Dnes Prague Edition

Motýli pod proudem: dráty usnadňují migraci hmyzu

- — Monika Slánská

Vpřírodě jsou známy příběhy symbiózy mezi jednotlivý­mi živočišným­i či rostlinným­i druhy. Může ale existovat i výhodné soužití mezi živočichem a technikou? V případě motýlů to možné je. Jak dokládají výzkumy z Valašska, k šíření rozmanitos­ti druhů přispívají také linky vedení vysokého napětí, které některé motýlí druhy používají jako své migrační koridory.

Tyto linky totiž představuj­í nepřerušen­ý a dostatečně široký pás krajinou, který zahrnuje pestrou škálu různých biotopů, a přitom neobsahuje podstatné migrační překážky například v podobě vysokých stromů. Pohyb motýlů v těchto uměle vytvořenýc­h trasách dlouhodobě sleduje tým Lukáše Spitzera z Českého svazu ochránců přírody Salamandr s podporou Nadace ČEZ.

Spitzer se ve svém zkoumání zaměřil právě na Valašsko, podhorskou oblast, kde zůstalo zachované maloplošné zemědělstv­í, a tím pádem ideální podmínky pro bohatý výskyt jinde ohrožených či vymřelých druhů hmyzu – motýlů, sarančat či brouků. Motýli jsou pro něj navíc ideální subjekt ke zkoumání. Vědci je znají natolik dobře, že je v případě použití standardiz­ovaných metodik výzkumu možné zobecnit závěry v zásadě na celé společenst­vo bezobratlý­ch.

Ve svých závěrech potvrzuje, že vedení vysokého napětí má „potenciál jako liniové stavby pro šíření druhů nejen nových, ale i zajištění vzájemné komunikace stávajícíc­h populací ohrožených druhů hmyzu“. Význam staveb dokládá i řadou cenných objevů: „Mezi nejvýznamn­ější nálezy motýlů patří bezesporu druhy modrásek černoskvrn­ný, perleťovec maceškový a soumračník čárkovaný. Významný je i nález celoevrops­ky chráněného přástevník­a kostivalov­ého.“

Migrační koridory podél elektrické­ho vedení však hojně využívají i běžné druhy motýlů – téměř všechny naše babočky a bělásci, například babočka admirál. „Tento krásný motýl patří mezi dvouleté motýly, kteří na zimu odlétají na jih. Při své cestě k nám využívají linek vysokého a velmi vysokého napětí, jako výhodných a bezpečných dopravních tras,“vysvětluje člen představen­stva ČEZ Distribuce Radim Černý.

V posledních padesáti letech došlo k výrazným změnám využívání krajiny a ruku v ruce s tím i k drastickém­u úbytku druhové bohatosti rostlin i živočichů. „Hledání takových technickýc­h řešení, která zachovají pestrost přírody a kvalitu území, bude v budoucnost­i stále důležitějš­í,“uzavírá Ladislav Ráliš ze společnost­i ČEZ Distribuce.

 ??  ?? Babočka admirál Patří mezi dvouleté motýly, kteří na zimu odlétají na jih. Při své cestě k nám využívají linek vysokého a velmi vysokého napětí, jako výhodných a bezpečných dopravních tras.
Babočka admirál Patří mezi dvouleté motýly, kteří na zimu odlétají na jih. Při své cestě k nám využívají linek vysokého a velmi vysokého napětí, jako výhodných a bezpečných dopravních tras.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia