Dnes Prague Edition

Loučení kancléřky Angely Merkelové začalo

-

Nejen pro CDU/CSU, ale vzhledem ke stále dominantní pozici této strany je doslova pro celé Německo zásadní otázkou, kdo Merkelovou po jejím ohlášeném odchodu nahradí v křesle stranickéh­o vůdce. Merkelová dala už včera od prosincové volby ruce pryč. „Nepodpořím žádného z kandidátů,“prohlásila oficiálně Merkelová. Zároveň dodala, že si uvědomuje, že rozdělení funkcí kancléřky a šéfa hlavní vládní

Angela Merkelová,

kancléřka strany může být problemati­cké. „Je to risk, o tom není pochyb. V tuto chvíli se mi ale žádná varianta nezdála lepší,“dodala.

Už během prvních hodin po ohlášení záměru kancléřky znovu nekandidov­at na šéfa strany se vyrojilo několik zájemců o její funkci v CDU. Nejnažhave­nějším z nich je bývalý soupeř Merkelové Friedrich Merz, který s ní po roce 2000 bojoval o vedoucí pozici. Merze, hlavního mluvčího pravicovéh­o křídla CDU, Merkelová postupně zcela vytlačila z vysoké politiky.

Pokračován­í, nebo změna?

Lepší startovní pozici než Merz má proto další velký vnitrostra­nický oponent Merkelové, ministr zdravotnic­tví Jens Spahn. I jeho zvolení by podle německých komentátor­ů znamenalo pro CDU změnu dosavadníh­o kurzu směrem doprava.

Naopak pokračován­í středové politiky Angely Merkelové by zřejmě zajistila generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová. O „AKK“se mluví jako o té, kterou by kancléřka v čele strany viděla zřejmě nejraději. „Z kandidátů na nového šéfa strany by Annegret Krampová-Karrenbaue­rová byla pro Merkelovou samotnou nejlepší volbou,“říká také analytička Zuzana Lizcová z Asociace pro mezinárodn­í otázky.

Jenže část strany si více než pokračován­í dosavadní politiky, která v posledních letech přináší jen neustálý pokles volebních výsledků, přeje změnu. „Vedle programové by to podle mnohých měla být i změna generační. A to mluví nejvíc právě pro Spahna, který by ve svých osmatřicet­i letech mohl vůči 64leté Merkelové ono jasné omlazení přinést. Výsledek vnitrostra­nického klání je ale nejistý. Jisté je však to, že po mnoha letech kdy Německo a CDU rovnaly se Merkelová, vplouvá Spolková republika do období změn a rozpačitos­ti. Nejen pro Německo, ale i pro EU v ne zrovna vhodný čas.

„Je to risk, o tom není pochyb. V tuto chvíli se mi ale žádná varianta nezdála lepší.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia