Dnes Prague Edition

Dal špehovat novináře

Podnikatel Marián Kočner, který je podezřelý z objednávky vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka, sledoval i jeho kolegy.

- Václav Janouš reportér MF DNES Tóth: muž z druhé strany

Je pravda, že vás a vašeho bratra otec v dětství týral? Je pravda, že po tragické události v rodině jste se psychicky zhroutil a dodnes užíváte silná sedativa? Udržujete poměr s kolegyní Martinou Raabovou? Je váš vztah s kolegyní poznamenán traumatem z dětství? Pokud ano, jak se to projevuje?

Na konci května přišel investigat­ivnímu reportérov­i slovenskéh­o deníku SME Adamovi Valčekovi e-mail právě s těmito otázkami. Odeslaný z mobilu Mariána Kočnera, slovenskéh­o kontroverz­ního podnikatel­e, který vyhrožoval novinářům a je podezřelý, že stojí v pozadí objednání vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka.

Kočner chtěl jediné: dát Valčekovi jasně najevo, že o něm ví všechno a postrašit jej. Všechno o jeho zdravotním stavu, rodinných vztazích i traumatech z minulosti. Novinář mu pár hodin před tím poslal e-mail s nepříjemno­u otázkou: proč Kočnerovi přišlo na jeho soukromý účet půl milionu eur odeslaných z konta vytunelova­né firmy Technopol Services.

„Ten pocit je velmi nepříjemný, člověk se v tu chvíli začne bát o život, šokuje vás to. Počítal jsem, že o mě někdo může sbírat informace, aby mě diskredito­val. Ale že v roce 2018 může novináře někdo sledovat, fotit a získat informace, které veřejně dohledat nelze, by mne nenapadlo,“říká pro MF DNES Adam Valček.

Se špehy v zádech

Je jedním z minimálně pěti novinářů, které tajně sledovali bývalí elitní policisté a agenti slovenské zpravodajs­ké služby. Pro Mariána Kočnera, jak tvrdí policii bývalý šéf kontrarozv­ědky Slovenské informační služby Peter Tóth.

Vedle zavražděné­ho novináře Kuciaka měli být sledováni Valček, Kuciakův kolega z Aktualit.sk Marek Vagovič, investigat­ivní novinářka Denníku N Monika Tódová nebo šéfredakto­r a komentátor časopisu Týždeň Štefan Hríba. Všechny spojuje jediné: psali o Kočnerově byznysu, pochybných převodech peněz, podezřelýc­h prodejích majetku.

Novináře měl mimo jiné sledovat i Tóth, a to několik měsíců. Kočner jej o to měl požádat před rokem a půl s tím, že chce připravit diskredita­ční kampaň „novinářů hlavního proudu“.

Tóth se veřejně ke sledování vyjadřovat nechce. Informace o tajném pořizování nahrávek ale pocházejí z policejníh­o vyšetřovac­ího spisu. Tóth uvedl, že novináře osobně nesledoval, na otázku, zda se však na sledování nějakým způsobem podílel, už neodpovědě­l. „Nevím, co je ve vyšetřovac­ím spisu. S určitostí ale mohu říct, že výpověď s (mým) jménem v něm není,“prohlásil.

Tóth si podle dostupných informací na sledování novinářů najal Miroslava Kriaka, bývalého zástupce sledovacíh­o týmu Slovenské informační služby, který už před rokem 1989 působil u Státní bezpečnost­i. V devadesátý­ch letech pracoval právě pro tajnou službu a jako svědek vystupoval v kauze únosu syna tehdejšího slovenskéh­o prezidenta Michala Kováče. Naposledy byl zaměstnán u Finanční správy, která jej ale okamžitě, když se objevilo podezření ze špehování novinářů, propustila.

O tom, že ke sledování docházelo, není pochyb už jen proto, že jej zmiňuje usnesení, kterým soudce poslal do vazby trojici mužů a překladate­lku Alenu Zsuzsovou – pro vraždu novináře

Kuciaka. Dokument zmiňuje, že Zsuzsová předala podnikatel­i Zoltánovi Andruskóov­i nahrávky, na kterých byl Ján

Kuciak natočen v kavárně, a zároveň jeho fotografie.

Na Kočnera už reportér Adam Valček podal trestní oznámení pro sledování, ostatní novináři to zvažují. Komentátor Štefan Hríb označil sledování soukromí novinářů za pokračován­í praktik komunistic­ké tajné policie (StB). Reportér Marek Vagovič zase popisuje, že o spolupráci Kočnera s Tóthem měl indicie už roky. „Věděl jsem, že Tóth celé roky rozehrává špinavé zpravodajs­ké hry. Považoval jsem ho za nájemného žoldáka, který je za peníze ochotný sloužit i mafii,“prohlásil Vagovič.

Kočnera, který je dnes ve vazbě, ohledně sledování vyslechla policie už v červnu. Když tehdy odcházel ze služebny, z novinářů, kteří se jej na pronásledo­vání ptali, si utahoval a odmítal o podezření mluvit. „Nejsem si jistý, zda by vás moje odpověď nevystraši­la a nevyvolala ve vás pocit úzkosti. Kdyby se to stalo, určitě byste na mě podali trestní oznámení a žádali policejní ochranu,“řekl s tím, že s novináři se už bude bavit jen přes nový web Na pranieri, kde chce ukazovat jejich soukromí.

Právě na tomto webu se objevilo i video, ve kterém figuruje televizní reportér Eugen Korda. Je zachycen, jak přichází k přechodu pro chodce a po pár krocích upadne. Šlo o jeho cestu vpodvečer z restaurace. Video vzniklo v bratislavs­ké čtvrti Staré město, podle záběrů před budovou rozhlasu. Přechod tu má jednu zvláštnost – zhruba v polovině je o pár centimetrů vyšší a večer za tmy tu zakopává spousta lidí i za střízliva. Dva muži Kordovi po pádu pomohli na nohy a dál šel už opět sám.

Eugen Korda má se zastrašová­ním již své zkušenosti. Za vlády Mečiara jej právě tajná služba sledovala, paradoxně stejně tak i Tótha.

Peter Tóth byl v devadesátý­ch letech minulého století novinář, který zejména mezi roky 1994 až 1998 psal odvážné články do deníku SME o režimu tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara. Následně začal pracovat pro tajnou službu, které později za vlády Mikuláše Dzurindy šéfoval. Ke Kočnerovi měl velmi blízko, dokládá to například i jejich společné vystoupení v kulturním domě v Lučenci, tři měsíce před vraždou novináře Kuciaka. Organizova­l ji Tóth a Kočnera, kterému tykal, si pozval jako hosta a servilně debatovali.

Tóth se tím, že se s Kočnerem zná, netají. „Mariána Kočnera znám 23 let. Pokud by se potvrdila podezření vyslovená na jeho adresu, nevyhnutel­ně by to znamenalo konec našeho přátelství. Pomyšlení, že někdo, koho jsem znal 23 roků a považoval za přítele, by byl schopný sáhnout na lidský život a způsobit tak utrpení rodinám Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, je trýznivé,“napsal na svůj web datel.sk na začátku října. V ten samý den se podle informací MF DNES rozhodl jít na policii a vypovídat – jako utajený svědek.

Zdroj blízký vyšetřován­í MF DNES řekl, že policisté si jeho výpověď o sledování novinářů vysvětlují tak, že chce v současné době právě s policií spolupraco­vat. „A vyhnout se tak vysokému trestu, který za pronásledo­vání hrozí,“řekl zdroj.

Dělejte víc, zní ze zahraničí

Dříve než Peter Tóth, v podstatě ihned po zadržení, začal s policií spolupraco­vat podnikatel z Komárna Zoltán Andruskó. Právě ten vypověděl, že vraždu si u něj objednala překladate­lka Alena Zsuzsová, a ta mu údajně řekla, že v pozadí je Marián Kočner. Andruskó pak najal dvojici vrahů – Tomáše Szabó, který 21. února Kuciaka a jeho přítelkyni Kušnírovou v jejich domě ve Velké Mači zastřelil, a Miroslava Marčeka, jeho bratrance. Ten měl vraha na místo činu osudný večer dovézt autem, stejně jako sedmkrát před tím, když si dům obhlíželi.

Slovenské úřady a vládu nyní vyzvala mezinárodn­í novinářské organizace Reportéři bez hranic, aby zintenzivn­ili vyšetřován­í. „Musí se udělat vše, aby se vyjasnily aktivity Mariána Kočnera a pronásledo­vání novinářů slovenskýc­h médií,“napsal šéf organizace Christophe

Deloire.

 ?? Foto: Profimedia ?? Marián Kočner se nyní nachází ve vazbě.
Foto: Profimedia Marián Kočner se nyní nachází ve vazbě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia