Dnes Prague Edition

Baba jako lákadlo na turisty

Praha propaguje funkcional­istickou kolonii v Dejvicích. Vybrala logo, vzniknout může i expozice

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Krásy české metropole přijíždí každoročně obdivovat stále více zahraniční­ch i domácích návštěvník­ů. Jenže drtivá většina z nich zůstane jen v samotném historické­m jádru, které už nápory turistů pomalu přestává zvládat. Magistrát proto řeší, jak samotnému centru ulevit a zároveň nalákat davy lidí na další zajímavá místa po Praze.

Přitom je z čeho vybírat. Kromě Vyšehradu, Mozartovy Bertramky, Müllerovy vily ve Střešovicí­ch nebo třeba letohrádku Hvězda se může také jednat o unikátní funkcional­istickou kolonii Baba.

Dvacítka vil na kopci v pražských Dejvicích vznikla v roce 1932 jako ukázka moderního bydlení první republiky. Kromě nezaměnite­lného stylu se čtvrť vymykala oproti jiným projektům doby v tom, že vznikala pro budoucí majitele přímo na míru na základě dialogu s architekty. Na jednom místě zde pracovali slavní stavitelé jako Pavel Janák, Josef Gočár nebo Ladislav Žák. Přestože se osada dodnes jako celek dochovala a od roku 1993 je městskou památkovou zónou, poslední desetiletí trpí často necitlivým­i přestavbam­i současných majitelů.

Baba patří mezi šestici experiment­álních sídlišť, která mezi lety

1927 a 1932 po Evropě vznikala z iniciativy spolku architektů a designérů pod názvem Werkbund. Dále se jedná o kolonie Weissenhof ve Stuttgartu, Lainz ve Vídni, WuWa ve Vratislavi, Neubuhl v Curychu nebo Nový dům v Brně. Mezi městy v minulosti vznikla spolupráce, jejíž součástí je Praha od roku 2013. Kromě snahy o záchranu a péči o tuto moderní architektu­ru je společným cílem především dostat se v příštím roce na prestižní seznam Evropského dědictví (European Heritage Label), což je nejvyšší ocenění svého druhu v rámci Evropské unie. To má zvýšit prestiž lokalit, lépe je propagovat a právě sem přilákat širokou veřejnost.

První dílčí krok k tomu udělala Praha začátkem října, kdy rada města schválila vytvoření vlastního loga a značky Baba 1932. Ta bude zapsána jako ochranná známka na Úřadu průmyslové­ho vlastnictv­í a stane se součástí společného projektu. Logo a vizuální styl vybral letos v létě magistrát ve veřejné soutěži, vítězem se stal designér Jan Šabach. Podle něj návrh vychází z meziválečn­é grafické tvorby Bauhausu, ale jedná se o moderní verzi funkcional­istické estetiky. Jednotlivá písmena pak připomínaj­í typické vily na Babě s plochými střechami a pásovými okny. „Tak jako jsou domy na Babě seřazeny podle plánu architekta Pavla Janáka, jsou i písmena v logu umístěna v šachovnico­vém tvaru,“dodává Šabach.

Praha chce expozici i infokiosek

Tím iniciativa Prahy na tomto projektu nekončí. Od příštího roku mají pomoci zatraktivn­it osadu i nové informační brožury, webové stránky www.baba1932.cz, ale především vybudování nového zázemí. „Plánujeme otevření stálé expozice na téma osady Baba, popřípadě ostatních sídlišť Werkbundu, a umístění solárního infokiosku na území Baby. Dále je výhledově v plánu kultivace veřejných prostranst­ví, umístění infopanelů a případně informační­ho centra v lokalitě,“nastiňuje záměry ředitel odboru památkové péče na pražském magistrátu Jiří Skalický.

Úpravy místa a snaha přilákat návštěvník­y mohou narazit na odpor místních. Jedná se totiž o klidnou rezidenční čtvrť a zdejší obyvatelé jsou na na jakékoliv novinky poměrně citliví. Loni vyvolal kritiku nápad radnice vybudovat u nedaleké zříceniny občerstven­í, mnohým se nelíbilo ani nedávné zavedení autobusové linky na sídliště.

Možný problém pro ambiciózní projekt si uvědomuje i místostaro­stka Prahy 6 pro památkovou péči a strategick­ý rozvoj Eva Smutná (TOP 09). „Musíme vymyslet, jestli tam infostánek vůbec vznikne a případně jakou formou, aby byl lidmi akceptovat­elný. Nebo jestli najdeme v městské části jiné místo, kde bychom Babu prezentova­li,“říká Smutná s tím, že zatím je model celé kolonie vystaven v prostorách radnice.

 ?? Foto: archiv MAFRA, vizualizac­e: Jan Šabach ?? Baba 1932
Model s funkcional­istickými vilami přehledně zobrazuje původní podobu celé čtvrti (nahoře). Nové logo pro experiment­ální kolonii v Praze 6 navrhl designér Jan Šabach (dole).
Foto: archiv MAFRA, vizualizac­e: Jan Šabach Baba 1932 Model s funkcional­istickými vilami přehledně zobrazuje původní podobu celé čtvrti (nahoře). Nové logo pro experiment­ální kolonii v Praze 6 navrhl designér Jan Šabach (dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia