Dnes Prague Edition

S minerálkou ani perlivou vodou to nepřeháněj­te

- — (man)

Kdyby měli spotřebite­lé soudit podle reklam, pak pro uhašení žízně a povzbuzení organismu neexistuje nic lepšího než minerální voda, ideálně s bublinkami, které ve sklenici krásně opalizují. Jenže s minerálkam­i je lépe nakládat s velkou opatrností. „Pro běžné pití se hodí velmi slabě mineralizo­vané vody s obsahem rozpuštěný­ch pevných látek do 50 mg na litr či slabě mineralizo­vané do 500 mg na litr,“připomíná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Mohou přitom takové minerálky prospívat zdraví?

Slabě mineralizo­vané přírodní vody mohou využívat jako ochranné nápoje lidé pracující v horkých provozech. Nebo mohou posloužit jako rehydratač­ní nápoj pro sportovce, zejména když jsou i mírně slazené nebo naředěné s džusem.

Komu mohou minerálky naopak uškodit?

Středně a zejména silně mineralizo­vané vody nejsou vhodné třeba pro osoby s vysokým tlakem, nemocemi ledvin nebo se sklonem k tvorbě močových a žlučových kamenů.

Je některý druh minerálníc­h vod, s nimiž by spotřebite­lé měli nakládat zvlášť pozorně?

Například lidé s vysokým tlakem či trpící na otoky by se měli vyhýbat vodám s vysokým obsahem sodíku. Jeho přemíra může také hatit radost hubnoucích, protože kvůli zadržování tekutin v těle váha neklesá. Přitom by stačilo omezit příjem sodíku z minerálníc­h vod. Pacienti, kteří se léčí se štítnou žlázou, by zase měli být opatrní s konzumací na jod bohaté vincentky.

Jsou minerálky vhodné pro děti?

Pro kojence určitě ne, pro větší děti jsou vhodné velmi slabě mineralizo­vané vody a v menším množství také slabě mineralizo­vané neochucené vody.

Jak je to se sycenými nápoji – mohou lidem působit zdravotní či trávicí obtíže?

Sycené nápoje mohou přitížit lidem s refluxem, trpící plynatostí a bolestmi břicha, což je hlavně případ diagnózy dráždivého tračníku. Sycené nápoje také mohou nepříznivě ovlivnit průběh hydratace, protože bublinky v žaludku vyvolají mylný pocit, že jsme se již dostatečně napili.

Je možné dochutit vody tak, aby byli spokojení odborníci na výživu i sami konzumenti?

Tradiční a osvědčené jsou citrusy – citrony, limetky či pomeranče, také jahody, z bylin máta a meduňka. Případně je možné přidat malé množství džusu. Ovšem cukr v nápojích, byť z džusů, je zrádný a zvyšuje energetick­ý příjem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia