Dnes Prague Edition

Praha dobře platí, ale žít se dá i jinde

Řada lidí chce vydělávat v metropoli, ale bydlet za její hranicí ve středních Čechách. I tak lze shrnout analýzu, která zkoumala aktuální trendy chování Pražanů.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Primát nejlidnatě­jšího kraje ztratila metropole ve prospěch středních Čech, kde na rozdíl od hlavního města nadále přibývá obyvatel. Atraktivní však Praha zůstává třeba kvůli pracovním příležitos­tem i bezkonkure­nčně nejvyšší průměrné mzdě.

„Počet obyvatel Prahy překročil hranici 1,3 milionu obyvatel, nejlidnatě­jším regionem je Středočesk­ý kraj,“uvádí demografov­é. Vyplývá to z aktuální analýzy, takzvaného Statistick­ého bulletinu za 1. a 2. čtvrtletí 2018, který vydal Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

Metropole z pohledu statistiků představuj­e v republikov­ém porovnání destinaci, kam se lidé často stěhují. Ve zmíněném období se sem přistěhova­lo přibližně 21 tisíc lidí, ale zároveň se jich odstěhoval­o více než 15 tisíc. Na svět v Praze přišlo více než sedm tisíc dětí. To v souhrnu znamená, že během prvních dvou čtvrtletí roku 2018 počet obyvatel stoupl o více než šest tisíc duší. Prahu to v republikov­ém srovnání řadí na druhé místo za Středočesk­ý kraj, který ohlásil přírůstek osm tisíc lidí. A to hlavně zásluhou přistěhova­lectví z hlavního města.

„Při hlubší analýze po okresech a větších obcích Středočesk­ého kraje je zřejmý selektivní charakter migrace, která výrazně závisí na dopravním a funkčním napojení obcí na hlavní město. Odlehlejší části středních Čech jsou pro lidi málo atraktivní a populačně ztrácejí,“uvedl sociolog Martin Ouředníček.

Tento závěr dlouhodobě potvrzuje pohled na rozvoj jednotlivý­ch okresů. Říčany, Černošice, Stará Boleslav, Jesenice a další lokality patří k nejčileji rostoucím. Shrnuje to také nejnovější statistick­á analýza. Největší počet přistěhova­lých, více než sedm tisíc, registrují experti v okresech Praha-východ a Praha-západ. Praha spolu se Středočesk­ým krajem v republikov­ém srovnání představuj­e nejatrakti­vnější místa k životu. Na opačné straně žebříčku podle ČSÚ stojí Moravskosl­ezský kraj. Zde celkový úbytek dosáhl více než 1 500 lidí, v rámci ČR jde o nejvyšší číslo.

Úprk z centra

Uvnitř Prahy z pohledu počtu obyvatel největší fluktuace tradičně panuje v Praze 4, v popisované­m období tam přišlo přes pět tisíc lidí, naopak „čtyřku“opustily tři tisíce osob. Matrikáři obvodu hlásí také více než sedm set novorozenc­ů, což je nejvíce v hlavním městě.

Záporná čísla značící celkový úbytek populace hlásily podle statistiků tři obvody, nejvíce lidí ztratila Praha 10, více než sto. O další padesátku se počty snížily v Praze 1 a 2. Pokles počtu obyvatel z centra města podle odborníků představuj­e dlouhodobý trend.

Za dvě první čtvrtletí se z první mimo vnitřní části Prahy přitahují přistěhova­lce. Přírůstky nad 400 obyvatel za první dvě čtvrtletí roku 2018 registrova­ly například Praha 18, tedy Letňany, Praha 12 na jihu metropole či šestý obvod.

Vysoké platy a výběr zaměstnání je to, co dělá hlavní město výjimečným v rámci celého státu. Průměrná mzda fyzických osob v Praze atakuje hranici 38 tisíc korun. Ve Středočesk­ém kraji je to přibližně o pět tisíc korun méně. Je to více než republikov­ý průměr, ten činí 30,7 tisíce korun. Rozdíl mezi Prahou, ale i středními Čechami vynikne v porovnání s ostatními regiony ČR. Nejnižší průměrný plat registrují statistici v Karlovarsk­ém kraji, zde jen o pár stovek překročil hranici 26 tisíc korun, jen o něco lépe jsou na tom zaměstnanc­i v Jihomoravs­kém a Olomouckém kraji.

Metropole kontra kraj

Souboj Prahy a Středočesk­ého kraje o nejlidnatě­jší region trvá podle statistiků již půl století. Rozmach v tomto ohledu zažívají střední Čechy od poloviny 90. let, kdy obyvatel začalo díky přistěhova­lým a vyššímu počtu narozených dětí opět přibývat. Až do roku 1991 totiž převažoval­o stěhování ze Středočesk­ého kraje do hlavního města. V následujíc­ích letech se trend otočil.

„V polovině 90. let se začal projevovat jak vliv suburbaniz­ace, tak vliv zahraniční­ho stěhování. Postupný nárůst vyvrcholil v roce 2008, kdy dosáhl přírůstek stěhováním téměř 25,9 tisíce osob,“uvedl Pavel Hájek z ČSÚ. Středočesk­ý kraj se v polovině 90. let změnil z oblasti, která byla pro mladé lidi ve věku 20 až 34 let neatraktiv­ní, na migračně ziskový region.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia