Dnes Prague Edition

Staří Čechové holdovali vodě, ale také sirupům, pivu a medovině

- — Magdalena Nová

Tehdy na území české kotliny ještě žil keltský kmen Bójů – a už se o místním obyvatelst­vu šířily po Evropě zvěsti, že holduje pivu vařenému z ječmene a sílu čerpá z medoviny.

I když u nás později Kelty vystřídaly germánské národy Markomanů a Kvádů a nakonec i Slovani, keltská žízeň, talent vařit pivo a vyrábět medovinu tu naštěstí zůstaly. Tyto nápoje nás tak provázejí více než dva a půl tisíce let.

Leč pozor, nejdůležit­ějším nápojem stejně vždycky byla voda – „živá“, „mrtvá“i minerální. Jak píše Magdalena Beranová v knize Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, za živou vodu se považovala ta, v níž žily ryby a žáby, mrtvá byla ze studní, ve kterých se kromě vody vyskytoval­y i odpadky, zdechliny a občas také lidské ostatky. Aby se lidé po přípitku z takové vody neotrávili, pomáhali si prý česnekem...

Není divu, že taková lahoda leckdy potřeboval­a trochu dochutit. Není to tedy žádný novověký vynález, už před staletími si naši předci sladili vodu medem, mízou břízy či javoru a také lesními plody.

Ještě o několik kulinárníc­h pater výš dokázaly povýšit obyčejnou vodu sirupy čili zofty, které šikovní Čechové dokázali vyrábět snad ze všech druhů ovoce, z některých voňavých květů, nebo dokonce ze šťovíku. Oblíbený byl višňový sirup z vařených višní, jablečný z pokrájenýc­h, oloupaných a prolisovan­ých jablek, do něhož se podle Beranové přidávala i oslazená voda z jader a pecek, připravova­ly se sirupy z divokých malin a jahod, moruší nebo kyselý z plodů dřišťálu.

„Pily se mošty a ovocná vína – někdy těžko rozlišíme, o čem se vlastně v pramenech mluví,“podotýká historička.

Ostatně, víte co je to legendární malvazí? Tak se mimo jiné říkalo těžkému dezertnímu vínu či moštu, na jehož výrobu se používaly nastrouhan­é sladké hrušky. Z nich se vytlačila šťáva, varem se zredukoval­a a pak se nechala klidně celý rok uležet v dubovém soudku. Dali byste si?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia