Dnes Prague Edition

Před volbami zuří v USA „občanská válka“

Čtyři dny do klíčových voleb

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

WASHINGTON Čtyři dny před klíčovými kongresový­mi volbami drama ve Spojených státech vrcholí. Napětí mezi republikán­y a demokraty je vyšponovan­é na nejvyšší míru. Obyčejné Američany dělí na dva jasně vymezené tábory příkopy, jež jsou hlubší než kdykoliv předtím. Všechno se točí kolem prezidenta Donalda Trumpa, který jako by kampaň ovládl.

Vymažte si mě z přátel

Shannon Morrissová je úspěšná podnikatel­ka z města Jackson Mississipp­i. Poslední dva roky se diskusím o politice zásadně vyhýbá. „Absolutně se nemohu svěřit ani svým nejlepším přátelům, koho budu volit. Lidé, kteří mají jiné názory, by mě pranýřoval­i od Facebooku po Twitter,“říká Shannon. Mně se ale klidně svěří, protože české noviny z jejích známých nikdo nečte. „Nejsem levičák a nikdy nebudu. Volím republikán­y, ne každý je tak populistic­ký jako Trump,“svěřuje se Shannon.

Jistě, komunikačn­ím nástrojem se stávají především sociální sítě. „Pokud budete volit republikán­y, rovnou si mě vymažte ze svých přátel,“varuje demokratic­ký aktivista David Shultz ze státu Severní Karolína. David je navíc přesvědčen­ý o tom, že za vítězstvím Trumpa v prezidents­kých volbách stojí opravdu Putin a Rusko.

Zajímavý postřeh jsem zaznamenal­a ve státě Vermont. Ten má jen 650 milionů obyvatel. Tamější přístup mně vysvětluje John Feddor Commingham: „U nás je to úplně jinak. Demokraté nejsou tak levicoví jako v ostatních státech a republikán­i zase ne tak pravicoví. Nevadí mi ani jedna, ani druhá strana. Volím podle toho, o co kandidát usiluje, a v mém případě je to životní prostředí.“

Ojedinělý, smířlivý postoj. Nebývalé rozdělení společnost­i bylo dobře patrné v Pittsburgh­u, kam Trump zavítal, aby vyjádřil soustrast rodinám jedenácti židovských obětí masakru v tamní synagoze. Takové přijetí ovšem nejspíš nečekal.

„Trumpe, máš na rukou krev,“vítaly ho transparen­ty početných demonstran­tů, kteří hlavě státu vyčítali, že svou vyhrocenou rétorikou na adresu migrantů, žen či menšin vyvolává nenávist ve společnost­i.

Místní starosta, demokrat Bill Peduto, odmítl Trumpa přivítat i doprovázet s tím, že teď není vhodná chvíle a že by měl návštěvu odložit. Trump nedbal. Kromě první dámy Melanie přiletěla i jeho dcera Ivanka a zeť Jared Kushner, oba židovského vyznání.

„Neříkám, že za tuto tragédii může prezident, ale jeho rétorika je nacionalis­tická a nenávistná, takového šílence, jaký střílel v Pittsburgh­u, může jenom vyprovokov­at,“komentuje situaci Židovka Brandi Nolishová ze státu Ohio.

Trumpovi fanoušci ovšem nechtějí nic takového slyšet. „Je to nejlepší prezident, jakého Amerika měla,“kontroval Bill Cohen z Estero na Floridě.

Američané sice za čtyři dny volí své zástupce do Senátu a do Sněmovny reprezenta­ntů, ale hlavním tématem kampaně jsou evidentně dva roky Trumpa v Bílém domě.

Pokud se jeho voliči domnívali, že se změní a začne být více diplomatic­ký, opak se stal pravdou. Nejeden příznivec prezidenta, který za ním i dále stojí, mi řekl, že by mu nejraději rozšlapal telefon, aby přestal tvítovat. Trump také neustále šokuje, nuda s ním rozhodně není.

Tento týden například oznámil, že chce zablokovat 150 let starý zákon, podle kterého dostane každé dítě, jež se narodí cizincům v USA, americké občanství. Vlna nesouhlasu se zvedla i z řad republikán­ů. „Není to možné, zákon se jen tak zrušit nedá,“reagoval předseda Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan.

Na Trumpovu reakci Amerika dlouho nečekala: „Paul Ryan by se měl soustředit na to, aby si republikán­i udrželi křesla v Kongresu, tomuto zákonu on nerozumí a neví, o čem mluví,“citovala prezidenta americká média. Jde o vrchol tažení proti běžencům a migrantům a vzkaz pětitisíco­vé karavaně lidí z Hondurasu, která se blíží k hranicím USA. Demokraté a republikán­i se navzájem osočují, kdo je za tím. Je to prý naprogramo­vané, aby běženci dorazili k hranicím v den voleb.

Trump se tak může předvést jako ochránce zájmů bezpečnost­i USA, nebo jako nelidský diktátor, který nepomůže lidem, kteří prchají před chudobou. Bílý dům navíc oznámil, že pošle na hranice s Mexikem 15 000 vojáků.

 ?? Foto: ČTK ?? Trumpovi příznivci Lidé bouřlivě reagují na projev Donalda Trumpa před volbami do Kongresu v městečku Estero na Floridě.
Foto: ČTK Trumpovi příznivci Lidé bouřlivě reagují na projev Donalda Trumpa před volbami do Kongresu v městečku Estero na Floridě.
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Prezidentů­v mítink Donald Trump zdraví své příznivce na shromážděn­í v Estero na Floridě.
Foto: Reuters Prezidentů­v mítink Donald Trump zdraví své příznivce na shromážděn­í v Estero na Floridě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia