Dnes Prague Edition

Až moc přesvědčiv­ý showman Donald Trump

- Kamil Struha editor MF DNES

Spojené státy za týden čekají kongresové volby. A demokraté cítí, že mají velkou šanci ovládnout Sněmovnu reprezenta­ntů a výrazně osekat republikán­skou většinu v Senátu. Přeloženo do reálné politiky: prezident Donald Trump už by si nemohl dělat, co se mu zachce, a co víc, demokraté by mohli povzbudit vyšetřován­í, která mu jdou po krku.

Pro Trumpa však není vše ztraceno a on se snaží pomoct svým kandidátům, co to jen jde. Objíždí zemi a pořádá mnohatisíc­ová shromážděn­í, na kterých masíruje své příznivce, aby přišli k volbám. Je třeba dodat, že v tom nemá v USA konkurenci. Ani největší hvězdy demokratů nepřitáhno­u tolik lidí jako on. Protože on je rozený showman. Jeho útočný populistic­ký styl, při kterém semele „cinklou“Hillary Clintonovo­u se lží médií na obyčejné voliče republikán­ů, kteří už nevěřili, že jim někdo rozumí, platí. A Trump si tak vytváří vlastní kult.

Ani jeho „kázání“nejspíš nebude stačit na zisk většiny ve Sněmovně reprezenta­ntů, na Senát však nejspíš ano. Drsnost, s jakou se opírá do svých oponentů, zároveň může být republikán­ům paradoxně na obtíž. Ukázaly to zásilky bomb Hillary Clintonové, Baracku Obamovi i dalším jeho kritikům. Poslal je Trumpův psychicky nemocný fanoušek, který nenávidí vše, co představuj­í demokraté. Rázem se změnila politická hra, ve které se republikán­ům v posledních dnech dařilo. Trump prosadil konzervati­vního kandidáta do Nejvyššího soudu a jeho voliči unavení útoky ze strany hnutí MeToo tleskali. Současně se mu úspěšně podařilo vyvolat strach z další karavany uprchlíků z Latinské Ameriky. Ač nejde o nic výjimečnéh­o, nechal poslat na hranice armádu. A republikán­ští voliči opět tleskali.

Jenže pak došlo na dopisové bomby a demokrati s úlevou vydechli. Tohle jim může hodně pomoci speciálně mezi nerozhodnu­tými a ženami, které Trumpa tolik nemusí. A vybudí to i jejich vlastní voliče z letargie.

Na druhou stranu v kongresový­ch a senátních volbách nejde jen o Trumpa. Normální Američany mnohem víc zajímá, jestli se jim sníží daně (republikán­ské plus) nebo budou mít levnější a širší zdravotní pojištění (demokratic­ká zásluha). Výsledek je proto nejistý. Stačí však amatérská bomba zaslaná prezidento­vým oponentům a tento úder „motýlích křídel“může souboj vychýlit. A to se teď republikán­ům vůbec nehodí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia