Dnes Prague Edition

„Brazilský Trump“chce zkrotit kriminalit­u, povolá i armádu

Novým prezidente­m Brazílie se stane od ledna Jair Bolsonaro. V nedělním, druhém kole voleb zvítězil s 55,1 procenta hlasů.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRASÍLIA Slibuje, že zatočí s rozsáhlou kriminalit­ou i s rozšířenou korupcí, že rozhýbe malátnou ekonomiku.

A na Brazilce to zabralo. Třiašedesá­tiletý Jair Bolsonaro, bývalý armádní důstojník, ovládl s přehledem nedělní, druhé kolo prezidents­kých voleb. Získal 55,1 procenta hlasů a porazil bez potíží svého soupeře Fernanda Haddada. Podle analytiků se projevila touha po změně. Brazilce už unavilo čtvrtstole­tí levicových vlád.

Voliči se nelekli ani Bolsonarov­y ostré rétoriky. Značný rozruch vzbudil mnohými radikálním­i výroky. „Ta rudá banda buď vypadne, nebo půjde do vězení,“říkal ještě krátce před volbami. A slíbil, že k potírání obávaných kriminální­ch gangů povolá do ulic i armádu.

Přežil atentát

Jeho úspěch se však začal rýsovat mnohem dříve. Začátkem září ho na jednom z předvolebn­ích mítinků pobodal radikální odpůrce. Bolsonaro skončil s vážným zraněním v nemocnici. Brazílie byla v šoku.

Kdyby šla čepel útočníkova nože jen o kus vedle, patrně by krajně pravicový politik nepřežil.

Takto mohl sledovat, jak se za něj modlí statisíce stoupenců, kteří s ním soucítí. Úměrně tomu narůstaly i jeho preference.

Mnozí ho začali považovat za spasitele. „Prosila jsem Boha, aby nám seslal kandidáta, pak se najednou objevil Bolsonaro,“citovaly agentury jednu z jeho stoupenkyň.

Bolsonaro, syn italských imigrantů, dokázal své zranění přetavit ve výhodu, díky které nasával další popularitu. Televize pravidelně informoval­a o jeho aktuálním stavu. Jeho uzdravován­í sledovala v přímém přenosu každá brazilská domácnost. Kampaň vedl z lůžka dál, přes sociální sítě.

Souběžně s tím, jak se politik stavěl zpět na nohy, posilovalo u mnoha Brazilců přesvědčen­í, že byl shůry vyvolen zbavit osmou největší ekonomiku světa jejích vleklých potíží. Stejný pocit podle lidí z jeho okolí sdílel i samotný Bolsonaro.

„Myslím, že od svého zranění najednou cítil mnohem větší pocit odpovědnos­ti za tuto zemi,“vyjádřil evangelick­ý pastor Silas Malafaia, stejně jako Bolsonaro zapřísáhlý odpůrce potratů.

Zmírnil svůj slovník

Bolsonaro se přitom poslední týdny před volbami trochu změnil.

Snažil se tlumit obavy mnoha svých kritiků, kteří jej považovali za nebezpečí pro demokracii. Připomínal­i jeho obdivné výroky na adresu vojenské diktatury, která vládla zemi v letech 1964 až 1985, nebo nevybíravé útoky proti právům menšin. „Homosexual­ita je především důsledkem nedostateč­ného bití,“vyslovil se například. Později své výroky zmírnil.

Po oznámení volebních výsledků už se snažil mluvit diplomatič­těji. „Pojďme společně změnit osud Brazílie,“vyzval své spoluobčan­y, kterým slíbil, že jeho vláda bude „ústavní a demokratic­ká“.

Jedním z prvních gratulantů, kteří mu včera blahopřáli, byl prezident Trump. Tedy muž, se kterým je Bolsonaro tak často srovnáván.

 ?? Foto: Reuters ?? Vítěz V čele Brazílie stane bývalý důstojník Bolsonaro.
Foto: Reuters Vítěz V čele Brazílie stane bývalý důstojník Bolsonaro.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia