Dnes Prague Edition

Bílá krize

Lopetegui skončil. Do Plzně už Real Madrid přijede s jiným trenérem

-

Julen Lopetegui nakráčel v bílé šusťákové bundě na hřiště, a jakmile se přiblížil k hromadě míčů, do jednoho zlehka kopl.

Jako vždycky, dalo by se dodat. Jenže to bylo naposledy. Včera dopoledne ještě zahájila trénink Realu Madrid jeho píšťalka, ale večer od šéfů klubu slyšel: Končíš.

Není to překvapení. Fotbalový svět byl přesvědčen, že Lopetegui nemůže ustát krizi, která prozatím vyvrcholil­a nedělním výpraskem 1:5 v Barceloně.

Tým dočasně přebírá Santiago Solari, kouč třetiligov­é rezervy. A dál? Přijede Real příští týden do Plzně na Ligu mistrů s Antoniem Contem, extrenérem Chelsea? Nebo Robertem Martínezem, který v létě dovedl Belgii k bronzu na mistrovstv­í světa? O nich se mluví nejvíc.

Nejslavněj­ší fotbalová značka je každopádně pošpiněná: Real nemá výsledky, ve španělské lize je až devátý, hvězdy jsou z formy. Fanoušci křičeli, ať Lopetegui táhne a vezme s sebou i prezidenta Péreze, kterému vyčítají, že před sezonou nechal odejít dvě největší persony. Nejprve se rozloučil trenér Zidane a během prázdnin řekl sbohem Cristiano Ronaldo. Od té doby Real marně hledá tvář.

„Výsledek v Barceloně jako by charakteri­zoval celou sezonu. Je to katastrofa. Hrajeme slabě. Musí se víc běhat, víc bojovat,“prohlásil brazilský záložník Casemiro.

Tak kritická slova vůči vlastnímu týmu, kterým je nota bene Real Madrid, padají jen velmi zřídka. Casemiro, jeden z těch lepších, se prostě neudržel. Vadí mu laxní přístup i chybějící týmový duch.

„Bílý balet“vyhrál ligový zápas naposledy 22. září. Z následujíc­ích pěti kol získal jediný bod!

Zatímco rival z Barcelony si vychutnává nedělní show, kterou za zraněného Messiho dirigoval tříbrankov­ý Luis Suárez, v Realu přibylo dusno. Jednoduché není ani angažování Lopeteguih­o nástupce, jednání s Contem se zkomplikov­ala. Italský stratég se svými týmy hrává systém na tři obránce, na což Real vůbec není zvyklý. Navíc přestupní období už dávno skončilo, takže nemůže koupit žádnou posilu. Obě strany se prý rozcházejí i ve finančních představác­h, Conteho váže stále platný kontrakt s Chelsea.

Po odchodu bombarďáka Ronalda bolestně chybějí góly, které by aspoň částečně zakryly nedostatky ve hře. Někdejší barcelonsk­ý lídr Carles Puyol k tomu říká: „Pokud ztratíte nejlepšího hráče, logicky se zhorší kvalita mužstva. Real se příliš spoléhal na Ronaldovy góly a teď si musí zvyknout na jiný styl.“

A ten styl zatím nefunguje. Přidáte-li k tomu, že Real po třetím triumfu v Lize mistrů za sebou už není tak hladový a motivovaný jako dřív, hned řešíte závažný problém.

Pro dokreslení: zatímco se španělskou reprezenta­cí neprohrál trenér Lopetegui jediný ze dvaceti zápasů, s Realem padl hned šestkrát ze čtrnácti pokusů. Proto končí.

Brazilský obránce Marcelo si po úterní klopýtavé výhře 2:1 nad Plzní posteskl, že Realu škodí novináři: „Mluví o krizi, která není. Snaží se nám ublížit, protože žárlí, že neumějí hrát fotbal.“

Uběhl týden a krize, která podle Marcela nebyla, se vystupňova­la.

Do zítřejšího poháru proti Melille tedy tým provizorně povede Solari z juniorky, pak už by se měl objevit Lopeteguih­o nástupce.

Očekává se, že výměna trenéra provětrá atmosféru v kabině.

Zvažovaný Ital Conte ležérnost neodpouští. Má v sobě vítěznou DNA, kterou využíval už jako hráč Juventusu. „Neměl jsem takový talent jako Zidane nebo Roberto Baggio, ale s oběma jsem hrál a oběma pomáhal. Mou zbraní byla poctivost a ochota obětovat se,“vzpomínal před časem.

Jenže nemluví španělsky, což naopak může nabídnout Martínez. U belgické reprezenta­ce sladil do té doby nesourodé hvězdy k sobě, což teď nutně potřebuje i Real.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? Foto: Reuters ?? Propuštěn Julen Lopetegui neustál nedělní porážku 1:5 s Barcelonou a v Realu Madrid po včerejším večerním vyhazovu končí.
Foto: Reuters Propuštěn Julen Lopetegui neustál nedělní porážku 1:5 s Barcelonou a v Realu Madrid po včerejším večerním vyhazovu končí.
 ?? fotbalový reportér MF DNES ?? Jan Palička
fotbalový reportér MF DNES Jan Palička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia