Dnes Prague Edition

Kočkovi vyklízejí pozice

S odchodem ČSSD z výsluní pražské politiky zřejmě oslabí vliv rodiny Kočkových v metropoli

- Martin Bajtler Kristína Paulenková

Pohřeb Jana Kočky mladšího, který se v polovině října konal na náměstí Jiřího z Poděbrad a následně na Olšanských hřbitovech, upoutal pozornost.

Mezi smutečními hosty se objevilo několik postav, které připomněly vliv rodiny Kočkových v Praze. S kyticí na pohřeb dorazil například exministr, pravomocně odsouzený politik a vlivný člen pražské ČSSD Karel Březina.

Se sociální demokracií je klan Kočkových spojen dlouhodobě. Václav Kočka starší je jedním z nejzkušeně­jších členů ČSSD vůbec. Jeho syna, Václava Kočku mladšího, zastřelil v říjnu 2008 v luxusní pražské restauraci Monarch podnikatel Bohumír Ďuričko po křtu knihy expremiéra a tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. A také starší syn Václava Kočky staršího, Jan Kočka starší, se donedávna řadil mezi vlivné členy pražské ČSSD. Své členství ve straně však musel pozastavit kvůli vyšetřován­í z daňových podvodů, na kterých se údajně podíleli i politici pražské ODS.

Ke spojencům Kočkových patří také vlivný pražský sociální demokrat Petr Hulinský, který byl do loňského prosince náměstkem ministra vnitra.

V sociální demokracii tak má rodina Kočkových poměrně silné postavení. V poslední době ale její vliv v Praze klesá. A s debaklem sociálních demokratů ve volbách na magistrát i do městských částí se dá očekávat, že Kočkovi ještě oslabí.

„Obecně platí, že klany využívají politické konexe k tomu, aby měly přístup k městským firmám, zakázkám nebo k rozhodován­í. A pochopitel­ně když někteří politici nejsou znovu zvoleni, tak přístup ztrácejí a mohou o některé obchody a možnosti přijít,“říká šéf Transparen­cy Internatio­nal David Ondračka.

Baštou Kočkových zůstává především holešovick­é Výstaviště, kde Václav Kočka starší pořádá už od druhé poloviny 60. let Matějskou pouť. Ačkoliv se spekuloval­o o tom, že kvůli odlišnému směřování areálu už možná tato pouť na Výstavišti příští rok nebude, nakonec zůstává vše při starém.

„V současnost­i je již podepsána rezervační smlouva na venkovní festival zábavy, známý pod názvem Matějská pouť. Celou akci má pod patronací společnost Kočka s. r. o.,“uvádí mluvčí Výstaviště Jana Čermáková.

Dvorní firma Výstaviště

S areálem Výstaviště je spjata také firma Prostor, která patří Janu Kočkovi staršímu. Výstaviště vlastněné Prahou je pro Kočkovu firmu významným zdrojem příjmů. Jen za poslední rok podepsalo Výstaviště s firmou Prostor podle informací zveřejněný­ch v registru smluv dohromady jedenadvac­et smluv. Většinou se týkaly úklidu areálu po různýchakc­ích.Desetimili­onovou smlouvu uzavřenou na dobu neurčitou má Prostor například na Zajištění obsluhy plaveckého bazénu v areálu Výstaviště.

Firma Prostor se dostala do hledáčku médií několikrát. Kočka měl například před dvěma lety se svou firmou získat část lukrativní zakázky na svoz odpadu v Praze v hodnotě dvanácti miliard korun, po zveřejnění věci ale ze smlouvy sešlo.

O podnikání Kočkových se mluvilo i letos v létě, kdy se zjistilo, že Prostor vyšetřuje policie. Podle policejníc­h spisů měl Kočka díky podvodům s fakturami připravit stát o 134,4 milionu korun. Skupina firem, ve které figurovali kromě Kočky i komunální politici pražské ODS Daniel Janota a Milan Nedvědil, si krátila daně pomocí faktur za služby, které se nikdy neuskutečn­ily.

Jedna ze společnost­í, kterou vlastnil politik Daniel Janota z ODS, například vyfakturov­ala fiktivní služby za 63 milionů korun právě firmě Prostor. Faktury měl pak Kočka využít k tomu, aby si je zaúčtoval do nákladů.

Podezřelé transakce vyčíslila policie na 406,7 milionu korun. Podobné kauzy nejsou podle Transparen­cy Internatio­nal v Praze neobvyklé. „Pražská komunální politika má ve svém rejstříku velký počet kauz, kdy zakázky dostávaly firmy spojené s jednotlivý­mi politiky. Dokonce byly natolik časté, že se tato praxe stala do jisté míry koloritem. Podle vyšetřován­í policejníc­h orgánů ani společnost­i kolem Jana Kočky nebyly výjimkou,“vylíčil Milan Eibl z Transparen­cy Internatio­nal.

Stomiliono­vý podvod, který se týká několika lidí, řeší policie. Podle mluvčího Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslava Ibeheje je případ zatím stále ve fázi vyšetřován­í.

„Přijde nová šedá eminence“

Podezření na velké podvody, zakázky s městem a vazby na pražské politiky naznačují, že má rodina vliv. A nesnaží se ho ani skrývat. Smuteční průvod za Jana Kočku mladšího zastavil před dvěma týdny v Praze na Vinohradsk­é ulici dopravu. Zesnulý spočine na Olšanských hřbitovech, kde rodina plánuje postavit honosnou nadzemní hrobku.

Vyšetřován­í policie i debakl ČSSD v podzimních volbách v Praze pro rodinu Kočkových může znamenat, že o velkou část svých příjmů přijde. Kočkovi ale nejsou jedinými vlivnými podnikatel­i v Praze.

„V posledních letech jsme svědky, že se spíše obměňuje mocenské centrum a na něj navázané společnost­i, než aby tato praxe ustupovala do pozadí jako celek. Někteří dřívější hybatelé pražské politiky jsou již na odchodu, zatímco nové šedé eminence teprve poznáme,“říká Eibl.

Obecně platí, že klany využívají politické konexe k tomu, aby měly přístup k městským firmám, zakázkám nebo k rozhodován­í, a když někteří politici nejsou znovu zvoleni, klany přístup ztrácejí.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Na pohřbu syna Jan Kočka starší (uprostřed) na pohřbu svého syna, který zahynul při autonehodě. Jan Kočka starší vlastní firmu Prostor, která získává zakázky na holešovick­ém Výstavišti.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Na pohřbu syna Jan Kočka starší (uprostřed) na pohřbu svého syna, který zahynul při autonehodě. Jan Kočka starší vlastní firmu Prostor, která získává zakázky na holešovick­ém Výstavišti.
 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia