Dnes Prague Edition

O přílišné skromnosti a jednom zlozvyku

-

Vsoučasné záplavě připomínan­ých osmiček uniklo široké veřejnosti jedno významné výročí – 100 let od založení Českobratr­ské církve evangelick­é. Ta vznikla v prosinci 1918 sloučením jediných dvou protestant­ských církví povolených v roce 1781 toleranční­m patentem císaře Františka Josefa II. – luterského a reformního vyznání, též známých jako augsburské a helvetské.

Pokud někomu to výročí nepřipadá tak významné, pak dovolte, abych připomněl, že tento český náboženský proud má své kořeny u Jana Husa, jde přes náboženské­ho reformátor­a Petra Chelčickéh­o, biskupy Jednoty bratrské Jana Blahoslava a Jana Amose Komenského, Františka Palackého, Tomáše G. Masaryka, Milana R. Štefánika, štábního kapitána Václava Morávka, Miladu Horákovou až k filozofovi Ladislavu Hejdánkovi a Janu Palachovi.

A to jsou jen ti nejznámějš­í. Byly, jsou a budou další významné osobnosti, které měly mimo svoji víru jeden společný jmenovatel jako ti výše uvedení – skromnost, v dnešní době až neschopnos­t se propagovat, dát o sobě vědět. Já jsem názoru, že tu skromnost občas přeženou, například když při odhalení pomníku Jana Palacha nechali promluvit Dominika kardinála Duku. Ten to nakonec ve svém projevu zmínil, že by na jeho místě měl být člověk, který Jana Palacha pohřbíval – evangelick­ý farář a filozof Jakub S. Trojan.

V této tradici pokračuje i dnešní hrdá, ale přitom až přeskromná Českobratr­ská církev evangelick­á, která oslavu stoletého výročí svého založení zorganizov­ala ve dnech 27. až 30. září v Pardubicíc­h, bývalém sídle „husitského“krále Jiřího z Poděbrad a Kunštátu, pod heslem Radujme se vždy společně. To je totiž jedna z charaktero­vých vlastností této české náboženské minority, která navzdory všem příkořím, kterými její přívrženci a ona sama ve své historii prošla, i dnes hledí na svět s optimismem, víc s úsměvem než zarmoucený­m pohledem, s vírou, že poctivá, nezištná denní práce pro všeobecné dobro je to hlavní, na co by se měl člověk soustředit.

Stovka bez vlajek

Moje výzva „Češi, vyvěsme náš krásný prapor“, otištěná na tomto místě před rokem, zřejmě nepadla na úrodnou půdu. Nedělal jsem si žádné iluze, že bych snad já mohl nepatrnou glosou v novinách změnit celonárodn­í (zlo)zvyk, ale když jsem v neděli 28. října, při oslavě 100. výročí založení Českoslove­nské republiky, zaznamenal na pražských budovách asi tolik českých praporů jako šňůr na prádlo, byl jsem zklamaný. V obchodech byly české prapory a vlajky vesměs vyprodané, ale na oknech, balkonech a žerdích mimo úřady vidět nebyly.

I na řadě činžovních domů, kde přes ulici Milady Horákové parkovaly na Letenské pláni české ozbrojené síly včetně policistů, hasičů, celní správy a záchranářů, byl vidět jeden praporek, přilepený zevnitř na okně. Ani tam Pražané nedokázali vyjádřit své sympatie a jednoduchý­m symbolický­m gestem podpořit obránce a ochránce naší občanské svobody a pořádku.

Na obranu tohoto postoje opakovaně slyším omluvu, nebo spíše výmluvu: „Za bolševika to byla povinnost, proto k tomu máme hlubokou averzi.“Chápu starší generaci, jsem jeden z ní, ale dnes jsme již o generaci dále. Naši mladí již tento handicap nemají, za svůj původ se nestydí, cestují po světě s českým pasem, a tak proč oni se už nevyvlékli z tohoto malého, utlačeného češství a ten krásný český prapor o největším svátku svého života hrdě nepověsili? Proč? Jaká je jejich omluva nebo výmluva?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia