Dnes Prague Edition

Indonésané, buďte opatrní, letí Adam Air!

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Asii

JAKARTA Od pondělka hledají indonéské záchranné týmy na dně moře trosky letounu společnost­i Lion Air, které se krátce po startu zřítilo do moře nedaleko hlavního města Jakarty. Všech 189 lidí na palubě zahynulo. Vrátily se staré špatné časy indonéské letecké dopravy?

Na tu reklamu nikdy nezapomenu. „Vítejte na palubě našeho nového boeingu,“lákala mě společnost Adam Air s usměvavými letuškami v oranžovém. Reklama nejrychlej­i rostoucí nízkonákla­dové společnost­i v Indonésii na začátku tohoto století přeháněla pouze v jediném, aerolinky sice skutečně letadlo zakoupily zcela nedávno, ale stroj již měl za sebou odslouženo patnáct let pod jinou vlajkou.

Když maminka plní přání

Adam Air se stal symbolem všeho špatného v indonéské dopravě a příkladem toho, co se stane, když se maminka rozhodne splnit svému synovi jeho přání. S jediným rozdílem, že když jste si v dětství hráli se stavebnicí Merkur, napáchali jste méně škod, než pokud vám učarovala křídla a sníte o tom, že si jednou pořídíte vlastní leteckou společnost. Zvláště, když bezpečnost­ní pravidla nejsou zrovna vaší prioritou. „Pokaždé, když jsem letěl, musel jsem svádět zápas s management­em kvůli předpisům, které jsem musel porušit,“svěřil se agentuře AP jeden ze sedmnácti pilotů Adam Air, kteří společnost opustili kvůli výhradám k bezpečnost­i.

Způsob, jakým vedení, vědomé si politickéh­o krytí, řídilo celou společnost, asi nejlépe popisuje let na ostrov Sulawesi, během kterého letadlo se 145 lidmi na palubě ztratilo směr. Když piloti přistáli na první ranveji, která se pod nimi objevila, zjistili, že se nacházejí na ostrově Sumba, více než 500 kilometrů jižně od skutečného cíle. Na inspektory, kteří měli na místě incident prozkoumat, posádka nečekala a společnost vzkázala, že závada byla opravena. Při podobných způsobech bylo jen otázkou času, kdy dojde ke skutečné tragédii.

První lednový den roku 2007 vypravil Adam Air let číslo 574 směřující ze Surabaji do Manada. Měl trvat dvě hodiny. Do cíle však 102 pasažérů a členů posádky nikdy nedorazilo. Piloti dezoriento­vaní výpadkem navigačníc­h systémů ve špatném počasí ztratili kontrolu nad letounem, který se v důsledku jejich chybných rozhodnutí zřítil do moře. Definitivn­í tečku za dráhou Adam Air pak napsalo nepovedené přistání v červnu 2008 na ostrově Batam, při němž letoun sjel z ranveje.

Trpělivost se sérií leteckých nehod ztratila i Evropská unie, která zakázala přístup na starý kontinent pro všechny indonéské společnost­i včetně národního dopravce Garuda Indonesia. Toto opatření bylo postupně do roku 2016 uvolňováno, poslední indonéské letecké společnost­i však byly z černé listiny vyjmuty teprve letos v červnu.

„Indonésie je nyní považována za bezpečnou, není však jednoduché říci, jakého skutečného pokroku země dosáhla. Problémem zůstává provoz na tamních letištích,“říká analytik bezpečnost­i leteckého provozu Harro Ranter.

Létání nad rozsáhlým indonéským souostroví­m představuj­e pro piloty výzvu. Musí se vypořádáva­t s rychle se měnícím počasí, zejména v monzunovém období, malou viditelnos­tí a především v odlehlých provinciíc­h i s obtížným terénem.

Přesto Indonésie patří v posledních letech z hlediska letecké dopravy k jednomu z nejrychlej­i se rozvíjejíc­ích trhů. Čtvrtá nejlidnatě­jší země světa s více než 260 miliony obyvatel rozkládají­cí se na více než 13 000 ostrovech skýtá pro leteckou dopravu obrovský potenciál. Jenom v loňském roce ji využilo 94 milionů cestujícíc­h a v zemi působilo 61 leteckých společnost­í.

Lion Air, založený v roce 1999, dokázal z lukrativní­ho koláče ukousnout největší díl. Společnost zaujímá jedenačtyř­icet procent domácího trhu, denně odbaví 630 letů a pravidelně vzbuzuje pozornost svými obřími objednávka­mi moderních letadel. Ve své flotile má nyní 114 letadel, dalších 250 má odebrat v následujíc­ích letech.

Aerolinky však také mají na svém kontě historii čtrnácti nehod, ačkoliv ty převážně skončily pouze poškozením letadla. Až do dnešního týdne byla jedinou fatální havárií katastrofa v listopadu 2004 v Solu, kde letoun při přistání přejel zmoklou ranvej a narazil do hřbitovní zdi. Při nehodě zahynulo pětadvacet lidí.

 ?? Foto: ČTK ?? Černá skříňka nalezena Záchranáři přenášejí krabici, v níž je uložena černá skříňka z havarované­ho letadla Lion Air.
Foto: ČTK Černá skříňka nalezena Záchranáři přenášejí krabici, v níž je uložena černá skříňka z havarované­ho letadla Lion Air.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia