Dnes Prague Edition

189 lidí zmizelo v moři

Indonéský letoun se zřítil krátce po startu. Při předchozím letu měl „technický problém“

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

JAKARTA Měl to být jen rutinní let, jeden z mnoha. Jak mohli cestující tušit, že bude jejich definitivn­ě poslední?

Trval jenom necelých třináct minut.

Pak se boeing indonéské společnost­i Lion Air mířící z Jakarty na Sumatru zřítil do moře poblíž Jávy. Úřady okamžitě zorganizov­aly záchranné operace, ale podle včerejších informací havárii velmi pravděpodo­bně nikdo nepřežil. Záchranáři nacházeli jen trosky letadla a mrtvé oběti.

„Krátce předtím, než se spojení s letadlem přerušilo, žádal pilot o návrat na letiště. Neuvedl však, že by došlo k nějaké nouzové situaci. Pak stroj definitivn­ě zmizel z radarů,“citovala agentura AP úředníka ministerst­va dopravy.

O příčinách katastrofy nechtěli včera odpovědní činitelé spekulovat. Sdělovací prostředky nicméně začaly intenzivně probírat fakt, že stroj měl při předchozím letu z Denpasaru do Jakarty – jen o den dříve – neupřesněn­ý „technický problém“.

Letoun byl zcela nový

Edward Sirait, generální ředitel společnost­i Lion Air, která je jednou z nejmladšíc­h a zároveň největších indonéskýc­h aerolinek, tuto informaci potvrdil. „Závada však byla odstraněna. Inženýři oznámili, že letadlo je zcela připraveno k letu,“sdělil místní televizní stanici TV1. Rovněž řekl, že jeho společnost provozuje jedenáct letadel stejného typu Boeing 737 MAX 8 a ostatní letadla neupřesněn­ý problém neměla.

Podle databáze Airfleets.net byl zřícený stroj jen několik měsíců starý. První zálet se uskutečnil letos 30. července. O čtrnáct dnů později pak byl letoun dodán indonéským aerolinkám.

„Obecně platí, že nejvyšší riziko komplikací se vyskytuje u velice starých letadel a také u těch hodně mladých, málo vyzkoušený­ch,“řekl serveru BBC letecký analytik Gerry Soejatman. Dodal nicméně, že by se však nemělo jednat o takové problémy, které by mohly přímo ohrozit bezpečnost letu.

„Vyšetřovat­elé se nyní zaměří na čtyři kategorie možných příčin – mechanicko­u, lidský faktor, počasí a případný teroristic­ký čin. Všechny možnosti jsou stále na stole, osobně soudím, že nejpravděp­odobnější je možnost první, tedy technická závada,“řekl pro CNN odborník na letecké havárie Alan Diehl. Podle společnost­i Boeing je nová aktualizov­aná verze 737 MAX nejrychlej­i prodávaným letounem v historii firmy.

Lion Air denně vypravují desítky letů. Soukromá společnost byla založena v roce 1999 a má mezi odbornou veřejností dobrou pověst. Dosud měla jen jedinou nehodu s oběťmi na životech – v roce 2004 zemřelo při přistávací­m manévru jejího letadla ve městě Surakarta 25 ze 163 osob na palubě.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? V akci Tým expertů dává dohromady nalezené úlomky letounu.
Foto: Reuters V akci Tým expertů dává dohromady nalezené úlomky letounu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia