Dnes Prague Edition

Kvitová musí před soud

Brněnský krajský soud začal řešit napadení tenistky Petry Kvitové, jednání však záhy skončilo. Wimbledons­ká vítězka dostane předvolání

- — Veronika Horáková

BRNO „Poškozenou jsem nikdy osobně neviděl. Jenom v televizi. Nebyl jsem ani v domě, ve kterém bydlí,“prohlásil před brněnským krajským soudem Radim Žondra, který je obžalován z napadení tenistky Petry Kvitové.

Za vydírání a porušování domovní svobody mu hrozí až dvanáct let vězení. Právě včera začali soudci v čele s Dagmar Bordovskou případ z 20. prosince 2016 rozplétat. Žondra se podle obžaloby dostal do prostějovs­kého bytu dvojnásobn­é wimbledons­ké vítězky pod záminkou, že jde provést revizi kotle. Když ho Kvitová dovedla na místo a pustila vodu, přiložil jí násilník nůž na krk. „Poškozená se začala bránit a chytla nůž, přičemž se pořezala,“přiblížil krajský státní zástupce Ivan Hrazdira.

Zranila si právě levou ruku, ve které drží raketu. Chtěla si přivolat pomoc, pachatel jí to však nechtěl dovolit. Dům opustil až poté, co mu Kvitová dala deset tisíc.

Po útoku se podrobila náročné čtyřhodino­vé operaci, při níž jí chirurg Radek Kebrle sešil sedm přeříznutý­ch šlach a dva nervy. Na kurty se vrátila po pěti měsících. Žondra ale od svého zadržení v květnu letošního roku neustále opakuje, že se ničeho nedopustil. „O sport se zajímám všeobecně. Sleduji i tenis a Petru Kvitovou. Za to, co předvedla, jí patří dík. Ale já jsem ji nenapadl,“stojí si za svým obžalovaný muž, který si na verdikt počká ve vazbě.

Kdy padne, lze jen těžko odhadovat. Soudci totiž rozhodli, že musí přijít vypovídat Kvitová. „Bez ní nemůže jednání pokračovat,“konstatova­la Bordovská.

Na předvolání tenistky trvá i obhajoba. Kromě toho požádali o provedení rekonstruk­ce napadení a předvolání dalších svědků. Obžalovaný také navrhl, že si zaplatí zkoušku na detektoru lži. „Procesu by to prospělo. Máme navíc pádné důkazy, že pan Žondra nemohl být v inkriminov­ané době na místě činu. Nacházel se v Napajedlec­h na Zlínsku. Poškozená označila špatného pachatele. Je dost možné, že skutečný viník běhá na svobodě,“uvedla Žondrova obhájkyně Lucie Janovská Nejedlá.

Soudkyně Bordovská další jednání odročila na 8. a 9. ledna. I s vědomím, že právě v té době začíná tenisová sezona a do grandslamo­vého turnaje Australian Open zbývá necelý týden. „Pokud se poškozená nebude moct dostavit k podání výpovědi, proces odročíme,“prohlásila soudkyně. Tento scénář pravděpodo­bně nastane, protože na začátku ledna se Kvitová přihlásila na velký turnaj v Sydney. „V soudem určený termín se nemůže soudu účastnit. Pokud soud požaduje, aby Petra vypovídala, budeme hledat cestu, aby se tak kvůli traumatizu­jícímu zážitku stalo mimo soudní síň bez přítomnost­i obžalované­ho,“sdělil Karel Tejkal, mluvčí Petry Kvitové.

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Obviněný Radim Žondra před soudem.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Obviněný Radim Žondra před soudem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia