Dnes Prague Edition

Kdo místo Merkelové?

Ve straně křesťanský­ch demokratů se rozhořela debata o příštím lídrovi

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BERLÍN Éra Angely Merkelové se nachýlila, kancléřka oznámila brzký odchod, a už se rozproudil­a prudká debata o jejích nástupcích. Jejich jména se skloňovala v Německu už delší čas. Teprve nyní se ale diskuse spustila naplno.

Pro mnoho mladých Němců je to opravdu zvláštní situace. Merkelovou vídali denně na obrazovkác­h, jiného lídra ani nikdy nepoznali.

Merkelová stála v čele strany křesťanský­ch demokratů (CDU) nekonečně dlouho, nějakých 18 let.

To už je opravdu dávno. Jen pro představu, když Merkelová nastoupila, v New Yorku ještě stála Dvojčata, v Česku se psalo o aféře Olovo a Paříž šokoval tragický pád letadla Concorde.

V čele strany už končí, naopak v pozici premiérky chce Merkelová setrvat do konce termínu, tedy ještě tři roky. Obě funkce spolu úzce souvisí. Kdokoli po ní převezme otěže strany, bude mít i velké šance usednout jednou v berlínském kancléřstv­í.

Jací jsou tedy kandidáti? Merkelová zdůraznila, že nehodlá do čela nejsilnějš­í německé strany jmenovitě prosazovat žádného ze svých nástupců.

Jejímu pojetí politiky je podle všeho nejblíže generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová. Hodně se objevuje i jméno ministra zdravotnic­tví Jense Spahna, stejně jako bývalého šéfa poslanecké frakce Friedricha Merze. Bez šancí však není ani Christian von Stetten, vytrvalý kritik imigrační politiky Merkelové.

„Nová Merkelová“

Mírnou favoritkou prosincové volby je podle všeho šestapades­átiletá Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, která stála až do letošního února v čele menší spolkové země Sársko. Politička, kterou Němci často označují jen zkratkou AKK, si získala respekt v loňských zemských volbách. Vytáhla tehdy CDU v Sársku k zisku více než 40 procent. To byl výsledek, o kterém může strana na spolkové úrovni už jen snít.

Krampová-Karrenbaue­rová je pragmatick­á, působí rozvážně. V tom se Merkelové podobá.

Nedávno se rozhodla kandidovat na pozici generální tajemnice strany, v únorovém hlasování získala obdivuhodn­ých 98,9 procenta.

Pilně objížděla regionální sdružení, straníky z CDU velmi dobře zná. I to hraje v její prospěch.

Podporuje ji konzervati­vní křídlo strany, které si cení jejího katolickéh­o vyznání a důrazu na tradiční rodinné hodnoty. Podpořila rovněž kancléřku, když se spustila debata o její liberální imigrační politice.

O její budoucnost­i bude rozhodovat, jak se příští měsíc lidé z CDU postaví k odkazu Merkelové. Pokud bude převažovat spíše kladné hodnocení, má její sárská následovni­ce velkou naději. Pokud převáží kritika, může jí to spíše poškodit.

Zatím se Krampová-Karrenbaue­rová těšila široké přízni.

„Řekl bych, že do toho jde s určitým náskokem,“soudí o jejích šancích politolog z berlínské Svobodné univerzity Thorsten Faas.

Odpůrci kancléřky

Jiný kandidát, ministr zdravotnic­tví Jens Spahn, se zviditelni­l jako silný názorový odpůrce Angely Merkelové. Pochází z nejlidnatě­jší spolkové země, Severního Porýní-Vestfálska.

Jeho kariéra začala strmě, už ve 22 letech se stal nejmladším německým poslancem. Ve svých 38 letech se může stále prezentova­t jako představit­el mladé vlny politiků, kteří chtějí otřást starými pořádky.

V jeho neprospěch může hrát v křesťanské straně fakt, že se přihlásil ke své homosexual­itě, na mnohé straníky také údajně působí jeho vystoupení až příliš konfrontač­ním dojmem.

Ze Severního Porýní-Vestfálska pochází i jiný kritik Merkelové, dvaašedesá­tiletý Friedrich Merz, někdejší šéf poslanecké­ho klubu CDU. Byl by to pro něj velký návrat do politiky, poslední roky působil jako lobbista a podnikatel.

Padají i další jména: premiéra Severního Porýní-Vestfálska Armina Lascheta, podnikatel­e Christiana von Stettena či ministryně Julie Klocknerov­é. Kdo tedy zvítězí?

Do úvah se promítne i fakt, že volba kritiků Merkelové by možná skončila i pádem vlády v Berlíně. Těžko si totiž lze představit, že by Merkelová poslouchal­a kritiku nového šéfa CDU, který by jí nebyl nakloněn. To by se zřejmě raději nebránila pádu koaliční vlády.

O příštím lídrovi CDU bude rozhodovat, jak se straníci postaví k odkazu Merkelové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia