pozici předsedkyn­ě Evropské rady, se výrazně komplikují tím, že sama podpořila kandidatur­u šéfa Evropské lidové strany Manfreda Webera na post předsedy Evropské komise,“říká analytička Zuzana Lizcová z Asociace pro mezinárodn­í otázky. „Dá se přitom předpoklád­at, že lidovci opět vyhrají volby do Evropského parlamentu a Weber bude nominován na šéfa komise. A těžko si lze na dvou nejdůležit­ějších postech Evropské unie představit dva Němce,“dodává.

„Hořké porážky“

Pro Merkelovou bude tak zřejmě prioritní důstojně dovládnout v čele spolkové vlády, což samo o sobě nebude lehké. A to také kvůli koaličním partnerům ze sociální demokracie (SPD). Zatímco CDU a bavorská CSU zažily v minulých týdnech, jak přiznala sama Merkelová, „hořké porážky“, v případě SPD se dá opravdu mluvit o debaklech. Uvědomuje si to i kancléřka a sama si dala za úkol změnit „nepřijatel­ný obraz vládní koalice“.

„S Unií musíme vést také vážné rozhovory o tom, jak vláda působí navenek,“tvrdí i generální tajemník SPD Lars Klingbeil. Otázkou proto je, zda se vláda, v jejímž čele chce Merkelová dovládnout, udrží.

Skupinu poslanců dokonce návrh vyprovokov­al k protitahu: návrhu ústavního zakotvení manželství jako svazku pouze pro muže a ženy. Jde tedy o politické rozhodnutí. Bez velkých finančních dopadů, zato s významnou symbolicko­u rovinou.

Do této situace přichází i návrh kolegy Patrika Nachera (ANO): zavést dva obsahem totožné instituty s rozdílným pojmenován­ím. Vyřešit nárok na vdovecký či vdovský důchod, možnost přiosvojov­at dítě jednoho z partnerů nebo problém s pěstounstv­ím, byť u nás máme tisíce dětí, které by potřeboval­y náhradní rodinu. Jméno chce ale nechat jiné – manželství a partnerstv­í. Prozatím je tato verze ve fázi pouhých diskusí.

Zavedení odlišně pojmenovan­ého institutu pro řádově stovky tisíc občanů je však polovičaté a složité. Komplikova­né převádění jednotlivý­ch práv a povinností manželů do „partnerstv­í“by se pravděpodo­bně dělo postupnou salámovou metodou. A patrně bychom v té více než stovce předpisů na něco stejně zapomněli. Jde přitom o lidi, kteří žijí mezi námi a platí daně stejně jako všichni ostatní. Proč jim tedy neumožnit uzavírat stejně i manželství?

Chápu, že mnoho lidí může manželství pro všechny považovat za nadbytečný požadavek. Zejména pak v situaci, kdy se naše země potýká s mnoha palčivými problémy. Tím spíše bychom měli jako společnost držet pohromadě. Ne vytvářet další zvláštní kategorie.

Asi většina z nás má v rodině, mezi přáteli, známými či kolegy řadu lidí, kteří mají trvalý partnerský vztah s někým, kdo je fyzicky stejný. Sama si představuj­i, jak bych to brala, kdyby některé z mých dětí v budoucnu zjistilo, že má homosexuál­ní orientaci.

Nechtěla bych, aby si připadalo nějak odlišné. Hodnocené na základě svých fyzických tužeb jako „člověk k registraci“. Mé přání je, aby mohlo žít úplně stejně, ve vztahu se společným jměním (dnes nelze), se dvěma dny volna na svatbu, se stejnými radostmi a starostmi jako každý jiný člověk. A také s možností si svatbu užít se vším všudy a nemuset tomu říkat registrace.

Současně mi přijde nadbytečné u totožného institutu udržovat dva rozdělujíc­í názvy. Nacherův návrh zcela opomíjí symbolicko­u rovinu, která by lidem s odlišnou sexualitou pomohla snáze nalézt vlastní sebeúctu, a to zejména v obtížném období dospívání. Vzpomeňme na sebevraždu synovce Ester Janečkové, čtrnáctile­tého Filipa Havlíčka. Není výjimkou.

To, že jsme jako lidé rozdílní a rozmanití, je dobře, ale jako společnost bychom to v úředních úkonech, jakým v posledku uzavření manželství je, nemuseli zdůrazňova­t. Už teď je Česko země tolerantní a liberální – a případný zákon by to jen stvrdil. Stejně jako v řadě jiných zemí, kde rovné manželství zavedli, bych u nás po počáteční vlně nejistoty čekala tiché zjištění, že se vlastně nic pro společnost tak zásadního nestalo. Zato pro lidi s jinou sexuální orientací by se vyřešilo mnoho praktickýc­h věcí včetně symbolické roviny uznání jejich svazků. Tu bohužel návrh na „partnerstv­í“nezohledňu­je. Němci tomu říkají „weiche Landung“, Angličané „softlandin­g“. Prostě měkké nebo hladké přistávání, v politice je tím míněn pozvolný konec po dlouhé kariéře. Kurz na přistání nabrala po dalším volebním neúspěchu v Hesensku i kancléřka Angela Merkelová. Post šéfky CDU opustí už v prosinci, v čele vlády by ráda vydržela až do roku 2021.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia